Hyppää pääsisältöön

Psykologisia draamoja ja yöllisiä muodonmuutoksia

Leoš Janáčekin jousikvartettoja en ainakaan minä ole liiaksi asti aiemmin päässyt kuuntelemaan, ja vain siksikin innostuin tästä suuresti arvostamani Belcea-kvartetin uudesta levystä. Janáčekin musiikki on helposti vähän outoa ja kömpelöä – paitsi jos sen soittaa näin paneutuneesti ja eläytyneesti. Hyvän 1920-luvun musiikin levyn täydentää erinomainen esitys György Ligetin Ensimmäisestä jousikvartetosta ”Métamorphoses nocturnes”.

Psykologisia draamoja ja yöllisiä muodonmuutoksia
Psykologisia draamoja ja yöllisiä muodonmuutoksia Leos Janacek,György Ligeti,Belcea Quartet

Janáčekin Ensimmäinen jousikvartetto, lisänimeltään ”Kreutzer-sonaatti” palauttaa meidät Leo Tolstoin romaanin aikaan, kuvittaen sen mustasukkaisuusdraamaa hetki hetkeltä ja luoden musiikillista muotoa vaimoaan epäilevän miehen, pianistivaimon ja tämän viulu soittavan – oletetun – rakastajan musisoinnista Ludwig van Beethovenin Kreutzer-sonaatin parissa.

Janáčekin kyky yhtäaikaa sekä pilkkoa että rakentaa muotoa tulee hienosti esiin tällä levyllä. Toisessa jousikvartetossa ”Intiimejä kirjeitä” soiva vanhenevan säveltäjän rakkaus huomattavasti nuorempaan naiseen on musiikillisessa muodossaan puhuttelevaa ekspressionismia – on aihepiiristä mitä mieltä hyvänsä. Belcea-kvartetin heittäytyminen teosten tunnelmiin ja vahva kvartettisoitto tekee levystä ylipäätään suosittelemisen arvoisen, mutta sokerina pohjalla oleva Ligetin Ensimmäinen jousikvartetto 1950-luvulta tekee siitä jopa loistavan.

Leoš Janáček: Jousikvartetot nro 1 ”Kreutzer-sonaatti” ja 2 ”Intiimejä kirjeitä”. György Ligeti: Jousikvartetto nro 1 ”Métamorphoses nocturnes”. Belcea-kvartetti. Alpha Records. (Alpha 454)

Kuuntele Uudet levyt 24.9.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.