
Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä myydään verkossa suorina lähetyksinä. Ostajat voivat parillakympillä tilata reaaliaikaisia raiskauksia ja seksiesityksiä. Poliisi uskoo, että tilaajien joukossa on suomalaisia. Lähetyksiä on myös tuotettu Suomessa.
– Pystytkö hankkimaan minulle nuoremman tytön, mies kysyy.
Käynnissä on chat-keskustelu 18-vuotiaan filippiiniläisen ”Jasminen” ja suomalaiseksi epäillyn miehen välillä. Miehen käyttämä nimimerkki viittaa Suomeen.
Mies kiinnostuu Jasminen 12-vuotiaasta serkkutytöstä. Hän haluaa nähdä tytön alasti.
– Voinko nähdä häntä, kysyy mies.
– Pian, hän tekee ensin läksyt, vastaa Jasmine.
Mies on kärsimätön. Hän haluaa että tyttö esiintyy hänelle kameran edessä. Hän tarjoaa 20 minuutin showsta 16 euroa. Vähän ajan päästä hän lähettää kuitin maksusta.
Kun suora nettistriimi päättyy, se ei jätä jälkiä, joita poliisi voisi seurata.
Kun livelähetys loppuu, se katoaa verkosta.
Keskustelu on osa aineistoa, jota Yle on tutkinut yhdessä Tanskan ja Norjan yleisradioyhtiöiden DR:n ja NRK:n kanssa.
Aineistossa on lukuisia chat-keskusteluja lapsia myyvien filippiiniläisten aikuisten ja länsimaisten miesten välillä. Kyse on lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä verkossa. Asiakkaiden joukossa on myös pohjoismaalaisia miehiä.

KRP selvittää MOT:n toimittamaa aineistoa
Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Sari Sarani on lukenut nuoria tyttöjä kauppaavan 18-vuotiaan Jasminen ja hänen mahdollisesti suomalaisen asiakkaansa välisen nettikeskustelun. Sarani sanoo, että Keskusrikospoliisi tulee selvittämään tapausta. Tutkinnallisista syistä hän ei kommentoi asiaan liittyviä yksityiskohtia.
– Rikospaikka voi olla Suomessa, jos hyväksikäyttö on tilattu täältä, Sarani sanoo.
Toistaiseksi yhtään suomalaista ei ole tuomittu lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tilaamisesta tai toteuttamisesta suorassa nettistriimissä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sellaista tapahtuisi Suomessa.
Tästä on kyse
- Nettiin suorana lähetyksenä kuvatussa seksuaalisessa hyväksikäytössä tilaaja seuraa tapahtumia reaaliajassa, niin sanotun nettistriimin kautta
- Sisältö vaihtelee lapsen riisuutumisesta siihen että aikuinen tekee lapselle seksuaalista väkivaltaa kameran edessä
- Kuvaaja on usein lapsen vanhempi tai muu läheinen
- Asiakas maksaa esimerkiksi Filippiineillä kuvatusta lähetyksestä 20–50 euroa
Poliisille tuhansia vihjeitä hyväksikäytöstä
– Näitä rikoksia on erittäin vaikea tutkia, sanoo rikosylikomisario Sari Sarani Keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskuksesta. Kun suora nettistriimi päättyy, se ei jätä jälkiä, joita poliisi voisi seurata. Asiakkaan on myös helppo toimia anonyyminä netissä.
Viime vuonna KRP sai tuhansia vihjeitä seksuaalisesta hyväksikäyttömateriaalista. Tänä vuonna vihjeiden määrä on kasvanut huomattavasti. Vihjeet vaihtelevat yksittäisestä valokuvasta teratavujen kokoisiin tietokantoihin. Useimmiten vihjeet tulevat ulkomaisilta viranomaisilta tai järjestöiltä.
Suomalaiset ovat tässä rikollisuuden lajissa yhtä vahvasti edustettuina kuin muualla.
Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:n arvion mukaan verkossa on koko ajan, juuri tälläkin hetkellä, 750 000 henkilöä, jotka pyrkivät seksiin lasten kanssa.
Saalistajat käyttävät arkisia ja tuttuja kanavia lasten löytämiseksi. He ottavat yhteyttä lapsiin Facebookissa, WhatsAppissa, Skypessä, Messengerissä ja muissa sosiaalisissa medioissa.
