Hyppää pääsisältöön

Loisteliasta Kullervoa ilman sinfonista mössöä

Jean Sibeliuksen Kullervo on ollut suomalaisille se ensimmäinen suomalainen suurteos, aiheensa, säveltensä tenhon ja poljennon kalevalaisesta perinteestä ottanut. Mutta jo Tawaststjerna meille kertoi kuinka säveltäjä alkoi työhön kalevalaisten aiheiden parissa kuultuaan Wienissä Wagneria ja Bruckneria. Mitä siis jos Kullervo soisi kalevalaisen sinfonisen mössön sijaan oikeastaan selväpiirteisenä ja loistavana fin de sièclen taideluomuksena vaikkapa Gustav Klimtin tapaan?

Kullervo
Kullervo Jean Sibelius,Kullervo,Thomas Dausgaard

En ole ikinä kuullut Kullervon partituuria näin läpikuultavana, sen kaikkia kerroksia näin tasapainoisina, sen melodisia eleitä näin tarkkaan punnittuna ja puhuttelevasta tulkittuina. Thomas Dausgaardin johtama BBC:n skotlantilainen sinfoniaorkesteri ja hyvin valitut laulajat toteuttavat Sibeliuksen merkinnät tarkasti, ja lisäävät fraseerausta parhaalla maulla ja pieteetillä. Jokainen melodian käänne saa suunnan, ja tarkasti soittavat orkesterin sektiot pelaavat yhteispeliä noiden suuntien tekemisessä. Tällä levyllä ei esitetä jonkinlaista kuviteltua Sibeliusta vaan sitä mitä säveltäjä on todella partituuriin merkinnyt.

Skotlantilaiset soittavat huikean hyvällä, ehjällä ja yhtenäisellä soinnilla, brittiläiseen tapaan liioittelematta mutta äärimmäisen vakuuttavasti – ja samassa hengessä myös on tehty syvyydessään ja dynamiikassaan riittävä äänitys. Helena Juntunen ja nuori Benjamin Appl – joka taisi Turun musiikkijuhlillakin juuri käydä esiintymässä Concerto Kölnin solistina – tekevät Kullervon ja hänen sisarensa traagisesta kertomuksesta dramaattista liediä. Applin suomi on kelvollista vaikka tappaminen saattaakin joskus miedontua tapaamiseksi. Lundin opiskelijalaulajat laulavat yhtenäisesti ja hyvällä äänenmuodostuksella, ilman ylenmääräistä uhoamista.

Jean Sibelius: Kullervo. Helena Juntunen, sopraano, Benjamin Appl, baritoni, Lunds Studentsångare ja BBC:n skotlantilainen sinfoniaorkesteri, joht. Thomas Dausgaard. Hyperion. (CDA68248)

Kuuntele Uudet levyt 24.9.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.