Hyppää pääsisältöön

Historia: Green Book, matkaoppaan tarina – valtatietä pitkin kohti vapautta ja kansalaisoikeuksia

Postissa työskennellyt Victor Green julkaisi 1930-luvulla kirjan, josta tuli  Yhdysvaltain matkaopas afroamerikkalaisille..
Afroamerikkalaiset matkailijat käyttivät kymmenien vuosien ajan apunaan Victor Greenin kirjoittamaa matkaopasta. Postissa työskennellyt Victor Green julkaisi 1930-luvulla kirjan, josta tuli Yhdysvaltain matkaopas afroamerikkalaisille.. Yle TV1,Historia: Green Book, matkaoppaan tarina

TV1 maanantaina 23.9.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 28.9. klo 8.05, Areenassa

Yksityisautoilu yleistyi Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa. Musta väestö arvosti myös oman auton tarjoamaa liikkumisen vapautta, mutta heidän piti matkoillaan varautua syrjintään ja väkivallan mahdollisuuteen.

Rotusyrjintä ei rajoittunut vain etelävaltioihin, vaan todellisuudessa sitä oli kaikkialla, mutta eri muodoissa.

Yhdysvaltain mustat tarvitsivat selviytymisoppaan, jonka avulla he pystyivät luovimaan rotusyrjinnän hallitseman kotimaansa moottoriteillä.

Harlemin postinkantajan idea

Postinkantajana New Yorkin Harlemissa työskennellyt Victor Green keksi nerokkaan ratkaisun mustien vaivalloiseen matkusteluun.

Hän julkaisi vuonna 1936 kirjan Green Book (Vihreä Kirja), josta tuli kolmen vuosikymmenen ajaksi paitsi Yhdysvaltain matka- ja loma-opas afroamerikkalaisille, mutta myös selviytymisopas kohti tasa-arvoisempaa tulevaisuutta.

Postissa työskennellyt Victor Green julkaisi 1930-luvulla kirjan, josta tuli  Yhdysvaltain matkaopas afroamerikkalaisille..
”Kun pysähdyimme johonkin, toimimme aina samalla tavalla: Isä meni tarkastamaan paikan, kun muu perhe odotti autossa. Sitten isä palasi ja sanoi, että voimme mennä sisään”, muistelevat siskokset Jennifer Ivey (vas.) ja Karen Allen Baxter perheen matkoja. Postissa työskennellyt Victor Green julkaisi 1930-luvulla kirjan, josta tuli Yhdysvaltain matkaopas afroamerikkalaisille.. Yle TV1,Historia: Green Book, matkaoppaan tarina

Vihreäkantisen Green Book -oppaan avulla pystyi matkustamaan turvallisesti. Oppaassa lueteltiin liikkeitä ja paikkoja, joihin mustat olivat tervetulleita ja joissa he pystyivät ruokailemaan, majoittumaan sekä rentoutumaan ilman syrjinnän tai nöyryytyksen pelkoa.

New Yorkista koko maan oppaaksi

Afroamerikkalaisten matkaopas rajautui aluksi New Yorkiin, lähinnä Harlemiin, jossa suuri osa väestöstä oli mustia. Siitä huolimatta monet Harlemin hotellit ja muut liikkeet eivät palvelleet mustia asiakkaita.

Kaupunginosan kuuluissa yökerhoissa esiintyivät maan parhaat afroamerikkalaiset muusikot, mutta yleisön joukkoon mustia ei kelpuutettu.

Vähitellen Victor Greenin opaskirja kattoi yhä suuremman osan Yhdysvaltoja. Vaikka viimeinen painos julkaistiin vuonna 1967, kirjalla on merkitystä nykylukijallekin. Ei enää oppaana, vaan listana uraauurtavista ihmisistä, jotka edistivät kansalaisoikeustaistelua.

Dokumentti Green Book, matkaoppaan tarina sukeltaa keskelle jakautuneen kansakunnan historiaa aikalaiskuvauksien avulla.

Green Book: The Guide To Freedom. Ohjaaja: Yoruba Richen. Tuotanto: Impossible Factual/Smithsonian Networks, Yhdysvallat, 2018. Lukijana on Virpi Haatainen.