Lasten myynti verkossa keskittyy tällä hetkellä voimakkaasti Filippiineille, mutta ilmiö leviää.

Suomen poliisilta puuttuu tehokkaita menetelmiä
Sari Saranin tiimissä vihjeitä tutkii tällä hetkellä muutama henkilö.
– Mitä enemmän näitä Suomessa tutkitaan, sitä enemmän niitä nousee esiin. Suomalaiset ovat tässä rikollisuuden lajissa yhtä vahvasti edustettuina kuin muualla missä näitä rikoksia esiintyy. Meillä ei ole mitään tietoa siitä, että tällaista ei tapahtuisi myös Suomessa, että tällaisia lähetyksiä ei tehtäisi Suomesta käsin, Sarani sanoo.
Syksyn aikana tiimiin ollaan palkkaamassa neljä henkilöä lisää, mutta se ei välttämättä ratkaise kaikkia ongelmia. Jos vihjeiden määrä jatkaa kasvuaan samaan tahtiin, eivät resurssit riitä tutkimaan niitä kaikkia.
Sarani toivoo poliisin pian saavan käyttöönsä myös tehokkaampia tietojärjestelmiä. Niistä olisi paljon hyötyä tutkinnoissa.
– Aiomme ottaa käyttöön tietokantajärjestelmän, joka on yhteydessä Interpolin ja Europolin tietokantoihin, Sarani kertoo.
Toisin kuin useassa Euroopan maassa ja Yhdysvalloissa, Suomen viranomaisilla ei toistaiseksi ole ollut käytössään kansainvälisiä järjestelmiä, jotka automaattisesti tunnistaisivat kasvoja ja paikkoja sekä luokittelisivat tapauksia.
”Thomas” etsii seksuaalirikollisia Filippiineillä
Pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden tutkima materiaali on peräisin ”Thomasilta”. Hän työskenteli aikaisemmin toimittajana. Nykyisin hän etsii seksuaalirikollisia Filippiineillä kansainvälisen lasten oikeuksien järjestö Terre des Hommesin lukuun.
Thomasin mielestä viranomaisten toimet eivät riitä, vaikka toiminta onkin viime aikoina tehostunut.
– Järkytyin, kun tajusin kuinka laaja ilmiö tämä on Filippiineillä.
He myös myyvät luotettavien ulkomaisten asiakkaiden nimiä toisilleen.
Turvallisuussyistä emme paljasta Thomasin henkilöllisyyttä. Hän on soluttautunut hyväksikäyttöä myyvien lähipiiriin. Hän seuraa useita perheverkostoja, jotka myyvät omia ja läheistensä lapsia verkossa.
– Tavoitteeni on pelastaa nämä lapset ja murskata toimintaa pyörittävät verkostot.
Thomasilla on useita tekaistuja profiileja sosiaalisessa mediassa. Viikottain hän saa kymmeniä tarjouksia äideiltä tai muilta aikuisilta, jotka myyvät lapsia.
– Sana kiirii nopeasti. He myös myyvät luotettavien ulkomaisten asiakkaiden nimiä toisilleen. Tässä on kuva 8-vuotiaasta tytöstä. Hänen äitinsä kysyi, olenko kiinnostunut tytöstä, Thomas sanoo. Puhelimen näytöllä näkyy kuva, jossa tyttö leikkii pikkuveljensä kanssa.
Thomas sai tarjouksen myös 18-vuotiaalta Jasminelta, jonka nettikeskustelu päätyi Keskusrikospoliisin pöydälle Vantaan Jokiniemeen. Jasmine tarjosi Thomasille nelivuotiasta siskoaan, mies kertoo.
– Jasmine on itse joutunut lapsena hyväksikäytön uhriksi. Nyt hän myy itseään ja välittää noin kahtakymmentä lähipiirin lasta.
Thomas on luovuttanut filippiiniläispoliisille raportit Jasminesta ja kolmesta muusta henkilöstä, jotka kuuluvat samaan verkostoon.
– Jasmine on toistaiseksi vapaalla jalalla, mutta hänen tätinsä on tutkintavankeudessa, Thomas kertoo.
Miksi filippiiniläiset myyvät lapsiaan?
