Hyppää pääsisältöön

Loisteliasta Kullervoa ilman sinfonista mössöä

Jean Sibeliuksen Kullervo on ollut suomalaisille se ensimmäinen suomalainen suurteos, aiheensa, säveltensä tenhon ja poljennon kalevalaisesta perinteestä ottanut. Mutta jo Tawaststjerna meille kertoi kuinka säveltäjä alkoi työhön kalevalaisten aiheiden parissa kuultuaan Wienissä Wagneria ja Bruckneria. Mitä siis jos Kullervo soisi kalevalaisen sinfonisen mössön sijaan oikeastaan selväpiirteisenä ja loistavana fin de sièclen taideluomuksena vaikkapa Gustav Klimtin tapaan?

Kullervo
Kullervo Jean Sibelius,Kullervo,Thomas Dausgaard

En ole ikinä kuullut Kullervon partituuria näin läpikuultavana, sen kaikkia kerroksia näin tasapainoisina, sen melodisia eleitä näin tarkkaan punnittuna ja puhuttelevasta tulkittuina. Thomas Dausgaardin johtama BBC:n skotlantilainen sinfoniaorkesteri ja hyvin valitut laulajat toteuttavat Sibeliuksen merkinnät tarkasti, ja lisäävät fraseerausta parhaalla maulla ja pieteetillä. Jokainen melodian käänne saa suunnan, ja tarkasti soittavat orkesterin sektiot pelaavat yhteispeliä noiden suuntien tekemisessä. Tällä levyllä ei esitetä jonkinlaista kuviteltua Sibeliusta vaan sitä mitä säveltäjä on todella partituuriin merkinnyt.

Skotlantilaiset soittavat huikean hyvällä, ehjällä ja yhtenäisellä soinnilla, brittiläiseen tapaan liioittelematta mutta äärimmäisen vakuuttavasti – ja samassa hengessä myös on tehty syvyydessään ja dynamiikassaan riittävä äänitys. Helena Juntunen ja nuori Benjamin Appl – joka taisi Turun musiikkijuhlillakin juuri käydä esiintymässä Concerto Kölnin solistina – tekevät Kullervon ja hänen sisarensa traagisesta kertomuksesta dramaattista liediä. Applin suomi on kelvollista vaikka tappaminen saattaakin joskus miedontua tapaamiseksi. Lundin opiskelijalaulajat laulavat yhtenäisesti ja hyvällä äänenmuodostuksella, ilman ylenmääräistä uhoamista.

Jean Sibelius: Kullervo. Helena Juntunen, sopraano, Benjamin Appl, baritoni, Lunds Studentsångare ja BBC:n skotlantilainen sinfoniaorkesteri, joht. Thomas Dausgaard. Hyperion. (CDA68248)

Kuuntele Uudet levyt 24.9.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.