Hyppää pääsisältöön

Loisteliasta Kullervoa ilman sinfonista mössöä

Jean Sibeliuksen Kullervo on ollut suomalaisille se ensimmäinen suomalainen suurteos, aiheensa, säveltensä tenhon ja poljennon kalevalaisesta perinteestä ottanut. Mutta jo Tawaststjerna meille kertoi kuinka säveltäjä alkoi työhön kalevalaisten aiheiden parissa kuultuaan Wienissä Wagneria ja Bruckneria. Mitä siis jos Kullervo soisi kalevalaisen sinfonisen mössön sijaan oikeastaan selväpiirteisenä ja loistavana fin de sièclen taideluomuksena vaikkapa Gustav Klimtin tapaan?

Kullervo
Kullervo Jean Sibelius,Kullervo,Thomas Dausgaard

En ole ikinä kuullut Kullervon partituuria näin läpikuultavana, sen kaikkia kerroksia näin tasapainoisina, sen melodisia eleitä näin tarkkaan punnittuna ja puhuttelevasta tulkittuina. Thomas Dausgaardin johtama BBC:n skotlantilainen sinfoniaorkesteri ja hyvin valitut laulajat toteuttavat Sibeliuksen merkinnät tarkasti, ja lisäävät fraseerausta parhaalla maulla ja pieteetillä. Jokainen melodian käänne saa suunnan, ja tarkasti soittavat orkesterin sektiot pelaavat yhteispeliä noiden suuntien tekemisessä. Tällä levyllä ei esitetä jonkinlaista kuviteltua Sibeliusta vaan sitä mitä säveltäjä on todella partituuriin merkinnyt.

Skotlantilaiset soittavat huikean hyvällä, ehjällä ja yhtenäisellä soinnilla, brittiläiseen tapaan liioittelematta mutta äärimmäisen vakuuttavasti – ja samassa hengessä myös on tehty syvyydessään ja dynamiikassaan riittävä äänitys. Helena Juntunen ja nuori Benjamin Appl – joka taisi Turun musiikkijuhlillakin juuri käydä esiintymässä Concerto Kölnin solistina – tekevät Kullervon ja hänen sisarensa traagisesta kertomuksesta dramaattista liediä. Applin suomi on kelvollista vaikka tappaminen saattaakin joskus miedontua tapaamiseksi. Lundin opiskelijalaulajat laulavat yhtenäisesti ja hyvällä äänenmuodostuksella, ilman ylenmääräistä uhoamista.

Jean Sibelius: Kullervo. Helena Juntunen, sopraano, Benjamin Appl, baritoni, Lunds Studentsångare ja BBC:n skotlantilainen sinfoniaorkesteri, joht. Thomas Dausgaard. Hyperion. (CDA68248)

Kuuntele Uudet levyt 24.9.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Rokkari Sauli Zinovjevista tuli nykysäveltäjä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 14. joulukuuta!

  Säveltäjä Sauli Zinovjev oli skeittaaja ja rokkibändin kitaristi, kunnes pianotaiteilija György Cziffran Liszt-tulkinta muutti kerrasta hänen suhteensa musiikkiin. Tällä hetkellä Zinovjev on yksi kiinnostavimmista nuorista säveltäjänimistä, jolle sataa sävellystilauksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta orkestereilta.

 • Elä kuin Peppi Pitkätossu!

  Peppi Pitkätossun vinkit hyvään elämään.

  Ota mallia Peppi Pitkätossusta! Rohkeus ja positiivinen elämänasenne ohjaavat kulkuasi. Lastenkirjojen supersankari on oiva esikuva!

 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.