Hyppää pääsisältöön

Meteorikuuro sotatila-alueella

”Kun kuolema tulee, runous vaikuttaa tyhmältä”, kertoja (Ebru Ojen Şahin) toteaa kokeellisessa dokumentissa Meteorit (Meteorlar, Turkki 2017). Siihen nähden sen ohjaaja Gürcan Keltek on rohkea – ehkä jopa uhkarohkea – sillä hän kertoo erittäin runollisella elokuvallaan sotatilasta.

Turkin hallituksen ja kurdien konflikti kuumeni vuonna 2015. Keltek ei juuri selitä taustoja, ei edes mainitse, että kysymys on kurdeista. Sen sijaan hän kuvaa tapahtumia mustavalkoisilla, usein rakeisilla kuvilla, jotka on toisinaan otettu kaukaa tai pimeässä tai molempia.

Kurdeja sanotaan usein suurimmaksi kansaksi ilman omaa maata. Heitä arvioidaan olevan 25–30 miljoonaa, joista suurin osa asuu Irakiin, Iraniin, Turkkiin ja Syyriaan ulottuvan Kurdistanin alueella. Kurdeja elää paljon myös maanpaossa muun muassa Saksassa.

Turkissa hallituksen ja kurdien konflikti on jatkunut pätkittäin noin sata vuotta. Se alkoi yltyä kurdien sortamiseksi varsinkin 1990-luvulla.

Diktaattoriksi pyrkivä presidentti Recep Tayyip Erdoğan on kiihdyttänyt kurdien vastaisia toimia vetoamalla terrorismin vastaiseen taisteluun. Kurdit puolestaan ovat viime aikoina vaatineet pikemmin tasa-arvoa Turkissa kuin itsenäistä valtiota. Kesällä 2015 tilanne kärjistyi jälleen kerran ja Turkin hallitus julisti joillekin alueille sotatilan. Meteorit-elokuvassa sanotaan, että huhujen mukaan 300 ihmistä kuoli parin kuukauden aikana. Juuri muuta kuin huhuja tapahtumista ei olekaan saatavilla – ja tämä Keltekin elokuva.

Keltek (1973) tekee kokeellisia dokumentteja varsinkin Turkin politiikasta ja historiasta. Meteorit on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa. Se on esitetty noin 50 festivaalilla ympäri maailmaa.

Meteorit on kuvattu Kaakkois-Turkissa Otantasin syrjäisellä vuoristoseudulla. Hallitus ei päästänyt toimittajia alueelle. Elokuvassa kerrotaan, että sähkö, vesi ja puhelinyhteydet olivat usein poikki. Niukka kansainvälinen uutisointi oli pitkälti virallisen tiedottamisen varassa.

Meteorit koostuu osittain kansalaisten kuvaamasta materiaalista. Siinä nähdään kaukaa autosaattueita ja räjähdyksiä.

mustavalkoinen kuva taivaalla olevasta luonnonilmiöstä.
mustavalkoinen kuva taivaalla olevasta luonnonilmiöstä. Kuva: 29P Films dokumenttielokuvat,kokeelliset elokuvat,uusi kino

Lähemmäs tapahtumia päästään, kun pikkutyttö näyttää puhelimestaan kuvia luodinreikien puhkomista taloista. Lapset ja naiset kertovat kuolleista sukulaisista, pommeista ja miinoista, kotietsinnöistä ja kyynelkaasusta.

Elokuvassa hallituksen otteet vaikuttavat valtioterrorilta. Raunioituneet maisemat muistuttavat Syyriaa. Kuvat mielenosoituksista, joissa kiviä heittelevät aikuiset ja lapset uhmaavat rynnäkkökivääreillä aseistautuneita sotilaita ja poliiseja voisivat olla Palestiinasta.

Syyrian ja Palestiinan tuhot ovat tulleet tutuiksi uutisista toisin kuin Turkin. Vuoden 2015 sotatilan uhreista ei ole laadittu edes virallista arviota. Keltek kuvaa dokumentissaan konfliktia, jota ei ole oikeastaan edes unohdettu, kun siitä ei ole varsinaisesti paljon tiedettykään.

Meteorit kertoo asiansa runollisesti, mutta outoa runollisuutta oli todellisuudessakin. Sotatilan keskeytti hetkeksi meteorikuuro, joka on mukana ja antoi nimen elokuvalle. Marraskuun 17. taivaalta satoi kiviä, jotka vuorostaan puhkoivat joitakin taloja luotien ja kranaattien sijasta.

Keltek kehystää elokuvansa kuvilla vuorikauriista upeissa maisemissa. Välillä urokset ottavat yhteen ja kalistelevat sarviaan. Metsästäjät puolestaan vaanivat kauriita saaliikseen. He tappavat laumasta yhden tarpeikseen.

Alun ja lopun kuvat tarjoavat tehokkaan mittapuun sotatoimille. Eläinten keskinäinen ja metsästäjien kotitaloudellinen väkivalta tuo esiin siviileihin kohdistuvien summittaisten sotatoimien suhteettomuuden.

Teksti: Harri Römpötti

Uusi Kino: Meteorit, Teema ti 24.9. klo 23.30 ja la 28.9. klo 00.40.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa