Hyppää pääsisältöön

“Uusi ikivihreä” ja “tuleva klassikko” – Katso live-video Maustetyttöjen Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään -kappaleesta

Maustetytöt
Maustetytöt Kuva: Joonas Josefsson/Yle Maustetytöt

Jos suomalaisia musiikkitoimittajia on uskominen, joku tuttusi tulee pian laulamaan tämän musiikkivideon kappaletta kyynelehtien kesähäissä. Ylen Livenä -videosarjassa bändit esittävät kappaleensa yhdellä otolla kameralle. Nyt vieraana on Maustetytöt.

Livenä-sarjan vieras Maustetytöt on ollut harvinaisen hypen keskellä.

“Tästä kappaleesta Suomi saa uuden ikivihreän, josta tullaan kuulemaan itkuntyrskeisiä tulkintoja suomalaisissa karaokebaareissa”, Helsingin Sanomat aloitti kesäkuussa. Viikkoa myöhemmin toinen toimittaja kirjoitti samassa mediassa, että kyseessä on “tuleva klassikko”.

Katso video kappaleesta yltä. Ylen videosarjassa bändit esittävät kappaleensa yhdellä otolla kameralle.

Kappaleen nimi on Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään, ja Kaisa Karjalainen on kirjoittanut sen sanat siskolleen, bändin toiselle jäsenelle Anna Karjalaiselle. Siitä on tullut bändin keikkojen lopetuskappale.

Maustetytöt
Kaisa Karjalainen ja Anna Karjalainen kuvauksissa Oitbackan kartanossa. Taustalla tiikeripatsas. Maustetytöt Kuva: Joonas Josefsson/Yle Maustetytöt

Näin Kaisa Karjalainen alusti kappaletta Maustetyttöjen Flow-festivaalin keikalla:

“Aina joskus kun Anna käyttäytyy huonosti niin annan sille potkut tästä bändistä. Sitten sattumanvaraisen ajan päästä tajuan että mulla ei ole enää itsellänikään bändiä. Jos mulla ei olis tätä bändiä, niin mulla ois varmaan jotain, mutta jos mulla ei ois Annaa, se olisi varmaan siinä ja siinä.”

Voit katsoa tallenteen keikasta täältä.

Kappale on alun perin tehty sisarusten Kaneli-yhtyeelle nimellä You for Me (2012).

Kuuntele kappale alta:

– Kaisa oli yhtenä päivänä päättänyt että se kääntää tuon biisin. Tulin töistä kotiin ja se soitti sen, Anna Karjalainen sanoo.

– Aloin tekemään ensin sitä tekstiä ja hyräilemään jotain. Huomasin, että hei, tämähän on se Annan kappale, mitä tässä hyräilen. Tämähän sopii hyvin, Kaisa jatkaa.

Kappaleen kertosäkeessä lauletaan lotosta. Lotto on aiheena myös bändin ensimmäisessä Tein kai lottorivini väärin -singlessä.

“Vaikka makaisin rannalla kultaisessa puvussa
Ja mulla ois pelkästään lottovoittajia suvussa
Vaikka kaikkialla rikkaita leikitään
Mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään”

Näistä sanoista sai innoituksensa myös video.

Maustetytöt
Kuvaustauko kulisseissa. Maustetytöt Kuva: Joonas Josefsson/Yle Maustetytöt

Onko lottovoitot iso juttu?

– Täällä kaupungissa pitää yrittää keksiä tervehenkisiä harrastuksia. Urbaaneja asioita joista tulisi rutiineja ja jotka täyttäisivät päivää, Kaisa Karjalainen sanoo.

Joonas Josefssonin ohjaama video on kuvattu Oitbackan kartanossa Kirkkonummella. Koreografian on tehnyt ja videolla tanssii Nella Kaartinen ja sen on kuvannut 16-milliselle filmille Petteri Lappalainen. Sarjan aiemmissa osissa ovat esiintyneet esimerkiksi DJ Ibusal, Circle, Lau Nau, Radiopuhelimet ja Pyhimys.

Katso Maustetyttöjen haastattelu ja kurkista taltioinnin kulisseihin:

Voit keskustella aiheesta kommenteissa viikon ajan artikkelin julkaisusta.

Livenä

Kommentit