Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Hyvä elämä syntyy merkityksellisyydestä ja yhteydestä toisiin – onnellisuuden jahtaaminen vie sen vain kauemmas

Frank Martela ja Maria Jyrkäs
Frank Martela ja Maria Jyrkäs Kuva: Päivi Nieminen / Yle Frank Martela,filosofit,onnellisuus,maria jyrkäs

Onko hyvä elämä sitä että saa sen mitä haluaa, vai että rakastaa sitä mitä itsellä jo on? Kolikon molemmat puolet ovat pohdinnassa, kun mietitään, mikä elämästä tekee elämisen arvoista.

Ei ole kahta samanlaista elämää, siksi ei ole valmiita askelmerkkejä onneenkaan.

Filosofi Frank Martela oli vieraanani Muutoksen matkaoppaassa. Hän selvittää työkseen, mitä on elää hyvä elämä.

Martelan mukaan onnellisuus elämän päämääränä on vaarallinen.

– Ei kannattaisi keskittyä minkään yksittäisen asian optimointiin. Jos fokusoituu vain yhteen päämäärään, on vaarana, että elämä menee ohi.

Onnellisuuden tavoittelun sijaan on parempi tiedostaa elämän rikkaus ja monet eri päämäärät. Niitä kaikkia voisi pyrkiä vahvistamaan. Silloin elämälle tulee merkitys.

– Ihmisellä on tarve kokea, että elämällä on merkitystä. Samoin meillä on tarve kiinnittyä toisiin ihmisiin. Elämän täyteläisyys syntyy tekemisen ja yhteyden kautta.

Täyden elämän seurauksena ja ikään kuin sivutuotteena voi näin saada myös onnellisuutta.

Maailman muuttuminen voi pakottaa pohtimaan myös omia valintoja

Martelan mukaan kysymys elämän tarkoituksesta on ihmiskunnalle melko uusi. Asiaa on alettu pohtia vasta 1800-luvulla.

– Eksistentiaalinen kriisi oli silloin yläluokkainen juttu. Esimerkiksi Tolstoi kadehti omassa yltäkylläisyydessään maanviljelijöitä, joiden elämällä näytti olevan tarkoitus.

Minua mietityttää, onko nykyäänkin elämän tarkoituksen ja merkityksen pohtiminen erityisesti hyvinvoinnin keskellä elävän ihmisen etu tai kirous. Meillä on aikaa pohtia niitä asioita, kun energia ei mene vain selviytymiseen.

Martela on samoilla linjoilla.

– Esimerkiksi moni rentoutuu kesämökillä juuri siksi, että siellä pitää itse kantaa vesi ja polttopuut, jos haluaa syödä. Silloin oman tekemisen merkityksellisyys on aika ilmiselvää.

Maailman muutos on kiihtynyt, ja se tuo elämään myös hiljaisia muutoksia. Yhteiskunnan rakenteiden muuttuessa myös yksilön elämä muuttuu. Se edellyttää sopeutumista moneen uuteen asiaan.

– Ei ihmisessäkään ole yhtä staattista ja lopullista minuutta. Ihminen muuttuu maailman mukana.

Joskus yksilö voi kuitenkin havahtua oman elämänsä epäkohtiin ympäröivän maailman hiljaisten muutosten kautta. Esimerkiksi yksi ja sama työpaikka voi muuttua vuosien saatossa täysin erilaiseksi kuin se, mihin aikanaan meni.

– Jos se tuntuu olevan liian kaukana omasta hyvästä, niin sitten pitää miettiä, miten voisi itse muuttaa tilanteen paremmaksi ja tehdä ratkaisut sen perusteella.

Muutoksen matkaoppaan toimittaja Maria Jyrkäs
Muutoksen matkaoppaan toimittaja Maria Jyrkäs muutos,Muutoksen matkaopas,maria jyrkäs



Haluatko kuulla lisää? Kuuntele keskustelumme kokonaisuudessaan Areenassa: Miten elää itselle merkityisellistä elämää ajassa, jolloin muutos on nopeampaa kuin koskaan.

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi