Hyppää pääsisältöön

“Puhu enemmän, luule vähemmän!” Riku Rantala ja Tunna Milonoff laittavat kaiken likoon paremman keskustelukulttuurin puolesta – liity joukkoon ja tsekkaa Docventuresin syksyn leffalista tästä!

Riku Rantala ja Tunna Milonoff leffajulisteiden edessä
Riku Rantala ja Tunna Milonoff leffajulisteiden edessä Docventures

Docventuresin syksy on tiukka lataus sitä, mikä maailmaa tällä hetkellä riivaa ja miten taistella apatiaa vastaan. Dokkarikuukauden aikana katsellaan viisi kivenkovaa, tunteita ja ajatuksia kutittavaa leffaa (lista syksyn leffoista löytyy tämän jutun lopusta) ja samalla Docventuresin maailmankuulun ja viisaan yleisön kanssa liputetaan paremman keskustelukulttuurin puolesta.

Totuudenjälkeinen aika. Trump. Putin. #Metoo. Propaganda. Huuhaa. Vastakkainasettelu. Egoismi. Tämä meitä ja maailmaa riivaa! Mutta ei hätää, Docventures tarjoaa lääkkeeksi myös tietoisuuden kohotuksen ja taistelee apatiaa vastaan!

– Docventuresin tutkaan on osunut taas liuta tärkeitä elokuvia, joista keväällä esitetyt Leaving Neverland ja Seinäjoen arabikevät mursivat tärkeitä tabuja. Syksyn kattaus on myös ihan mielenvikaisen kova: superuutuus Harvey Weinsteinista, Putin&Trump-sekoilua venäläisten itsensä kertomana, psykedeelejä ja tietoisuutta avaava klassikko sekä koskettava, suorastaan sydäntäsärkevän kaunis Miehiä ja poikia, Riku Rantala luettelee.

– Ja mikä on kaiken ytimessä ja jujuna: muutos. Docventuresin ajatuskakkaamo on päätynyt näihin övereihin elokuviin, koska uskomme muutoksen omassa ajattelussamme ja tietoisuudessamme olevan nyt ennenkuulumattoman tärkeää. Maailman ongelmat alkavat olla liian suuria politiikan, eli jatkuvan juupas-eipäs-mekanismin ratkaistaviksi, joten MEIDÄN ON MUUTUTTAVA, Tunna Milonoff tiivistää.

– Joku voi tietysti sanoa, että siellä ne hipit taas paasaa, mutta antaa mennä, bring it on. Docventuresin taistelu kyynisyyttä ja apatiaa vastaan jatkuu, jatkaa Tunna.

"Let's make internet great again"

Tulevalla kaudella Docventures palaa myös entistä tiukemmin juurilleen: vuorovaikutuksen, yhteisöllisyyden ja keskustelun ytimeen.

– Someaddikteina tiedostamme erittäin vahvasti, että nyt jos koskaan tarvitaan tila, missä luodaan uudenlaista keskustelua ilman tabuja, trollien räksytystä tai väärinymmärryksen jatkuvaa kierrettä, pohtii Tunna.

– Meillä on myös vastaus tähän ongelmaan, ja se on meidän ikioma Docventuresin “chatti”. Se näkee päivänvalon lokakuussa. Tätä juttua on kehittämässä lähes 100 hengen joukko Docventures-leffakerholaisia ja Ylen koodarivelhoja. Odotamme itsekin jännityksellä, mitä tästä seuraa, hehkuttelee Riku.

Sitten ne syksyn 2019 leffat – olkaa hyvät:

22.10. UNTOUCHABLE

Harvey Weinstein seisoo keskellä, Gwyneth Paltrow ja Cameron Diaz kainalossaan.
Harvey Weinstein seisoo keskellä, Gwyneth Paltrow ja Cameron Diaz kainalossaan. Kuva: Alex J. Berliner/BEI/REX/Shutter Copyright (c) 1999 Shutterstock. Harvey Weinstein,Docventures

Syksyn dokkarikuukauden starttaa erittäin kova, juuri maailmalla ensi-iltaan tullut Untouchable (2019), joka kertoo tarinan Hollywood-moguli Harvey Weinsteinin noususta ja tuhosta.

