Hyppää pääsisältöön

Pedofiilin suora lähetys: käsikirjoitus

“Sascha”:
Rukoilen ja toivon, että tajuatte, että se mitä teette on väärin. Pyydän, lopettakaa se.

Pohjoismaalaiset miehet ostavat lasten seksuaalista hyväksikäyttöä suorana nettilähetyksenä.

Usein myyjänä toimii joko äiti tai joku muu lapselle läheinen henkilö.

Sari Sarani, rikosylikomisario, Keskusrikospoliisi:
Joka kerta kun tällainen videolähetys sieltä tulee niin lasta käytetään siellä oikeasti hyväksi, ja meillä ei ole mitään tietoa siitä että tällaista ei tapahtuisi myös suomessa.

Chat-keskustelu:

Tunnetko nuoria tyttöjä?

Joo, mun serkut.

Miten nuoria?

15

Onko vielä nuorempaa?

Nuorin on 12.

Mikko Veijalainen, vanhempi ylikonstaapeli, Keskusrikospoliisi:
Tämä kysyy tämä ostaja tältä myyjältä että kuinka nuorta tyttöä se pystyisi löytämään tähän striiminglähetykseen, sillä on 15 ja 12 vuotiaat serkut ketä se tarjoaa ostajalle

Sari Sarani:
Hän on näköjään itse 18.

Otteet ovat aidoista keskusteluista mutta asian arkaluontoisuuden vuoksi tämä kuvaustilanne on lavastettu jälkeenpäin.

Chat-keskustelu:

Voitko lähettää kuvan tisseistä?

Mikko Veijalainen:
Ja tämä herra on nyt hyvin kiinnostunut siitä että onko tällä tytöllä rinnat, eli haluaa varmistua siitä on kyseessä teini tai lapsi.

Sari Sarani:
Videolähetystä ollaan sopimassa

Mikko Veijalainen:
Ja tämä on Filippiineillä tämä kohdehenkilö jota uhria välittää.

Keskusrikospoliisille tulee joka päivä kymmeniä vihjeitä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Vuosittain niitä tulee tuhansia ja tänä vuonna määrä on lisääntynyt huomattavasti.

Chat-keskustelu:

Jos hankit nuoremman maksan 1000 pesoa.

Maksa ensin.

1000 pesoa kameran edessä 20 min.

Tämä keskustelu käytiin Skypessä, mikä on tyypillistä. Lasten ja saalistajien välinen kanssakäynti käydään aivan arkisilla sosiaalisen median alustoilla, ei pimeän netin puolella.

Mikko Veijalainen:
Ja tässä päästään nyt niin pitkälle että tämä myyjä lähettää tiedot maksua varten.

Mies maksoi 16 euroa siitä, että filippiiniläinen lapsi riisuttiin alasti kameran edessä. Hän maksoi Norjan kruunuilla, mutta miehen käyttämä nimimerkki viittaa Suomeen. Varmuutta miehen kansalaisuudesta ei ole.

Mikko Veijalainen:
Tässä kohtaa tämä tutkimuskynnys on ylitetty

Netissä tapahtuva lasten seksuaalinen hyväksikäyttö keskittyy tällä hetkellä vahvasti Filippiineille. Köyhyys ja epätoivo ajavat aikuisia myymään omia ja naapuruston lapsia. Filippineillä nettiyhteys on halpa ja kaikkien saatavilla, jopa slummeissa. Useimmat filippiiniläiset myös puhuvat englantia ja kansainvälinen rahanvälitys on heille tuttua, sillä monet filippiiniläiset työskentelevät ulkomailla ja lähettävät rahaa kotiin.

“Thomas”:
Esimerkiksi tämä tyttö on 14-vuotias. Tyttöä tarjosi minulle hänen äitinsä. Myyjä lähettää kuvan tytöstä ja selvittää asiakkaan kiinnostuksen. Sitten alkaa kaupanteko. Ostajalle lähetetään tytöstä vaikkapa alastonkuvia. Enemmänkin voi saada. Riippuu siitä, kuinka paljon maksaa ja kuka on.

