Hyppää pääsisältöön

Historian unohtamat – tarina Muurmannin rannan viimeisistä suomalaisista

Sven Lokka (vas.), Unto Kemppainen ja Orvo Björninen kertovat Muurmannin rannan viimeisistä suomalaisista.
Sven Lokka (vas.), Unto Kemppainen ja Orvo Björninen Uuraan kylässä. Sven Lokka (vas.), Unto Kemppainen ja Orvo Björninen kertovat Muurmannin rannan viimeisistä suomalaisista. Kuva: Tauno Romppainen Yle TV1,Sven Lokka,Unto-Ilmari Kemppainen,Orvo Björninen,Historian unohtamat

TV1 sunnuntaina 29.9.2019 klo 15.05 - 16.05, Areenassa

Muurmannin rannan viimeisistä suomalaisista Neuvostoliitossa kertova dokumentti Historian unohtamat kuvaa neljän ihmisen elämää ja tragediaa 1900-luvulla.

Esko Rannan ja Tauno Romppainsen kuvaama elokuva kertoo vuonna 1924 syntyneiden Hugo Hulkon, Sven Lokan, Unto Kemppaisen ja Orvo Björnisen tarinan. Heidän kauttaan kerrotaan, kuinka suomalaisasutus aikanaan hävisi Muurmannin rannikolta Kuolan niemimaalla.

Jälkipolvien on saatava tietää

Miesten isät teloitettiin Josif Stalinin määräyksestä ja pojat joutuivat lähtemään talvisodan jälkeen 16-vuotiaina kotikylästään Uurasta ja Kuolajoen rannalta. Kolme heistä on kokenut vankileirit, yksi valitsi pakon edessä sodan.

Unto Kemppainen ja Orvo Björninen pääsivät ensimmäisen kerran käymään kotikylässään 66 vuotta myöhemmin, kun elokuvaa kuvattiin. Kylässä he tapasivat alueen historiasta kirjoittaneen Sven Lokan.

Lokka vannoi Arkangelin pakkotyöleirillä kertovansa vielä joskus jälkipolville Muurmannin suomalaisten elämästä ja tragediasta. Lupauksensa hän on pitänyt maalaamalla, kirjoittamalla sekä kertomalla tarinansa dokumentissa.

Suomalaisia uudisasukkaita Jäämeren rannalle

Muurmanninsuomalaiset eli kuolansuomalaiset olivat Kuolan niemimaalla eläneitä suomalaissiirtolaisia. Suomalaiset uudisasukkaat saapuivat Jäämeren rannalle 1860-luvulla.

Suurin osa asukkaista sai elantonsa kalastuksesta, mutta Murmanskin edeltäjän Romanov-na-Murmanin perustaminen vuonna 1916 ja Muurmannin junaradan valmistuminen tarjosivat myös työtä.

Uudisraivaajien jälkeläiset joutuivat 1930-luvulta lähtien kokemaan sen, että he olivatkin ei-toivottuja vieraita. Jäämeren rannalle rakennetun suomalaisyhdyskunnan, Uuran kylän, oletetusti poliittisesti aktiivisimmat ihmiset tapettiin tai vangittiin Stalinin aikana.

Tuotanto: Arctic TR Video Tauno Romppanen, Suomi, 2006. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2008.

Linkki Ikitielle