Hyppää pääsisältöön

Mikä on elämän tarkoitus? Suositun sarjakuvan otukset vastaavat kysymykseen podcastissa Kamala luonto - Eläimen tarkoitus

Kamalan luonnon hahmot ja näyttelijät rinnakkain samassa kuvassa valkoisella taustalla.
Kamalan luonnon hahmot ja näyttelijät rinnakkain samassa kuvassa valkoisella taustalla. Kuva: Jarkko Vehniäinen Kamala luonto,podcast

Uusi kymmenosainen podcast Kamala luonto - Eläimen tarkoitus on spontaanin villi ja oivaltava tarina kärpän ja ilveksen matkasta kohti eläimen, elämän, tarkoituksen löytämistä. Sarja pohjautuu Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen suosittuun sarjakuvaan, josta Mikko Kaukolampi on käsikirjoittanut ja ohjannut strippejä syventävän ääniseikkailun. Miten sarjakuva taipuu podcastiksi? Selviääkö eläimen tarkoitus?

– Pitäisikö meidän tehdä jotain elämällämme?
– Pitäisi! Aluksi pitäisi selvittää, mitä se on mitä elämällämme pitäisi tehdä!?
-Kärppä ja ilves

Aina yhdessä saalistavien kärpän (Hannes Suominen) ja ilveksen (Joonas Saartamo) arkinen metsästysreissu saa yllättävän käänteen, kun metsän vanha jänis kertoo selvittäneensä elämän tarkoituksen. Kaverusten eläimelliset vietit ottavat kuitenkin vallan ja jänis pääsee hengestään ennen kuin on saanut paljastettua salaisuutensa. Aterian jälkeen asia jää vainoamaan kärppää ja ilvestä, ja he päättävät itse selvittää tarkoituksensa. Matkallaan kohti vastauksia he tapaavat muita metsän eläimiä aina harakkaan rakastuneesta hirvestä (Matti Onnismaa) kyseenalaisia neuvoja jakelevaan pöllöön (Paula Vesala).

Eläimen tarkoitus tutkii inhimillisyyden ydintä eläimen vilpittömällä yksinkertaisuudella. Luonnon kiertokulun keskellä etsitään vastauksia perustavaa laatua oleviin kysymyksiin. Löytyykö tarkoitus syömisestä, raatelemisesta, sattumasta vai kenties rakkaudesta? Vai riippuuko se siitä, keneltä kysyy?

– Ai mikä se on? En mä kerro. Mielestäni eläimen tarkoitus on kuunnella Eläimen tarkoitus. Minun elämäni tarkoitus on ollut valmistaa se mahdollisimman monen ihminen kuunneltavaksi, ohjaaja-käsikirjoittaja Mikko Kaukolampi vastaa pilke silmäkulmassa.

Mikko Kaukolampi hymyilee ulkona kameralle kädet puuskassa.
Ohjaaja-käsikirjoittaja Mikko Kaukolampi Mikko Kaukolampi hymyilee ulkona kameralle kädet puuskassa. Kuva: Mikko Kaukolampi Kamala luonto,mikko kaukolampi

Teatteriohjaajana ja -käsikirjoittajana tunnetulle Kaukolammelle Kamala luonto on jo neljäs sarjakuvasta muotoiltu teos. Ensimmäinen oli kuunnelma Milla Paloniemen Kiroilevasta Siilistä, toinen oli näytelmä Anni Nykäsen Mummosta ja kolmas, myöskin näytelmä, Liisa ja Arttu Seppälän sarjakuvasta Pöyrööt. Usein vain parista ruudusta koostuvan strippisarjakuvan pitkäksi käsikirjoitukseksi muotoileminen ei ole yksinkertaista.

– Siinä pitää ihan ensimmäisenä löytää se, että mikä tämä on. Mitä tässä käsitellään, mikä on tarina, mikä on runko, Kaukolampi miettii.

Yksittäiset stripit voivat antaa kohtaukselle, tilanteelle tai jaksolle suunnan, tai vain otsikon. Strippisarjakuvien lyhyt muoto täydentyy saadessaan kuunnelmana jatkuvamman tarinan. Kaukolammen mukaan tekijät ovat aina yhtä yllättyneitä siitä, miten yhtenäinen teos yksittäisistä stripeistä syntyy, vaikka niiden välissä voi olla useita vuosia,

– Juuri tarinallinen jatkumo oli yllätys ja se, kuinka hyvin sarjamme henki on säilynyt, Kamalan luonnon isä Jarkko Vehniäinen iloitsee.

Kamala luonto sai alkunsa 18 vuotta sitten puolivahingossa Jarkko Vehniäisen piirtämästä pilakuvasta. Sarjakuva on sen jälkeen muotoutunut siksi suosituksi sarjakuvaksi, joka tunnetaan useista sanomalehdistä ja julkaistuista albumeista. Vuoteen 2016 asti yhden miehen tiiminä toimineen Vehniäisen vahvistukseksi tuli parisuhteen myötä Marja Lappalainen. Yhteistyö todettiin odotettua hedelmällisemmäksi, ja tänä päivänä Kamala luonto syntyykin parin yhteistyönä, Vehniäisen kynästä ja Lappalaisen ehtymättömistä strippi-ideoista ja -käsikirjoituksista.

