Hyppää pääsisältöön

Loisteliasta Kullervoa ilman sinfonista mössöä

Jean Sibeliuksen Kullervo on ollut suomalaisille se ensimmäinen suomalainen suurteos, aiheensa, säveltensä tenhon ja poljennon kalevalaisesta perinteestä ottanut. Mutta jo Tawaststjerna meille kertoi kuinka säveltäjä alkoi työhön kalevalaisten aiheiden parissa kuultuaan Wienissä Wagneria ja Bruckneria. Mitä siis jos Kullervo soisi kalevalaisen sinfonisen mössön sijaan oikeastaan selväpiirteisenä ja loistavana fin de sièclen taideluomuksena vaikkapa Gustav Klimtin tapaan?

Kullervo
Kullervo Jean Sibelius,Kullervo,Thomas Dausgaard

En ole ikinä kuullut Kullervon partituuria näin läpikuultavana, sen kaikkia kerroksia näin tasapainoisina, sen melodisia eleitä näin tarkkaan punnittuna ja puhuttelevasta tulkittuina. Thomas Dausgaardin johtama BBC:n skotlantilainen sinfoniaorkesteri ja hyvin valitut laulajat toteuttavat Sibeliuksen merkinnät tarkasti, ja lisäävät fraseerausta parhaalla maulla ja pieteetillä. Jokainen melodian käänne saa suunnan, ja tarkasti soittavat orkesterin sektiot pelaavat yhteispeliä noiden suuntien tekemisessä. Tällä levyllä ei esitetä jonkinlaista kuviteltua Sibeliusta vaan sitä mitä säveltäjä on todella partituuriin merkinnyt.

Skotlantilaiset soittavat huikean hyvällä, ehjällä ja yhtenäisellä soinnilla, brittiläiseen tapaan liioittelematta mutta äärimmäisen vakuuttavasti – ja samassa hengessä myös on tehty syvyydessään ja dynamiikassaan riittävä äänitys. Helena Juntunen ja nuori Benjamin Appl – joka taisi Turun musiikkijuhlillakin juuri käydä esiintymässä Concerto Kölnin solistina – tekevät Kullervon ja hänen sisarensa traagisesta kertomuksesta dramaattista liediä. Applin suomi on kelvollista vaikka tappaminen saattaakin joskus miedontua tapaamiseksi. Lundin opiskelijalaulajat laulavat yhtenäisesti ja hyvällä äänenmuodostuksella, ilman ylenmääräistä uhoamista.

Jean Sibelius: Kullervo. Helena Juntunen, sopraano, Benjamin Appl, baritoni, Lunds Studentsångare ja BBC:n skotlantilainen sinfoniaorkesteri, joht. Thomas Dausgaard. Hyperion. (CDA68248)

Kuuntele Uudet levyt 24.9.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Viimeinen akateemikko Joonas Kokkonen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 13. marraskuuta.

  Säveltäjä Joonas Kokkonen oli vimeinen musiikin edustaja Suomen Akatemiassa. Suuri yleisö muistaa hänet Viimeiset kiusaukset -oopperasta. Kokkonen oli vallankäyttäjä, joka omien laskujensa mukaan vaikutti samaan aikaan 40 eri instituution johtokunnassa.

 • Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Yhdysvaltalaisen Julia Wolfen (s. 1958) viime vuonna valmistunut oratorio Fire in my mouth on kirjoitettu naiskuorolle, tyttökuorolle ja orkesterille. Noin tunnin kestoinen teos sai ensi ensiesityksensä tänä keväänä ja kuullaan onneksi tuoreeltaan myös äänitteellä. Teoksen järkyttävänä lähtökohtana on vuonna 1911 syttynyt tehdaspalo New Yorkissa.

 • Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Viulisti Dawn Wohn ja pianisti Esther Park esittelevät debyyttijukaisullaan peräti yhdeksän tekijän (Lili Boulanger (1893-1918), Vítězslava Kaprálová (1915–1940), Amy Beach (1867–1944), Florence Price (1887–1953), Vivian Fine (1913–2000), Chihchun Chi-sun Lee (s.

 • Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinetisti David Shifrin kolkuttelee seitsemääkymmentä, mutta vielä vaan soitto käy. Konkarin uudelle julkaisulle on valikoitunut rytmimusiikista ja etenkin jazzista ammentava kokonaisuus. Kolme klarinetille ja jousikvartetille kirjoitettua teosta edustavat pääosin aikamme soivuuksia, mutta mukaan on mahtunut sähäkkä Edward Kennedy "Duke" Ellington -sovituskin.