Hyppää pääsisältöön

Viikon 39 vinkit: Muotidokkareita, uusia tuotantokausia ja Yleisurheilun MM-kisat!

Kolme miestä ja nainen kyykistyneenä kadulle autonrenkaan ympärille.
Kettu jatkuu uudella tuotantokaudella. Kolme miestä ja nainen kyykistyneenä kadulle autonrenkaan ympärille. Kuva: ZDF/Yle Kuvapalvelu Der Alte,kettu

Syyskuun viimeisellä viikolla päästään nauttimaan muotidokumenteista, kun Teemalauantaissa sukelletaan brittimuodin kapinallisten Alexander McQueenin ja Vivien Westwoodin maailmoihin. Lisäksi Areenassa ja Ykkösellä esitetään myös kolme muuta muotidokumenttia päähenkilöinään värikkäästä tyylistään tunnettu Dries Van Noten värikäs, muotipiirtäjä Yves Saint Laurent sekä Pariisissa asuva suomalainen muotitaiteilija Jasmin Santanen.

Viikon aikana alkavat kolmen suosikkisarjan uudet kaudet, kun Eränkävijät, Strömsö ja saksalaisjännäri Kettu palaavat ohjelmistoon uusilla jaksoilla. Penkkiurheijoille on loppuviikosta luvassa odotettua jännitystä, kun yleisurheilun Dohan MM-kisat alkavat! Viikon aikana ensiesityksessä nähdään myös useita elokuvia, muun muassa kuudella Jussilla palkittu, Tommi Korpelan ja Hannu-Pekka Björkmanin tähdittämä Ikitie, joka saa samalla tv-ensi-iltansa.

Lisäksi katseltavissa on jälleen runsaasti dokumenttiohjelmia, Avaran luonnon tunturisopuleita, tulevaisuuden unelma-asuntoja, Emmy-ehdokkuuden saanutta, tuoretta dokumenttia John Lennonista ja Yoko Onosta sekä The Curen tämän vuoden Flow Festivalilla nähty keikka.

Radion puolella kuunneltavissa on muun muassa Radioteatterin What's new Sirpa? -kuunnelma, jonka pääosassa, 60-vuotisjuhliaan juhlivana Sirpana kuullaan Elina Knihtilää.

Katso viikon kaikki tv- ja radio-ohjelmatärpit alta!

MAANANTAI 23.9.

Historia: Green Book, matkaoppaan tarina

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Green Book, Guide to Freedom) Postissa työskennellyt Victor Green julkaisi 1930-luvulla kirjan, josta tuli paitsi Yhdysvaltain matkaopas afroamerikkalaisille, myös selviytymisopas kohti tasa-arvoisempaa tulevaisuutta. Dokumentti sukeltaa keskelle jakautuneen kansakunnan aikalaiskuvauksien avulla.
Tuotanto: Impossible Factual/Smithsonian Networks, Yhdysvallat. Yle Areena 1v 11kk.

Postissa työskennellyt Victor Green julkaisi 1930-luvulla kirjan, josta tuli  Yhdysvaltain matkaopas afroamerikkalaisille..
Historia: Green book, matkaoppaan tarina. Postissa työskennellyt Victor Green julkaisi 1930-luvulla kirjan, josta tuli Yhdysvaltain matkaopas afroamerikkalaisille.. Yle TV1,Historia: Green Book, matkaoppaan tarina

Spotlight: Suorituspaineista sairastuneet - uusi kausi ja uusi lähetyspaikka

Yle Fem klo 20.30
Katso ohjelma Areenassa tästä
Nuoret naiset pärjäävät nykyään yhteiskunnassa paremmin kuin koskaan, mutta samalla he kamppailevat entistä useammin stressin ja kohtuuttomien vaatimusten kanssa. Mitä seurauksia suorituspaineista on, ja saavatko niiden takia uupuneet oikeanlaista apua? Yle Areena toistaiseksi.

Lone Survivor (16)

Yle TV2 klo 21.30
Katso ohjelma Areenassa tästä
Ensiesitys. Tosipohjainen toimintaelokuva neljästä amerikkalaisesta erikoisjoukkojen sotilaasta, jotka vuonna 2005 suorittaavat huippusalaista tehtävää Afganistanin vuoristoissa, kun tilanne kääntyy vaarallisemmaksi, mitä he koskaan pelkäsivätkään. Pääosissa Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster ja Eric Bana. O: Peter Berg. (USA 2013). Yle Areena 30 pv.