Maailmaa muuttaneen #metoon myötä Weinstein on syytettynä useasta seksuaalirikoksesta. Elokuvassa nähdään järkyttäviä haastatteluja hänen kollegoiltaan ja uhreiltaan. Mitä kaikkea me olemmekaan tottuneet pitämään itsestäänselvyytenä?

29.10. OUR NEW PRESIDENT

Our New President -elokuvan promokuva, Trump karvahatussa
Our New President -elokuvan promokuva, Trump karvahatussa Kuva: Third Party Films Docventures

Absurdin ja pelottavan rajamailla keikkuva, propagandan voimasta kertova Our New president (2018) on tarina Donald Trumpin 2016 presidentinvaaleista, mutta täysin Venäjän valtion ja venäläisten kertomana.

Satiirinen elokuva paljastaa valtavan feikkiuutisten valtakunnan ja informaatiosodan sumeilemattomat taktiikat. Miksi me haluamme uskoa satuja mieluummin kuin kuulla tosiasioita?

5.11. MIEHIÄ JA POIKIA

Joonas Berghällin elokuvasta Miehiä ja poikia
Joonas Berghällin elokuvasta Miehiä ja poikia Kuva: OKTOBER OY Docventures

Ohjaaja Joonas Berghällin odotettu uusi elokuva Miehiä ja Poikia (2019) kertoo suomalaisista isistä, miehistä ja pojista sekä heidän rakkaudestaan, toiveistaan ja elämänmenostaan.

Miesten hiljainen ja vaiettu rakkaus ja empatia pääsee ääneen kun elokuva seuraa eri ikäisiä suomalaisia miehiä aina Jäämereltä New Yorkiin asti. Berghäll kääntää elokuvassa kameran myös itseensä ja kertoo oman elämänsä kolhuista, onnesta ja toivosta. Miten suomalainen miehisyys on muuttumassa?

12.11. OLLIVER HAWK

Olliver Hawk elokuvan juliste
Olliver Hawk elokuvan juliste Kuva: Otavamedia / Franckforst�n Oy Docventures

Olliver Hawk (2019) on meditatiivinen elokuva vallasta, totuuksista ja myyteistä kylmän sodan Suomessa.

Se kertoo Suomen tunnetuimmasta hypnotisoijasta Olliver Hawkista, oikealta nimeltään Olavi Hakasalo, joka eli forrestgumpmaisen elämän täynnä seikkailuja, sattumia, julkisuutta, rikkauksia, oikeudenkäyntejä ja tragediaa. Oliko Olavi Hakasalo huijari vai väärinymmärretty nero, joka lavastettiin poliittisista syistä, vai molempia? Entä kuinka helppoa meitä on huijata?

19.11. NEURONS TO NIRVANA


Leffaputken päättää katarttinen ja syvälle mieleen sukeltava Neurons to Nirvana (2013).

Elokuva tarkastelee psykoaktiivisten aineiden historiaa, kehitystä ja nykyistä keskustelua lääketieteen ja kulttuurin valossa. Se rikkoo psykedeeleihin liittyvää tabua ja avaa niiden tutkittua potentiaalia parantaa ja vähentää ihmiskärsimystä. Onko kaikki muuttumassa tietoisuudesta alkaen?

Viritelkää siis vastaanottimenne, avatkaa ATK-laitteenne ja venytelkää kommenttisormenne, lokakuussa pamahtaa!

T. Riku ja Tunna

Docventures suorat lähetykset 22.10. alkaen tiistaisin klo 21 Yle Areena & Yle TV2 ja keskiviikkoisin klo 15 Yle Puhe, yle.fi/docventures vaikka heti. Liity joukkoon somessa: Twitter, Facebook, Instagram

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures