Hyppää pääsisältöön

Psykologisia draamoja ja yöllisiä muodonmuutoksia

Leoš Janáčekin jousikvartettoja en ainakaan minä ole liiaksi asti aiemmin päässyt kuuntelemaan, ja vain siksikin innostuin tästä suuresti arvostamani Belcea-kvartetin uudesta levystä. Janáčekin musiikki on helposti vähän outoa ja kömpelöä – paitsi jos sen soittaa näin paneutuneesti ja eläytyneesti. Hyvän 1920-luvun musiikin levyn täydentää erinomainen esitys György Ligetin Ensimmäisestä jousikvartetosta ”Métamorphoses nocturnes”.

Psykologisia draamoja ja yöllisiä muodonmuutoksia
Psykologisia draamoja ja yöllisiä muodonmuutoksia Leos Janacek,György Ligeti,Belcea Quartet

Janáčekin Ensimmäinen jousikvartetto, lisänimeltään ”Kreutzer-sonaatti” palauttaa meidät Leo Tolstoin romaanin aikaan, kuvittaen sen mustasukkaisuusdraamaa hetki hetkeltä ja luoden musiikillista muotoa vaimoaan epäilevän miehen, pianistivaimon ja tämän viulu soittavan – oletetun – rakastajan musisoinnista Ludwig van Beethovenin Kreutzer-sonaatin parissa.

Janáčekin kyky yhtäaikaa sekä pilkkoa että rakentaa muotoa tulee hienosti esiin tällä levyllä. Toisessa jousikvartetossa ”Intiimejä kirjeitä” soiva vanhenevan säveltäjän rakkaus huomattavasti nuorempaan naiseen on musiikillisessa muodossaan puhuttelevaa ekspressionismia – on aihepiiristä mitä mieltä hyvänsä. Belcea-kvartetin heittäytyminen teosten tunnelmiin ja vahva kvartettisoitto tekee levystä ylipäätään suosittelemisen arvoisen, mutta sokerina pohjalla oleva Ligetin Ensimmäinen jousikvartetto 1950-luvulta tekee siitä jopa loistavan.

Leoš Janáček: Jousikvartetot nro 1 ”Kreutzer-sonaatti” ja 2 ”Intiimejä kirjeitä”. György Ligeti: Jousikvartetto nro 1 ”Métamorphoses nocturnes”. Belcea-kvartetti. Alpha Records. (Alpha 454)

Kuuntele Uudet levyt 24.9.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Rokkari Sauli Zinovjevista tuli nykysäveltäjä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 14. joulukuuta!

  Säveltäjä Sauli Zinovjev oli skeittaaja ja rokkibändin kitaristi, kunnes pianotaiteilija György Cziffran Liszt-tulkinta muutti kerrasta hänen suhteensa musiikkiin. Tällä hetkellä Zinovjev on yksi kiinnostavimmista nuorista säveltäjänimistä, jolle sataa sävellystilauksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta orkestereilta.

 • Elä kuin Peppi Pitkätossu!

  Peppi Pitkätossun vinkit hyvään elämään.

  Ota mallia Peppi Pitkätossusta! Rohkeus ja positiivinen elämänasenne ohjaavat kulkuasi. Lastenkirjojen supersankari on oiva esikuva!

 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.