Hyppää pääsisältöön

Auroran ohjaaja Miia Tervo oppi norjalaisessa kalatehtaassa, ettei elämässä kannata "söhlätä hullun lailla" vaan tehdä harkitusti

Toimittaja Olga Ketonen ja elokuvaohjaaja Miia Tervo mustan sateenvarjon alla.
Toimittaja Olga Ketonen ja elokuvaohjaaja Miia Tervo juttelivat Aurorasta ja elämästä. Toimittaja Olga Ketonen ja elokuvaohjaaja Miia Tervo mustan sateenvarjon alla. Kuva: Tero Ylioja / Yle Olga Ketonen,elokuvaohjaajat,Miia Tervo

Miia Tervon käsikirjoittama ja ohjaama Aurora-elokuva kisaa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta. Tervo sanoo, että palkinto tulisi kovasta työstä, jolla haluttiin taata elokuvan laadukkuus.

Miia Tervoa itketti, kun hän aikoinaan pyrki Turussa opiskelemaan elokuva-alaa. Häntä itketti, koska hän tajusi pääsykoetehtäviä tehdessään olevansa oikeassa paikassa.

–Tajusin niiden tehtävien kautta, että tätä mie olin halunnut tehdä, tästä sytyn, innostun ja elän.

Nyt hänen ensimmäinen draamaelokuvansa Aurora (2019) on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi.

Ehdokkuus myhäilyttää elokuvan käsikirjoittaja-ohjaajaa. Tervon mielestä aiemmin samalla palkinnolla palkitut elokuvat muodostavat laadukkaan kokoelman.

– Jos pääsee sellaiseen kokoelmaan, on se kunnianosoitus ja tunnustaa laadun, jonka olemme tehneet. Elokuvan tekeminen on raskasta työtä ja olemme nähneet tosi paljon vaivaa sen laadun takaamiseksi.

Aurora kertoo nuoresta naisesta, jolla on monimutkainen ja näköalaton elämä Pohjois-Suomessa. Viinaa kuluu, kavereiden kanssa heilutaan, töitä tehdään ja ihmisiä kohdataan. Auroraa esittää Mimosa Willamo.

Valinta tehdään viiden elokuvan kesken lokakuun lopussa. Lue lisää: Palkintolautakunnan perustelu ehdokkuudelle

Käsissä on yhä arpia terävistä veitsistä, mutta kalatehdas antoi myös hyvän opetuksen

Ennen kuin Miia Tervo edes uskalsi haaveilla opiskelusta, hän kävi töissä. Esimerkiksi kalatehtaalla Båtsfjordissa, Jäämeren rannalla Pohjois-Norjassa.

Tervolla on yhä käsissään arpia terävistä veitsistä, mutta muutakin pysyvää jäi. Hän keksi, miten asiat kannattaa tehdä.

– Olin tehnyt monta kuukautta töitä, kun tajusin suuren viisauden. Ei se, että suihkin nopeasti vaan se, että teen hallittuja liikkeitä vähän ja leikkaan niillä sen kalan.

Kalanleikkuu onnistui noin kuudella veitsen liikkeellä. Urakkapalkkakin lähti nousuun.

– Se on oppi, jota olen kantanut ja yrittänyt soveltaa muihinkin asioihin elämässä. Että ei lähde söhläämään hulluna monella liikkeellä, vaan tekee harkitusti.

Tällä periaatteella on syntynyt useita palkittuja lyhytelokuvia sekä Aurora. Piakkoin (27.9) saa ensi-iltansa elokuva Tottumiskysymys, jossa Miia Tervo on yksi seitsemästä ohjaajasta.

Elokuvassa käsitellään kuuden naisen tarinan kautta ja huumorin keinoin seksuaalista häirintää.

Tervon mukaan sekä naiset että miehet kokevat kehollisen koskemattomuuden rikkomista, mutta ero on siinä, että naisilla kokemuksia on "kymmeniä".

Kuuntele Miia Tervon ja Olga Ketosen keskustelu kokonaisuudessaan Areenassa: Elokuvaohjaa Miia Tervo: Minun on pakko tehdä taidetta

Lue myös: Voittaako Mimosa Willamon tähdittämä Aurora Pohjoismaiden tärkeimmän elokuvapalkinnon? Kokosimme kaikkien maiden ehdokkaat

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi