Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Valehtelun jalo taito – Miten erottaa totuus propagandasta?

Kanadalainen dokumentti kysyy, miten tiedämme, mikä on totta, jos kasvamme propagandan keskellä.
Kanadalainen dokumentti kysyy, miten tiedämme, mikä on totta, jos kasvamme propagandan keskellä. Kuva: PBS Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Valehtelun jalo taito

TV1 lauantaina 11.7.2020 klo 15.00 - 16.00, Areenassa

”Ne, jotka saavat sinut uskomaan järjettömyyksiä, voivat saada sinut hirmutekoihin.” – Voltaire

Sosiaalinen media on räjäyttänyt tiedonjakamisen – kuka tahansa saa viestilleen laajan yleisön. Somessa levitetään tietoisesti propagandaa. Valemedia ja valeuutiset jakavat ihmisiä yhä jyrkemmin.

Propagandan historia on pitkä ja valtaapitävät ovat käyttäneet sitä niin hyvässä kuin pahassa. Kommunikointi symbolien avulla kuuluu propagandan ytimeen. Aleksanteri Suuresta lähtien propagandaa on käytetty henkilökultin luomisessa.

Aina muinaisista luola- ja kirkkojen seinämaalauksista nykyajan hillittömiin somehyökkäyksiin, ihminen on hyödyntänyt erilaisia välineitä ja keinoja vaikuttaakseen muihin.

Meitä pommitetaan kuvilla ja viesteillä enemmän kuin koskaan. Kuvat kirkuvat tietokoneissa ja puhelimissa. Politiikka, uskonto, kansankiihottajat ja hämmennystä herättävät johtajat syöttävät turhia toiveita, harhaanjohtavaa tietoa ja vihaa. Miten voimme puolustautua?

Taiteilija Ai Weiwei on arvostellut rohkeasti Kiinan autoritaarista hallintoa. Nyt mies on maanpaossa ja ihmisoikeustaistelun symboli.
”Taiteen tärkein voima on kumouksellinen voima. Taide on vapautta”, sanoo taiteilija ja aktivisti Ai Weiwei, jota on luonnehdittu maailman vahvimmaksi poliittiseksi taitelijaksi. Hän on arvostellut rohkeasti Kiinan autoritaarista hallintoa. Nyt mies on maanpaossa ja ihmisoikeustaistelun symboli. Taiteilija Ai Weiwei on arvostellut rohkeasti Kiinan autoritaarista hallintoa. Nyt mies on maanpaossa ja ihmisoikeustaistelun symboli. Ai Weiwei,Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Valehtelun jalo taito

Miten tähän on tultu?

Dokumentissaan Valehtelun jalo taito kanadalainen ohjaaja Larry Weinstein kysyy, miten tiedämme, mikä on totta, jos kasvamme propagandan keskellä.

Kun totuuden käsitettä vastaan hyökätään, tietoa halvennetaan, tietämättömyyttä ylistetään ja kiehumme kaikki raivosta, on syytä pysähtyä pohtimaan, miten tähän tultu? Miten on mahdollista, että järjen käyttö ja terve epäily jää usein taka-alalle? Miksi omaksumme mielipiteitä, jotka eivät ole omiamme?

Weinstein on halunnut tehdä dokumentistaan varoittavan tarinan ja kehotuksen toimia tänä historian epävarmana aikana.

Propaganda käyttää hyväksi ihmisen tarvetta uskoa ja hänen haluaan kokea taianomaista voimaantumista. ”Unohdamme silloin suhteellisen mitättömyytemme ja olemme yhdessä maailmankaikkeuden valtiaita”, sanoo ohjelmassa haastateltava psykoanalyytikko Adam Phillips.

Propaganda: The Art of Selling Lies. Ohjaus: Larry Weinstein. Tuotanto: Hawkeye Pictures/Taglicht Media, Yhdysvallat, 2019. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.