Hyppää pääsisältöön

Psykologisia draamoja ja yöllisiä muodonmuutoksia

Leoš Janáčekin jousikvartettoja en ainakaan minä ole liiaksi asti aiemmin päässyt kuuntelemaan, ja vain siksikin innostuin tästä suuresti arvostamani Belcea-kvartetin uudesta levystä. Janáčekin musiikki on helposti vähän outoa ja kömpelöä – paitsi jos sen soittaa näin paneutuneesti ja eläytyneesti. Hyvän 1920-luvun musiikin levyn täydentää erinomainen esitys György Ligetin Ensimmäisestä jousikvartetosta ”Métamorphoses nocturnes”.

Psykologisia draamoja ja yöllisiä muodonmuutoksia
Psykologisia draamoja ja yöllisiä muodonmuutoksia Leos Janacek,György Ligeti,Belcea Quartet

Janáčekin Ensimmäinen jousikvartetto, lisänimeltään ”Kreutzer-sonaatti” palauttaa meidät Leo Tolstoin romaanin aikaan, kuvittaen sen mustasukkaisuusdraamaa hetki hetkeltä ja luoden musiikillista muotoa vaimoaan epäilevän miehen, pianistivaimon ja tämän viulu soittavan – oletetun – rakastajan musisoinnista Ludwig van Beethovenin Kreutzer-sonaatin parissa.

Janáčekin kyky yhtäaikaa sekä pilkkoa että rakentaa muotoa tulee hienosti esiin tällä levyllä. Toisessa jousikvartetossa ”Intiimejä kirjeitä” soiva vanhenevan säveltäjän rakkaus huomattavasti nuorempaan naiseen on musiikillisessa muodossaan puhuttelevaa ekspressionismia – on aihepiiristä mitä mieltä hyvänsä. Belcea-kvartetin heittäytyminen teosten tunnelmiin ja vahva kvartettisoitto tekee levystä ylipäätään suosittelemisen arvoisen, mutta sokerina pohjalla oleva Ligetin Ensimmäinen jousikvartetto 1950-luvulta tekee siitä jopa loistavan.

Leoš Janáček: Jousikvartetot nro 1 ”Kreutzer-sonaatti” ja 2 ”Intiimejä kirjeitä”. György Ligeti: Jousikvartetto nro 1 ”Métamorphoses nocturnes”. Belcea-kvartetti. Alpha Records. (Alpha 454)

Kuuntele Uudet levyt 24.9.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.