Marja Lappalainen ja Jarkko Vehniäinen seisovat hymyillen vierekkäin kädet puuskassa.
Kamalan luonto -sarjakuvan luojat: Jarkko Vehniäinen vastaa sarjakuvan piirtämisestä ja Marja Lappalainen käsikirjoituksista. Marja Lappalainen ja Jarkko Vehniäinen seisovat hymyillen vierekkäin kädet puuskassa. Kuva: Tero Takalo-Eskola Kamala luonto,Jarkko Vehniäinen,marja lappalainen

Eläimen tarkoitus -podcast on nimetty samannimisen sarjakuva-albumin mukaan, johon Mikko Kaukolampi tarttui välittömästi sen julkistamistilaisuudessa vierailtuaan. Tämän jälkeen, kun teema oli selvillä, Kaukolampi alkoi rakentaa tarinaa nimen alle.

– Kuunnelman sisältö on kaivettu lähes kaikista ilmestyneistä Kamala luonto -opuksista, Vehniäinen kertoo.

Maailma, josta sarja on muotoiltu, on Kaukolammen mukaan lähellä “modernia Veikko Huovista”. Kärppä ja ilves pohtivat maailmaa pienistä, arkipäiväisistä asioista syvään olemassaoloon ja elämän merkityksellisyyteen saakka. Se mikä erottaa eläinten mietteet ihmisten ajatuksista on niiden vilpitön suoraviivaisuus.

– Ne pohtii niitä eläimen suoruudella, ne ei monimutkaista asioita niin kuin ihmiset. Ne yksinkertaistaa asioita, joten ne myös löytää vastauksia. Me ihmiset emme löydä välttämättä vastauksia asioihin sen takia, kun me teemme kaikesta niin monimutkaista, Kaukolampi miettii.

Tarinassa jokaisella hahmolla on oma tarkoituksensa, jota kärppä ja ilves yrittävät selvittää. Jokaisessa jaksossa käsitellään yhtä osaa elämästä, yhdestä tai useammasta näkökulmasta. Suoria kysymyksiä ei kaihdeta kun mietitään, mikä on karhun (Tommi Korpela) ja tuotantoeläimen elämien tarkoitus, onko niissä eroa? Entä voiko toinen eläin määritellä toisen eläimen tarkoituksen? Tästä päästään Kaukolammen mukaan suoraan ihmisten maailman merkittävimpiin ristiriitoihin.

– Ihmiskunnan suuret ongelmat tulee siitä, että joku sanoo, että mun tarkoitus on tämä ja toinen sanoo että ei kun se on tämä, ja sitten ruvetaan sopimaan siitä, että kumman maailmankuva on enemmän oikein. Sitten todellisuus saattaakin olla, että kumpikaan ei ole sen enempää oikeassa kun toinen, Kaukolampi toteaa.

Jos me ihmiset emme siis saa koskaan selville olemassaolomme tarkoitusta, niin kai sarjan eläimet saavat? Onhan tarinalla katarttinen loppu? Kaukolampi ei sitä paljastanut, entä Vehniäinen tai Lappalainen?

– Sen selvittääkseen täytynee kuunnella kuunnelma alusta loppuun, Lappalainen kiusoittelee.

– Jos olisin eläin, niin tietäisin, Vehniäinen toteaa.

No, jos tätä artikkelia lukemalla ei selviä eläimen tarkoitus, niin Mikko Kaukolampi antaa armoa, ja kertoo tarkoituksen Kamala luonto -podcastin taustalla.

– Maailmanrauhahan mun pääasiallinen tarkoitus tällä podcastilla on. Ja ihmisille hyvä tahto, myös eläimiä kohtaan, Kaukolampi virnistää.

Hyväksytään.

Noora Kulta, freelancetoimittaja

Kamala luonto - Eläimen tarkoitus podcastina Yle Areenassa, Yle Radio 1:ssä pidemmät jaksot kuunnelmana lauantaista 12.10.2019 alkaen.

Eläinrooleissa: Joonas Saartamo ja Hannes Suominen Ilveksenä ja Kärppänä, Juho Uusitalo mielipuolisena Kettuna, läheisriippuvaista hirveä esittää Matti Onnismaa, Tommi Korpela koko metsää tyrannisoivaa Karhua, ja Paula Vesala Pöllönä on koko metsän henkinen johtaja. muissa rooleissa metsän eläiminä kuullaan Ulla Tapaninen, Ville Myllyrinne, Sirja Sauros, Ilona Pukkila, Tuomas Tulikorpi, Samuli Punkka ja Mikko Kaukolampi

Ohjaus ja käsikirjoitus: Mikko Kaukolampi
Äänisuunnittelu: Janne Jankeri
Musiikki: Kaapo Huttunen
Dramaturgit: Antti Lehtinen, Toni Puurtinen
Tuottaja: Timo Vierimaa / Funfar Oy
Tuottaja: Matti Kajander / Yle Draama

Keskustele