Hyppää pääsisältöön

Historia: Espanjantauti, tappava pandemia

Vuonna 1918 suursodan kaiut olivat tuskin hiljenneet, kun maailmaa kohtasi uusi vihollinen, maailmanlaajuinen epidemia.
Vuonna 1918 suursodan kaiut olivat tuskin hiljenneet, kun maailmaa kohtasi uusi vihollinen, maailmanlaajuinen epidemia. Kuva: NARA / BBC Yle TV1,Historia: Espanjantauti, tappava pandemia

TV1 maanantaina 6.4.2020 klo 19.00 - 19.50, Areenassa

Vuonna 1918 päättynyt ensimmäinen maailmansota vaati miljoonia kuolonuhreja. Suursodan kaiut olivat tuskin hiljenneet, kun maailmaa kohtasi uusi, näkymätön vihollinen.

Tappava virus alkoi levitä ympäri maailmaa.

Espanjantautina tunnettu influenssa surmasi arviolta 50 miljoonaa ihmistä, enemmän kuin kaksi maailmansotaa yhteensä. Mistä pandemia sai alkunsa, miten se levisi ympäri maailmaa ja miten epidemia pysäytettiin?

BBC:n historiadokumentti Espanjantauti, tappava pandemia (12) kertoo hoitajien ja lääkäreiden sankarillisista ponnisteluista ja viranomaisten kohtalokkaista päätöksistä. Dokumentin dramatisoidut kohtaukset perustuvat pandemian kokeneiden kirjoituksiin.

Entä jos runsaan sadan vuoden takainen, maailmanlaajuinen epidemia toistuisi nyt? Mitä ihmiskunta on oppinut espanjantautiepidemiasta?

The Flu That Killed 50 Million. Ohjaus: Andrew Thompson. Tuotanto: Pacifique Quai Productions/BBC, Britannia, 2018. Lukijana on Petri Hanttu. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.