“Thomas” on tutkiva toimittaja joka vuosia sitten juttumatkalla Filippiineillä törmäsi ilmiöön. Hän päätti ryhtyä tutkimaan asiaa ja nyt siitä on tullut hänelle kokopäivätyö. Netissä hänellä on useita salaisia profiileja, joilla hän ottaa yhteyttä myyjiin.

“Thomas”:
Saan joka viikko helposti vähintään 5 - 10 tarjousta. Myyjät etsivät asiakkaan tai myyvät tämän nimen eteenpäin.

Turvallisuussyistä emme näytä Thomasin kasvoja emmekä paljasta hänen oikeaa nimeään.

“Thomas”:
Työmme tavoitteena on pelastaa alaikäiset, saada ulkomaiset asiakkaat pidätettyä ja tuhota hyväksikäyttöringit, kuten niitä täällä kutsutaan. Olen tehnyt tätä työtä useamman vuoden. Olen keskittynyt työssäni pääasiassa tähän sen jälkeen kun huomasin, ettei kukaan seuraa kunnolla tätä ilmiötä.

Thomas on pitkään seurannut yhtä filippiiniläistä sukua, joka myy verkossa noin kahtakymmentä lähipiirin lasta. Myös kahdeksantoistavuotias nainen, joka ohjelman alussa nähdyssä nettikeskustelussa myi nuorempia serkkujaan, kuuluu samaan perheverkostoon. Thomasin kautta naisen ja asiakkaan välinen nettikeskustelu päätyi Suomen poliisille.

Sari Sarani:
Me pyritään siihen, että tutkitaan, selvitetään kaikki. Tämä on sen verran vakavasta rikollisuudesta kysymys että pyrimme selvittämään kaikki mahdollisuuksiemme mukaan, mutta aina nämä ovat erittäin vaikeita selvittää.

Yksi vihje voi sisältää teratavuttain materiaalia ja sen tutkiminen on hidasta työtä. Keskusrikospoliisissa näitä vihjeitä tutkii muutama henkilö.

Mikko Veijalainen:
Tämä ostaja myös pyytää, että voiko joku aikuinen myös hyväksikäyttää seksuaalisesti tätä lasta. Eli ei pelkkää kuvamateriaalia, poseerauksia, alastomuutta vaan seksuaalista hyväksikäyttöä.

Sari Sarani:
Jolloin rikos muuttuu heti törkeämmäksi.

Mikko Veijalainen: Kyllä, juuri näin,

Sari Sarani:
Se tapahtuu sitten Filippiineillä, jossain tilassa johonkin aikaan se lähetetään sieltä tälle ostajalle katsottavaksi

Mikko Veijalainen:
Se on livelähetys.

Sari Sarani:
Usein tällaisessa striiminglähetyksessä tilaaja pääse vaikuttamaan mitä siellä tapahtumapaikalla tapahtuu, millaista hyväksikäyttöä siellä tapahtuu. Se online lähetys on jo mennyttä, siitä ei välttämättä löydy jälkiä kovin helposti. Joka kerta kun tällainen videolähetys sieltä tulee niin lasta käytetään siellä oikeasti hyväksi, ja meillä ei ole mitään tietoa siitä että tällaista ei tapahtuisi myös suomessa, että tällaisia lähetyksiä ei tehdä täältä suomesta käsin, me ei vaan tiedetä sitä.

Kolmasosa Filippiinien väestöstä on alle 14-vuotiaita lapsia. Arviolta miljoona heistä ei käy koulua.

Erik Vand on tanskalainen poliisi, joka toimii pohjoismaisena yhteysupseerina kaukoidässä. Hän hoitaa kaikkien pohjoismaiden poliisiasioita alueella. Vand välittää myös paikalliselle poliisille tietoja pohjoismaisista epäillyistä.

Erik Vand, yhteysupseeri:
Minulla on viisi tanskalaista epäiltyä. Tanskalaisten tutkimuksista poikineita uusia tapauksia. Meillä on todisteet ja kaikki tarvittava. Meillä on videotiedostot noista viidestä tapauksesta. Meillä on uhrien ja välittäjien nimet.

