Hyppää pääsisältöön

Onko sinulla kokemuksia henkisestä hyväksikäytöstä työpaikalla? Kerro meille

"Kiusaaminen ei kuvaa ilmiötä sen koko laajuudessa"
"Kiusaaminen ei kuvaa ilmiötä sen koko laajuudessa" Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle kiusaaminen,työpaikkakiusaaminen,hyväksikäyttö,henkinen väkivalta,häirintä

Onko sinulla kokemuksia henkisestä hyväksikäytöstä työpaikalla? Millä tavalla se ilmeni tai ilmenee? Millaisia vaikutuksia sillä on tai oli sinuun ja elämääsi? Oletko hakenut apua tilanteeseen? Saitko apua? Millä tavalla työkaverit tai esimies suhtautuvat ilmiöön? Oletko kenties itse nähnyt vierestä työpaikalla henkistä hyväksikäyttöä, mutta et ole itse ollut kohteena? Miten toimit tilanteessa?

Henkistä hyväksikäyttöä on usein vaikea havaita. Monet henkistä hyväksikäyttöä työpaikallaan kohdanneet kertoivat vain, että työpaikalla on jotain outoa meneillään. Tämä käy ilmi meneillään olevasta tutkimuksesta.

Toisinaan puhutaan kiusaamisesta, mutta se ei kuvaa ilmiötä sen laajuudessa.

“Termi kiusaaminen antaa ymmärtää, että kyse olisi vain kiusoittelusta. Henkinen hyväksikäyttö työpaikoilla -termi kuvaa paremmin ilmiön väkivaltaisuutta ja haitallisuutta”, kertoo professori Marjut Jyrkinen.

“Saattaa olla, että ihminen tulee organisaatioon uutena työntekijänä. Jo ensimmäisessä kokouksessa tai kohtaamisessa oli jotain outoa, mutta eivät pystyneet nimeämään sitä tarkemmin”, kertoo professori Marjut Jyrkinen.

Aina henkisen hyväksikäytön kohde tai tekijä eivät itsekään havaitse meneillään olevaa ilmiötä työpaikalla.

“Sosiaalinen eristäminen, loukkaava elekieli, joita on vaikea saada kokouksissa pöytäkirjaan”, sanoo tutkimusprofessori Marjut Jyrkinen.

Monille syntyi traumareaktio ja pelko mennä työpaikalle

Työpaikoilla ilmenee epäasiallista kohtelua monella eri tavalla. Yksi ilmiö on "emotional workplace abuse" eli suomennettuna "henkinen hyväksikäyttö työpaikoilla". Siihen liittyy myös seksuaalinen ja sukupuolinen häirintä ja väkivalta työpaikoilla.

Henkinen hyväksikäyttö on osa väkivaltaista kulttuuriamme, johon liittyy piirteitä työpaikkakiusaamisesta. Professori Marjut Jyrkinen kertoo, että he haluavat uudella termillä ja tutkimuksellaan nostaa esille ilmiön yhteyden väkivaltaan.

Professori Marjut Jyrkinen tutkii pilottihankkeessa yhdessä kollegansa Elina Penttisen ja tohtorikoulutettava Elisabeth Weedin kanssa henkisen hyväksikäytön ilmenemisen muotoja ja seurauksia työpaikoilla.

“Monille syntyi traumareaktio ja pelko mennä työpaikalle. Hyväksikäytön ilmentyvät vaikuttivat kohteen omantunnon arvoon ja itsetuntoon”, sanoo professori Marjut Jyrkinen.

Monet kuvasivat työpaikan kulttuuria myrkylliseksi

Henkinen hyväksikäyttö ei yleensä ole satunnaista epäkohteliaisuutta vaan jatkuvaa.

Kun ihminen joutuu työpaikallaan henkisen hyväksikäytön kohteeksi se vaikuttaa elämään kokonaisvaltaisesti. Se seuraa arkeen, perheeseen, parisuhteeseen ja ystäväpiiriin. Tilanteen pitkittyessä moni yrittää hakea apua, mutta saa sitä harvoin, kertoo Jyrkinen.

Monet henkistä hyväksikäyttöä kohdanneiden joutuvat jaksamisensa äärirajoille. Osalle ainoa vaihtoehto on jättää organisaatio ja vaihtaa työpaikkaa.

“Henkinen hyväksikäyttö jatkui organisaatiossa, vaikka uhri tai tai kokija lähti. Se jatkuu, koska se oli juurtunut organisaatiokulttuuriin. Monet kuvasivat työpaikan kulttuuria myrkylliseksi”, kertoo professori Marjut Jyrkinen.

Onko sinulla kokemuksia henkisestä hyväksikäytöstä työpaikalla? Millä tavalla se ilmeni tai ilmenee? Millaisia vaikutuksia sillä on tai oli sinuun ja elämääsi? Oletko hakenut apua tilanteeseen? Saitko apua? Millä tavalla työkaverit tai esihenkilö suhtautuvat ilmiöön? Oletko kenties itse nähnyt vierestä työpaikalla henkistä hyväksikäyttöä, mutta et ole itse ollut kohteena? Miten toimit tilanteessa?

Vastaa kyselyyn keskiviikkoon 2.10. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään henkistä hyväksikäyttöä työpaikalla torstaina 24.10. kello 12.10. Yle Radio 1:ssä. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Aiheesta lisää: Invisibilities of Business Violence -seminaari 23.9.2019

Täytä lomake.
 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.