Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Elämää Norjan vuonoissa – Euroopan salaperäisimmät vedet kuhisevat värikkäitä olioita

Norjan syvät ja tummat vuonot ovat Euroopan salaperäisimpiä alueita.
Revontulet loimottavat vuonon yllä. Norjan syvät ja tummat vuonot ovat Euroopan salaperäisimpiä alueita. Yle TV1,Avara luonto: Elämää Norjan vuonoissa

TV1 lauantaina 21.9.2019 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 22.9. klo 8.05, Areenassa

Pohjois-Norjan jylhällä ja jyrkkärantaisella rannikolla on kapeita lahtia, jotka työntyvät mereltä kauas sisämaahan, jopa 200 kilometrin päähän. Jäätiköt uursivat aikoinaan syvät laaksot, jotka merivesi sittemmin täytti.

Norjan jylhä vuonomaisema on yksi Euroopan karuimpia elinympäristöjä. Vuonot ovat yhtä syviä kuin merenpinnan yläpuolelle kohoavat vuoret korkeita – ja täynnä elämää.

Vuonojen hyinen, tumma vesi on elinympäristö hämmästyttävän monipuoliselle lajistolle ja värikkäille olioille. Meri kuhisee kylmän veden koralleja, upeita merisulkia, erikoisia pimeässä loistavia kaloja ja hohtavia äyriäisiä.

Norjan syvät ja tummat vuonot ovat Euroopan salaperäisimpiä alueita.
Vuonon vesissä asuu eksoottisia, valoa hohtavia rapuja. Norjan syvät ja tummat vuonot ovat Euroopan salaperäisimpiä alueita. Kuva: Copyright: www.below-surface.com Yle TV1,Avara luonto: Elämää Norjan vuonoissa

Talvisin silliparvet pakkautuvat hakemaan suojaa vuonojen vesistä niin tiheinä parvina, että ne saavat vedenkin tummumaan. Parvet tarjoavat samalla runsaan pitopöydän saalistajille läheltä ja kaukaa. Miekkavalaat ja ryhävalaat aterioivat suurissa kalaparvissa, kun taas lokit ja meritähdet auttavat hävittämään kalanjäämiä.

Kesällä vuonoihin uivat lohikalat, jotka pyrkivät jokien latvavesille kutemaan. Aikanaan niiden poikaset jatkavat luonnon keskeytymätöntä kiertoa. Pienet vuoristojen purot ovat hyviä kasvupaikkoja miljoonille kalanpoikasille, jotka viiden vuoden kuluttua palaavat vuonojen syviin vesiin.

Avaran luonnon dokumentti Elämää Norjan vuonoissa sukeltaa vesiin, jotka ovat Euroopan salaperäisimpiä alueita.

The Norwegian Fjords – Life in The Twilights. Tuotanto: ZDF, Saksa, 2018. Lukijana on Jarmo Heikkinen.

Keskustele