Filippiiniläinen poliisipäällikkö:
Onko teillä tulosteet tilisiirroista?

Erik Vand:
On.

Filippiiniläinen poliisipäällikkö:
Hienoa.

Nämä kuvat slummiin tehdystä ratsiasta on filippiiniläisen poliisin kuvaamia. Nainen on saanut ohjeita pohjoismaalaisilta miehiltä ja striimannut lasten hyväksikäyttöä. Hänet pidätetään ja lapset huostaanotetaan.

Erik Vand:
Meillä on menossa Filippiineillä monta tutkintaa, jotka liittyvät Pohjoismaihin. Olisin todella yllättynyt, jos vastaan ei tulisi suomalaisia, jotka ovat jollain tavalla sekaantuneet tähän toimintaan. Mutta mitään lukuja en voi antaa.

Sari Sarani:
Suomalaiset ovat tässä rikollisuuden lajissa yhtä vahvasti edustettuna kun muualla missä näitä rikoksia esiintyy. Mitä enemmän näitä tutkimme niin sitä enemmän näitä nousee esiin. Me emme vaan ole löytäneet kaikkia rikollisia vielä.

Filippiniläinen poliisi ryhtyy tutkimaan tapauksia joista Vand tuo tietoa.

Erik Vand:
Paljon kiitoksia ajastanne.

FBI:n mukaan verkossa on koko ajan - tälläkin hetkellä - 750 000 saalistajaa, eli henkilöä, jotka etsivät lapsia seksuaaliseen hyväksikäyttöön. On mahdotonta arvioida kuinka monta filippiiniläistä lasta kaupataan verkossa.

Erik Vand:
Kaupan on päivittäin useita tuhansia lapsia. On puhuttu kymmenistä tuhansista. YK ja FBI arvioivat lapsia olevan sen verran. Määrää on hyvin vaikea vahvistaa, mutta luku on suuri.

Thomas kertoo, että hänen tutkimustensa seurauksena poliisi on pidättänyt yli 30 henkilöä. Saman verran hyväksikäytettyjä lapsia on pelastettu turvakoteihin. Yksi Thomasin pitkään seuraamista naisista on nyt tutkintavankeudessa. Hänen nimensä on Claire ja hän kuuluu ohjelman alussa mainittuun sukuun, josta on mahdollisesti kaupattu lapsia myös Suomeen. Claire suostuu haastatteluun omilla kasvoillaan vankilan takapihalla.

Claire:
Tarjoan nuoria tyttöjä, ja miehet antavat minulle rahaa. Miehet haluavat nähdä tytöt alasti kameran edessä. Miehet soittavat videopuhelun Skypessä. He haluavat katsoa, kun nuori tyttö tanssii. Jotkut haluavat nähdä rinnat, jotkut pimpin. Jotkut pyytävät nähdä 9- tai 10-vuotiaan tytön.

Näillä kuvilla Claire on kaupannut omia tyttäriään.

Claire:
Tyttäreni suostuvat siihen, koska he haluavat auttaa minua tienaamaan. On tosi vaikeaa, kun ei ole rahaa… Meillä ei ole ruokarahaa, koska miehelläni ei ole töitä. Sen takia minä… En pakota tyttöjäni siihen.

Pidätyksen yhteydessä tyttäret otettiin huostaan, eikä Claire saa tavata heitä.

Kaukana vankilasta, salaisessa osoitteessa maaseudulla tapaamme Clairen tytärten kaltaisia huostaanotettuja lapsia, joita ulkomaalaiset miehet ovat käyttäneet netissä hyväkseen. Lastenkodissa asuu 32 tyttöä. Vanhin on 15-vuotias, nuorin kolme.

“Karen”:
Asun täällä, koska minut pelastettiin verkossa tapahtuvalta hyväksikäytöltä.

Bart Van Oost, Cure Foundation:
Lapset on pelastettu omista perheistään. He ovat täällä turvassa oikeusprosessin ollessa kesken.