Miehen naama lähikuvassa mustavalkoisessa kuvassa
Lone Survivor. Miehen naama lähikuvassa mustavalkoisessa kuvassa Kuva: Future Film / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Lone Survivor

Jasminin catwalk ja muita muotidokkareita Areenassa

Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä
Yle Areenassa julkaistaan viisi dokumenttia muodintekijöistä. Jasminin catwalk kertoo Pariisissa asuvan muotitaiteilija Jasmin Santasen maailmasta, johon ovat vuosien ajan kuuluneet paitsi uutta luova työ, myös bisneksen pyörittäminen esiintymisineen, julkkiksineen, näytöksineen ja muotiviikkoineen. Taloudellinen ja sisäinen pakko sekä näkymättömän maailman johdatus ovat nyt saaneet hänet miettimään onnellisuuden hintaa, etsimään itseään ja tavoittelemaan uutta, tuntematonta tulevaisuutta.

Dokumentti nähdään myös sunnuntaina 29.9. Yle Teemalla ja tiistaina 1.10. Yle TV1:ssä. Areenassa julkaistaan samalla ennakkoon myös Teemalauantain dokumentit McQueen: muodin kauhukakara ja Westwood: punkkari, ikoni, aktivisti, sekä uusintana nähtävät Dries Van Notenin värikäs tyyli ja Muotipiirtäjä Yves Saint Laurent.

Jasmin Santanen mallinuken kanssa.
Jasminin catwalk. Jasmin Santanen mallinuken kanssa. Kuva: YLE dokumenttiohjelmat,Jasminin catwalk

TIISTAI 24.9.

Tulevaisuuden unelma-asunnot - uusi kausi

Yle Fem klo 18.30
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Fremtidens drömmeboliger i Norden) Uudella kaudella puhutaan luonnon merkityksestä arkkitehtuurissa, tutustutaan siihen, miten eri sukupolvet asuvat yhdessä, nähdään vanhoista rakennuksista muokattuja moderneja koteja sekä uusia taloja, joihin inspiraatio on saatu paikallisesta rakennusperinteestä. Kauden neljännessä jaksossa tutustutaan mm. moderniin huvilaan Hangossa. Tanskalainen sarja asumisesta. Yle Areena toistaiseksi.

KESKIVIIKKO 25.9.

Kausi Ranskassa

Yle Teema klo 21.50
Katso ohjelma Areenassa tästä
Ensiesitys. (Un saison en France, 2017) Abbas on paennut sotaa Afrikasta Ranskaan lastensa kanssa ja tutustuu Caroleen, joka tarjoaa heille katon pään päälle. Heidän suhteensa syvenee viranomaispäätöstä odotellessa. O: Mahamat-Saleh Haroun, N: Eric Ebouaney, Sandrine Bonnaire. Yle Areena 30 pv.

Mies katsoo vasempaan, nainen on kietonyt kätensä miehen kaulan ympärille ja katsoo oikeaan alaviistoon.
Kausi Ranskassa. Mies katsoo vasempaan, nainen on kietonyt kätensä miehen kaulan ympärille ja katsoo oikeaan alaviistoon. Kuva: Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kausi Ranskassa

TORSTAI 26.9.

Ulkolinja: Tiekartta tuhoon

Yle TV1 klo 22.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Miten tuhota periaatteessa erittäin rikas valtio, jolla on maailman suurimmat tunnetut öljyvarat? Venezuelasta lukuisia dokumentteja tehnyt ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen lähti etsimään vastausta kysymykseen kahden venezuelalaisen sosiologin ja historiantutkijan opastamana. Trino Marquez ja Margarita Lopez Maya analysoivat syitä, jotka johtivat Venezuelan nykyiseen tragediaan. Dokumentti on katsottavissa Areenassa 2v 2kk.

Nainen ja poika katsovat verkkoaidan takana aidan toisella puolella olevaa todellisuutta.
Ulkolinja: Tiekartta tuhoon. Nainen ja poika katsovat verkkoaidan takana aidan toisella puolella olevaa todellisuutta. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Ulkolinja: Tiekartta tuhoon

PERJANTAI 27.9.

Yleisurheilun MM-kisat, Doha, Qatar 27.9.-6.10.

Yle TV2, Yle Areena, Yle Puhe
Katso ohjelma Areenassa tästä

Yleisurheilun MM-kisat järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisen myöhään ja suomalaisittain aina kiinnostava miesten keihäsfinaali on kisojen päätöspäivänä 6. lokakuuta. Syy kisojen myöhäiseen ajankohtaan on Qatarin kuuma ilmasto, minkä vuoksi kävelyt ja maratonit kisataan poikkeuksellisesti yöllä. MM-kisat ovat jännitystä parhaimmillaan ja keräävät jälleen Suomessa miljoonayleisön vastaanottimien äärelle. Yle näyttää kaikki kisatapahtumat suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa. Selostajina kisoissa ovat Jussi Eskola ja Kimmo Porttila, radiossa Yle Puheella äänessä ovat Jarmo Lehtinen ja Johannes Oikarinen.

HUOM! Pikku Kakkonen ja Sohvaperunat siirtyvät urheilun alta
Yleisurheilun MM-kisat siirtää ohjelmasuosikkeja poikkeuksellisille esityspaikoille. Pikku Kakkonen nähdään 3.10. asti Yle Teemalla jo klo 16.25. Sohvaperunat nähdään perjantaina Yle TV2:ssa vartin tavallista myöhemmin eli klo 21.15. Molemmat ohjelmat ovat katsottavissa tuttuun tapaan myös Yle Areenassa.

De fem största stjärnorna i friidrotts-VM 2019.
Yleisurheilun MM-kisat De fem största stjärnorna i friidrotts-VM 2019. Kuva: AOP yleisurheilu,Yleisurheilun MM 2019

Tarinoita pikkukaupungista - Tammisaari

Yle Fem klo 18.30
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Historier från en småstad - Ekenäs) Tammisaari oli parinsadan vuoden ajan Ruotsin valtakunnan pienin kaupunki. Nykyään Tammisaaren vanha kaupunki on pääkaupunkiseudun eläkeläisten kesäparatiisi. Douglas Productions, 2019. Yle Areena 90 pv.

Kino: The Big Sick (7)

Yle Teema klo 21.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Ensiesitys. Pakistanilaissyntyisen standup-koomikon ja opiskelijatar Emilyn rakkaustarina koettelee kulttuurieroja, mutta saa vakavamman käänteen kun äkillinen sairaus vie Emilyn koomaan. Tosipohjaisen romanttisen draamakomedian pääosissa on sen alkuperäinen kokija ja käsikirjoittaja Kumail Nanjiani sekä Zoe Kazan, Holly Hunter ja Ray Romano. Ohjaus: Michael Showalter. (USA 2017). Yle Areena 30 pv.

filmen The Big Sick
The Big Sick. filmen The Big Sick Kuva: FilmNation The Big Sick

Yle Live: The Cure

Yle Teema klo 22.55
Katso ohjelma Areenassa tästä
Legendaarinen The Cure esiintyi Flow Festivalilla Helsingissä lämpimänä elokuun sunnuntai-iltana 2019. Brittiyhtye esitti yli 2 tunnin keikallaan kaikki keskeiset hittinsä Boys Don't Crysta In Between Daysiin. Yle Areena 23 pv.

Kuvassa The Curen laulaja Robert Smith
Yle Live: The Cure. Kuvassa The Curen laulaja Robert Smith Kuva: Yle Kuvapalvelu Yle Live

LAUANTAI 28.9.

Lukupiiri: D. H. Lawrencen Lady Chatterleyn rakastaja

Yle Radio 1 lauantaina 28.9.2019 klo 19.02
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Aikanaan kohua, kiistelyä ja sensuuritoimia aiheuttanut D. H. Lawrencen romaani Lady Chatterleyn rakastaja (1928) on käsittelyssä syksyn ensimmäisessä radion Lukupiirissä. Romaanin pettämisseikkailuista ja erotiikkaan liittyvistä tasa-arvokysymyksistä keskustelevat parituntisessa suorassa lähetyksessä tutkija Niina Mero ja kirjailija Juha Hurme. Toimittaja on Jukka Kuosmanen ja puhelinnumero lähetykseen on 09-144800.

Strömsö - uusi kausi

Yle TV1 klo 18.15, Yle Fem sunnuntaisin klo 17.25
Katso ohjelma Areenassa tästä
Mitä suomalaiset rakentavat kesällä? Pyysimme katsojia lähettämään kuvia kesäprojekteistaan ja saimme kuvat lähes sadasta projektista. Anders ja Jonas ovat kattaneet puutarhaan leivinuunin luo sadonkorjuujuhlan, joiden päätähtenä on punajuuri. Lisäksi Lee innoittaa neulomaan näyttämällä, miten monipuolisesti neuleita voi muunnella pelkillä oikeilla ja nurjilla silmukoilla. Näin yksinkertaisella neuleella harrastelijakin voi loistaa! Yle Areena toistaiseksi.

Avara luonto: Pieni, suuri tunturisopuli

Yle TV1 klo 18.45
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Lemming - The Little Giant of the North) Tunturisopulit ovat tunnettuja kallionkielekkeeltä kuolemaansa hyppäävinä jyrsijöinä. Myytti joukkoitsemurhista on kumottu, mutta tunturisopulien joukkovaellukset ovat Skandinaviassa yleinen ilmiö. Tuotanto: Doclights/Wild Tales Productions, Saksa. Yle Areena 90 pv.

Värikäällä tunturisopulilla on suuri merkitys pohjoisen alueen luonnolle.
Avara luonto: Pieni suuri tunturisopuli. Värikäällä tunturisopulilla on suuri merkitys pohjoisen alueen luonnolle. Kuva: Albatross World Sales GmbH Yle TV1,Tunturisopuli,Avara luonto: Pieni suuri tunturisopuli

John & Yoko: Above Us Only Sky

Yle Teema klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Britannia 2018) John Lennonin menestynein albumi Imagine julkaistiin vuonna 1971, ja sen sanoma on yhä polttavan ajankohtainen. Uusi, Emmy-ehdokkuuden saanut dokumenttielokuva kertoo legendaarisen levyn teosta sekä erityisesti John Lennonin ja Yoko Onon luovasta yhteistyöstä. Mukana ennen näkemätöntä arkistomateriaalia. Dokumentin on ohjannut hienon Lennon NYC -elokuvan tekijä Michael Epstein. Yle Areena 60 pv.

John Lennon soittaa valkoista flyygeliä, Yoko Ono istuu lattialla. Kuva dokumenttielokuvasta John & Yoko: Above Us Only Sky.
John & Yoko: Above Us Only Sky. John Lennon soittaa valkoista flyygeliä, Yoko Ono istuu lattialla. Kuva dokumenttielokuvasta John & Yoko: Above Us Only Sky. John Lennon,Yoko Ono,musiikki,rock,Imagine,John Lennon & Yoko Ono,teeman rockdokumentit

Teemalauantai: Brittimuodin kapinalliset

Yle Teema klo 21.30

Kaksi komeaa dokumenttielokuvaa kahdesta kuvia ja sovinnaistapoja kumartelemattomasta muotisuunnittelijasta.

Klo 21.30 Westwood: punkkari, ikoni, aktivisti
Katso ohjelma Areenassa tästä
Ensiesitys (Westwood: Punk, Icon, Activist, Britannia 2018) Dokumenttielokuva brittiläisestä punk-muotisuunnittelijasta Vivien Westwoodista. 78-vuotias Westwood on aikakautensa tinkimätön ikoni, joka on säilyttänyt kapinallisen asenteensa läpi vuosikymmenten. Tämä on hänen tarinansa. Ohjaus Lorna Tucker. Yle Areena 30 pv

Klo 22.50 McQueen: muodin kauhukakara
Katso ohjelma Areenassa tästä
Ensiesitys (McQueen, Britannia 2018) Liikuttava, tyylikäs ja voimakas dokumenttielokuva brittiläisestä muotisuunnittelijasta Alexander McQueenistä (1969–2010), joka aloitti uransa pennittömänä ja raivasi tiensä muotimaailman huipulle. McQueenin suurta lahjakkuutta varjostivat kuitenkin tummat pilvet, jotka johtivat itsemurhaan kesken säkenöivän uran. Ohjaus Ian Bohôte. Yle Areena 30 pv.

Nuori Alexander McQueen sovittaa mallille vaatetta. Kuva dokumenttielokuvasta McQueen.
McQueen: Muodin kauhukakara. Nuori Alexander McQueen sovittaa mallille vaatetta. Kuva dokumenttielokuvasta McQueen. muotisuunnittelijat,muoti,dokumenttielokuvat,Teemalauantai,McQueen,Alexander McQueen,McQueen: muodin kauhukakara

SUNNUNTAI 29.9.

Radioteatteri esittää: What's new Sirpa?

Yle Radio 1 sunnuntaina 29.9.2019 klo 15.00
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Kuunnelma seuraa Sirpan 60-vuotisjuhlia, joihin saapuvat hänen kaksi kauan sitten hylkäämäänsä aikuista lasta. Kuohuviini virtaa, eikä kukaan puhu siitä, mistä oikeasti pitäisi puhua - ainakaan aluksi. Äitisuhteen tabut törmäävät Tom Jonesin hitteihin, jotka ovat säestäneet perheen elämää vuosikymmenten ajan. Kysymyksiä herää vapauden hinnasta, sisarusten välisestä rakkaudesta ja menneisyyden muistamisesta. Jos perhe on pahin, onko kukaan viaton? Käsikirjoitus: Liila Jokelin, Jantso Jokelin. Ohjaus: Riikka Oksanen. Äänisuunnittelu: Ilkka Tolonen. Äänitys: Tiina Luoma. Tuottaja: Elina Ylä-Mononen. Rooleissa: Elina Knihtilä, Anna Kankila, Miiko Toiviainen, Onni Pirkola.

Radio Variaatio: Vääränlaisen lapsen myöhemmät vaiheet

Yle Radio 1 sunnuntaina 29.9.2019 klo 18.00
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Taivi on aina kokenut olevansa vääränlainen. Väkivaltainen lapsuus, seksuaalinen hyväksikäyttö teini-iässä, masennus, sairaala, 13 vuotta terapiaa. Nyt Talvi on kolmekymppinen. Millainen aikuinen hänestä kasvoi? Käsikirjoitus ja ohjaus: Päivi Leino. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma. Tuottaja Hannu Karisto.

Eränkävijät - 4. kausi alkaa!

Yle TV1 klo 18.15
Katso ohjelma Areenassa tästä
Eränkävijöiden neljäs tuotantokausi tuo mukanaan uusia päähenkilöitä, harvinaisia eränkäynnin kohteita sekä eränkäyntiä lasten näkökulmasta. Riista- ja kalakantojen suojelu on eränkävijöille edelleen harrastuksen ja elämäntavan elinehto. Neljännen tuotantokauden uusi päähenkilö, Aleksi Klytseroff, on rakennusalalla työskentelevä nuori mies Oulusta. Aleksin ja hänen kaveriporukkansa yhteinen intohimo on lohen perhokalastus. Eränkävijöiden koko 4. kausi julkaistaan Yle Areenassa 29.9. ja on katsottavissa toistaiseksi.

Joki ja tuntureita, JOessa vene, jossa kaksi ihmistä.
Eränkävijät. Joki ja tuntureita, JOessa vene, jossa kaksi ihmistä. Kuva: Mika Hirvonen/Yle Kuvapalvelu Eränkävijät

Kettu - uusi kausi

Yle TV1 klo 19.30
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Der Alte) Vuonna 1977 alkaneen jättiläismäisen saksalaisdekkarin voittokulku jatkuu. Ylikomisario Voss alaisineen tutkii rikoksia Münchenin kaupungissa, eteläisessä Saksassa. Uudella 47. kaudella on jaksoja seitsemän, ja ne ovat valmistuneet vuonna 2018. Pääosissa: Jan-Gregor Kremp, Ludwig Blochberger, Stephanie Strumph. Tuotanto: Neue münchner Fernsehproduktion, ZDF, Saksa. Yle Areena 60 pv

Kolme miestä ja nainen kyykistyneenä kadulle autonrenkaan ympärille.
Kettu. Kolme miestä ja nainen kyykistyneenä kadulle autonrenkaan ympärille. Kuva: ZDF/Yle Kuvapalvelu Der Alte,kettu

Ikitie (16)

Yle TV1 klo 21.05
Katso ohjelma Areenassa tästä
TV-ensi-ilta. Kuudella Jussi-palkinnolla palkittu Ikitie pohjautuu Antti Tuurin samannimiseen romaaniin. Jussi Ketola (Tommi Korpela) haetaan yöllä kotoaan ja kuljetetaan mustien autojen kyydissä Suomen itärajalle. Rajalla Ketola yritetään ampua, mutta hän pääsee pakoon Neuvostoliiton puolelle.

Rajan takana Neuvostoliiton valtiollinen poliisi NKVD antaa Ketolalle uuden henkilöllisyyden ja työpaikan kolhoosissa. Yhdessä vapaaehtoisesti Karjalaan saapuneiden amerikkalaisten kanssa Ketola pakotetaan rakentamaan työläisten paratiisia ja unohtamaan kotiinpaluunsa lopullisesti. Stalinin vainojen myötä kolhoosin tavoiteltu paratiisi muuttuu helvetiksi. Muissa rooleissa Sidse Babett Knudsen, Hannu-Pekka Björkman, Sampo Sarkola, Jonna Järnefelt, Ville Virtanen, Eedith Patrikka, Irina Björklund, Rosa Salomaa, Antti Virmavirta, Emmi Parviainen, Petri Manninen, Jarkko Niemi, Rauno Juvonen. Ohjaus AJ Annila. Myös ruotsinkielinen tekstitys. Yle Areena 30 pv.

Ikitie-elokuvassa Tommi Korpela ja irina Björklund
Ikitie. Ikitie-elokuvassa Tommi Korpela ja irina Björklund Kuva: Copyright:Andres Teiss Ikitie (elokuva)

Lue myös - yle.fi:stä poimittua