Hyppää pääsisältöön

Panorama: Boeingin turmakoneet – Miksi viallisen konemallin annettiin lentää?

Boeing 737 Max -lentokoneesta piti tulla maailman paras ja käytetyin matkustajalentokone.
Boeing-yhtiö on rikostutkinnan ja lukuisia oikeusjuttujen kohteena. Boeing 737 Max -lentokoneesta piti tulla maailman paras ja käytetyin matkustajalentokone. Kuva: Copyright BBC 2019 Yle TV1,Panorama: Boeingin turmakoneet

TV1 maanantaina 23.9.2019 klo 22.00 - 22.30, uusinta perjantaina 25.10. klo 19.30, Areenassa

Boeing 737 MAX -lentokoneesta piti tulla maailman paras ja käytetyin matkustajakone. Kaksi kohtalokasta lento-onnettomuutta on pakottanut Boeing 737 MAX -laivueen maahan. Ikoninen yhdysvaltalaisyhtiö Boeing on nyt kriisissä.

Kahdessa lentoturmassa on kuollut yhteensä 346 ihmistä. Boeingin suositussa konemallissa on kohtalokas suunnitteluvirhe: tietokonejärjestelmä, joka voi aiheuttaa maahansyöksyn.

Lokakuussa 2018 Indonesian pääkaupungissa Jakartassa lentokoneeseen nousi 189 matkustaa. Vain 11 minuuttia lähdön jälkeen Lion Airin lento 610 syöksyi Jaavanmereen yli 800 kilometrin tuntinopeudella. Kukaan ei jäänyt henkiin.

Toinenkin uusi Boeing 737 MAX syöksyi alas – maaliskuussa 2019 Etiopiassa. Lentoturmassa kuoli 157 ihmistä.

BBC:n tutkivan journalismin Panorama-reportaasi Boeingin turmakoneet kysyy, miksi yhtiö salli konetyypin käytön Indonesiassa 2018 tapahtuneen ensimmäisen suuronnettomuuden jälkeen? Asettiko yhtiö liikevoiton lentoturvallisuuden edelle?

Toimittaja Richard Bilton tapaa muun muassa Indonesian lentoturman tutkinnanjohtaja Nurcahyo Utomon sekä entisen Boeingin suunnittelijan Adam Dicksonin, joka johti MAX-mallin parissa työskennellyttä insinööriryhmää. Indonesiassa, Etiopiassa ja Yhdysvalloissa kuvatussa ohjelmassa tavataan myös lento-onnettomuuksissa kuolleiden omaisia.

Panorama: Boeing´s Killer Planes. Tuotanto: BBC, Britannia, 2019.

  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.