Tytöt tulevat Filippiinien köyhimmiltä alueilta. Osa heistä ei ole tavannut vanhempiaan poliisiratsian jälkeen.

Bart Van Oost, Cure Foundation:
Tapaukset ovat vaikeita, koska välittäjiä ovat omat perheenjäsenet. Lapsia ovat myyneet ihmiset, joihin heidän pitäisi voida luottaa.

Sascha muutti lastenkotiin kaksi vuotta sitten. Hän oli silloin kymmenvuotias.

Sascha:
Olen tavannut ulkomaalaisia puhelimessa ja kasvotusten.

Sascha kertoo, että täti myi häntä hyväksikäyttäjille.

Sascha:
Täti sanoi, etten saa kertoa kenellekään. Täti tarvitsi rahaa, jotta hän voi ostaa maitoa lapsilleen. Se tuntui minusta pahalta. Tuntui kuin olisi ollut joku lelu.

Lastenkodissa lapset saavat olla lapsia ja käydä koulua.

Bart Van Oost, Cure Foundation:
Yritämme antaa heille kaiken huomion ja tarjota tunteen kodista, jossa on turvallista olla, jossa heistä välitetään ja jossa he voivat toipua menneisyyden traumoista ja hyväksikäytöstä. Tyttöjen on vaikeaa myöntää sitä tosiasiaa, että tekijä on heidän äitinsä tai muu perheenjäsen. On vaikea myöntää, että pahantekijä tulee omasta perheestä. Etenkin vanhemmat tytöt tietävät tarkkaan, mitä heille tapahtui.

Saschan tavoin myös Sheila muutti lastenkotiin kaksi vuotta sitten. Hänen äitinsä myi hänestä kuvia ja videoita ulkomaalaisille miehille.

“Sheila”:
Joskus itkin, koska en olisi halunnut sitä.

Sheilan äiti on nyt vankilassa.

“Sheila”:
Olen surullinen ja kaipaan äitiä.

Vantaan Jokiniemessä Keskusrikospoliisin rikostutkijat ovat alkaneet selvittää ohjelman alussa esiteltyä tapausta.

Sari Sarani:
Olemme ryhtyneet selvittämään näiden asianosaisten henkilöllisyyttä. Jonka jälkeen, kun henkilöllisyydet on saatu selville mahdollisesti. Niin rikosasia siirtyy esitutkintaan eli Suomessa kirjataan kun tätä epäillään tapahtuvaksi Suomessa niin kirjataan rikosilmoitus. Ja ja tekopaikaksi tosiaan voidaan katsoa Suomi kun tätä lapsen hyväksikäyttöä voidaan ohjata ja se on tilattu täältä Suomesta käsin.

Enempää poliisi ei tässä vaiheessa voi kertoa, mutta Sarani myöntää että prosessi on hidas.

Yhdysvalloissa ja monissa Euroopan maissa käytetään automaattisia sovelluksia ja keskitettyjä tietokantoja kasvojen ja paikkojen tunnistamiseen sekä tapausten luokitteluun. Suomessa poliisi on tähän asti ollut yksittäisten poliisien tietojen ja poliisilaitosten omien järjestelmien varassa.

“Thomas”:
Olemme häviämässä taistelun. Olemme häviämässä, koska ilmiö on niin laaja. Tämä vain paisuu ja paisuu ja tilanne pahenee entisestään. Miten poliisi voisi enää saada toimintaa aisoihin? Poliisiresursseja tarvittaisiin paljon nykyistä enemmän, samoin määrärahoja. Tarvittaisiin myös uusia lakeja, jotta pedofiilien löytämiseksi voitaisiin toimia proaktiivisesti, kuten minä toimin.

Sari Sarani:
No hänen työnsä tietysti on tehokkaampaa mutta viranomaiset eivät voi samalla tavalla niin sanotusti ansoittaa, että myöskin epäillyn etua on siinä määrin ajateltava. Se on totta, että tämmönen kansainvälinen tiedonvaihto on joskus hyvin hidasta, esimerkiks oikeusapupyynnöt, virka-apupyynnöt ne totetutuvat todella hitaasti, että siinä varmasti olisi parantamisen varaa.