- Maassa on melko alhainen elintaso ja Unicefin teettämän tutkimuksen mukaan hyväksikäyttöä myös hiljaisesti hyväksytään
- Internetliittymät ovat maassa halpoja ja verkko on useimpien filippiiniläisten saatavilla
- Suuri osa puhuu englantia ja on tottunut kommunikoimaan ulkomaalaisten kanssa
- Filippiineillä monella on sukulaisia ulkomailla, ja kansainvälisiä rahansiirtoyrityksiä käytetään paljon
Järjestön materiaalia ei tutkittu Suomessa
Thomas pelkää, että viranomaiset ovat häviämässä taistelun. Lasten myyminen hyväksikäytettäviksi on liian yleistä, eikä hyväksikäytön estämiseksi tehdä tarpeeksi.
– Tarvitaan lisää resursseja ja lainsäädäntöä, joka sallisi viranomaisten aktiivisesti etsiä tekijöitä. Heidän pitäisi tehdä samaa työtä kuin minä, Thomas sanoo.
KRP:n Sari Sarani sanoo, että poliisi ei voi toimia samalla tavalla kuin Thomas.
– Hänen menetelmänsä ovat tehokkaita, mutta viranomaiset eivät voi samalla tavalla ansoittaa. Myös epäillyn etua on ajateltava. Mutta on totta, että kansainvälinen tiedonvaihto on joskus hyvin hidasta. Siinä olisi varmasti parantamisen varaa.
Kansainvälinen tiedonvaihto on joskus hyvin hidasta.
Vuonna 2013 Thomasin työnantaja Terre des Hommes toteutti Sweetie-projektin. Järjestö loi virtuaalihahmon, joka näytti 10-vuotiaalta filippiiniläistytöltä.
Todellisuudessa Sweetie-hahmoa ohjasi Terre des Hommesin työntekijä amsterdamilaisesta varastorakennuksesta.
Projekti kesti kymmenen viikkoa. Sinä aikana 20 000 miestä pyrki seksiin Sweetien kanssa. Terre des Hommes tunnisti heistä tuhat.
Neljää miehistä epäiltiin suomalaisiksi. Heidän tietonsa luovutettiin Suomen poliisille. Esitutkintaa ei kuitenkaan aloitettu.
– Järjestön toimintatapa ei ole sallittu poliisiviranomaiselle. Siksi olemme suhtautuneet kielteisesti heidän havaintoihinsa. Tällaisella houkuttimella voi saada ihmisiä tekemään rikoksia, joita he eivät muuten tekisi, sanoo Sarani.
Afrikan nettiyhteydet tulevat kasvattamaan ongelmaa entisestään
Verkkolähetysten kautta myytävän lasten seksuaalisen hyväksikäytön odotetaan lisääntyvän sitä mukaa kuin Afrikan köyhimpiin maihin saadaan nopeita verkkoyhteyksiä.
Ongelma on tuttu ruotsalaiselle Lotta Sylwanderille, joka on toiminut Unicefin johtajana Filippiineillä.
– Kysyntä on aina olemassa. Ainoa tapa pysäyttää tämä kauppa on tarjonnan tyrehdyttäminen, Sylwander sanoo.
Unicef on ollut asiasta yhteydessä suurimpiin kansainvälisiin sosiaalisen median yrityksiin ja kansainvälisiä rahansiirtoja välittäviin yrityksiin. Yhteydenotot eivät ole tuottaneet tulosta.
– Suuret sosiaaliset mediat välttelevät vastuuta. Se on pelkuruutta.
Osa rahanvälittäjistä suhtautuu myötämielisemmin yhteistyöhön. Pankit eivät.
– Ei luulisi olevan vaikeaa jäljittää filippiiniläisperheitä, jotka saavat tukuttain pienehköjä rahasummia eri puolilta maailmaa, sanoo Sylwander.
Suuret sosiaaliset mediat välttelevät vastuuta. Se on pelkuruutta.
MOT: Pedofiilin suora lähetys. Pohjoismaalaiset miehet ostavat lasten raakaa seksuaalista hyväksikäyttöä suorina nettilähetyksinä. He seuraavat esityksiä reaaliajassa kodeissaan, virkavallalta piilossa. Lähetyksiä sekä tilataan että tuotetaan Suomessa.
Maanantaina 23.9.2019 Yle Areena klo 12 ja Yle TV1 klo 20.
Toimittaja: Jessica Stolzmann, Kuvaaja: Mohsen Safarkhanlou (Filippiinit) ja Terre des Hommes (Sweetie), Taitto: Riikka Kurki, Tuottaja: Marko Hietikko