Thomasin työnantaja on Terre des Hommes -niminen ihmisoikeusjärjestö, joka jäljittää pedofiileja ympäri maailmaa.

Järjestö loi kuusi vuotta sitten virtuaalihahmon, joka verkossa näytti kymmenvuotiaalta filippiiniläistytöltä. Todellisuudessa hahmoa ohjasi Terre des Hommesin työntekijä amsterdamilaisesta varastorakennuksesta.

Sweetie:
Nimeni on Sweetie. Olen 10-vuotias. Olen olemassa hyväksikäyttäjien jäljittämiseksi. Olen tietokonehahmo, ja minut on suunniteltu sellaisten miesten jäljittämiseksi...

“Olivia”, Terre des Hommes:
Kun he uskovat puhuvansa alaikäisen kanssa, he kysyvät, onko Sweetie harrastanut seksiä ja haluaako hän nähdä heidät alasti tai heidän vehkeensä.

Kymmenen viikon aikana yli 20 000 miestä lähestyi chatissa oikeaksi pikkutytöksi luulemaansa tietokonehahmoa, pyytäen tätä riisuutumaan verkkokameran edessä. Järjestö on jäljittänyt tuhat miestä, jotka olivat valmiit maksamaan Sweetielle verkkoseksistä.

Terre des Hommesin ensimmäinen Sweetie-projekti päättyi 2013. Siinä löytyi neljä suomalaisiksi epäiltyä nettisaalistajaa. Heidän tietonsa luovutettiin Suomen poliisille, mutta niiden perusteella ei aloitettu esitutkintaa.

Sari Sarani:
Tämän järjestön toimintatapa on sellainen, joka ei ole sallittua poliisisviranomaiselle, niin ollaan suhtauduttu kielteisesti heidän havaintoihin, yksinkertaisesti sen takia että tällaisella houkuttimella voisi saada ihmisiä tekemään rikoksia joita ne ei muuten tekisi.

Suomessa ei toistaiseksi ole ollut oikeustapauksia, joissa olisi käsitelty lasten törkeää seksuaalista hyväksikäyttöä suorassa nettilähetyksessä.

Sari Sarani:
Kyllä se on valitettavasti näin, että jos niitä ei tutkita niin niitä ei ole, mutta jos niitä rupeaa avaamaan niin voi olla isojakin vyyhtejä..

Näin kävi vuonna 2017. Ulkomailta tuli vihje lapsen seksuaalisesta hyväksikäyttömateriaalista, jota oli jaettu suomalaisesta IP-osoitteesta. Vihjeen seurauksena poliisi paljasti suomalaisen hyväksikäyttöringin. Ringin suoria nettilähetyksiä oli seurattu yhdessätoista maassa. Pääosin Euroopassa, mutta myös Etelä- ja Pohjois-Amerikassa.

Sanna Springare, tutkinnanjohtaja:
Tästä vastaavasta IP osoitteesta oli tullut aikasemmin jo, en muista milloin mutta vastaavanlainen vihje joka ei ollut niin vahva mutta kuitenkin viitteitä siitä ja joku sitten tutkijana ilmeisesti muisti sen että tästä on aikasemminki keskusteltu ja sit et tää toinen vihje anto sen ponnekaan asian et lähdetään tutkimaan asiaa enemmän.

Kuusitoista tapaukseen liittyvää esitutkintapöytäkirjaa on nyt lähtenyt syyttäjälle. Viittä suomalaismiestä epäillään kuuden suomalaispojan hyväksikäytöstä.

Sanna Springare:
Tällä pääepäilyllä tässä vyyhdissä on ollut laajamittainen kontaktiverkosto ulkomaille esimerkiksi, ja se että ne on joillain keskustelupalstoilla tai joissain päätynyt siihen et tänään joskus kellonaikaan pidetään jonkunlainen istunto, ja sitten on tähän osallistunut tähän striimaus tai johonkin muuhun workshoppiin tietty määrä henkilöitä ja sitä kautta he ovat olleet yhteydessä toisiinsa onlinessa. Näis on ollut aina niinkun lapsikuvia tai lapsen raiskaamista mitä on sit katsottu yhdessä ja sitten saatu sitä kautta erilaista tyydytystä sitten tässä asiassa.

Tapaus on mahdollisesti menossa oikeuteen loppuvuodesta, mutta jo nyt keskusrikospoliisi on saamassa lisää resursseja. Sarani on palkkaamassa neljä henkilöä lisää tiimiinsä.

Sari Sarani:
Meidän henkilöstömäärä varmasti kasvaa voimakkaasti tänä vuonna juuri sen vuoksi, että vihjeiden määrä on kasvanut niin voimakkaasti. Lisäksi se, että jotkut näistä vihjeistä on johtanut merkittävän rikollisuuskokonaisuuden paljastamiseen, ja sitten näiden tapausten myötä koko yhteiskunta on herännyt siihen että tätä todellakin tapahtuu täällä suomessa ja ja jos toiminta on tehokkaampaa niin niitä paljastuu enemmän.

Tavoitteena on myös Suomen poliisin liittyminen kansainväliseen tietojärjestelmään, jota käytetään uhrien ja paikkojen tunnistamiseen.

Sari Sarani:
Silloin saataisiin yhteys Europol ja Interpolin tietokantoihin. Mutta tosiasia on se, että jos vihjeiden määrä jatkaa tällaista kasvua, niin siellä kyllä väistämättä jää selvittämättä että ei ehditä riittävän ajoissa.

Europolin mukaan verkossa tapahtuva lasten hyväksikäyttö on lisääntynyt voimakkaasti. Hyväksikäyttömateriaalin määrä kasvaa sitä mukaa kun verkkoyhteydet paranevat köyhissä maissa. Yhä useampi - ja yhä nuorempi - lapsi on älypuhelimen kautta jatkuvassa yhteydessä verkkoon ja kaikkiin sen sosiaalisen median kanaviin. Hyväksikäytön tilaajille verkossa on tarjolla lukemattomia anonymisointipalveluita.

Riihimäen vankilassa lähes kaikki tuomitut seksuaalirikolliset ovat käyttäneet verkkoa rikoksentekovälineenä. Vankilapsykologi Mikko Ylipekan mukaan netti madaltaa teon kynnystä, koska netissä kiinnijäämisen riski on pienempi.

Mikko Ylipekka, vankilapsykologi:
Se on tosiaan karmea ajatus, että netin kautta on niin helppoa tehdä niitä rikoksia vaikka sieltä kotisohvalta käsin. Netti pelkästään jo voi luoda semmoisen illuusion, että se on jossain kaukana, hän ei ole tässä, joka antaa sellaista etäisyyttä, joka voi purkaa niitä sisäisiä esteitä sen rikoksen tekemiselle. Sitten taas, jos se on toisesta kulttuurista, toisesta maasta, ei välttämättä ole edes yhteistä kieltä, niin se voi etäännyttää sillä tavalla, että se tuntuu, että hän ei ole tavallaan minunkaltainen, vaan hän on jotain toisenlaista kuin minä. Jos saa vielä toisen tekemään, niin siinä helpottuu se, että mä en ole tässä se, joka toimii. Mä vaan pyydän ja se toinen on itse asiassa se, joka tekee sen rikoksen ja minä olen tässä syytön.

Suomessa törkeästä lapsen raiskauksesta voi saada neljästä kahteentoista vuotta vankeutta.

Filippiineillä tuomiot ovat huomattavasti kovempia. Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi seurata kymmenien vuosien vankeustuomio. Omia ja lähipiirin lapsia kaupannutta Clairea voi odottaa jopa 20 vuoden vuoden vankeusrangaistus.

Claire:
Tiedän, että tein väärin. Mutta korjaan asian, jos saan mahdollisuuden. Palaan tyttärieni luokse enkä tee enää sellaista.

“Karen”:
Rukoilen ja toivon, että tajuatte, että se mitä teette on väärin. Lopettakaa se. Lopettakaa se, koska se satuttaa meitä.