Hyppää pääsisältöön

Historia: Espanjantauti, tappava pandemia

Vuonna 1918 suursodan kaiut olivat tuskin hiljenneet, kun maailmaa kohtasi uusi vihollinen, maailmanlaajuinen epidemia.
Vuonna 1918 suursodan kaiut olivat tuskin hiljenneet, kun maailmaa kohtasi uusi vihollinen, maailmanlaajuinen epidemia. Kuva: NARA / BBC Yle TV1,Historia: Espanjantauti, tappava pandemia

TV1 maanantaina 6.4.2020 klo 19.00 - 19.50, Areenassa

Vuonna 1918 päättynyt ensimmäinen maailmansota vaati miljoonia kuolonuhreja. Suursodan kaiut olivat tuskin hiljenneet, kun maailmaa kohtasi uusi, näkymätön vihollinen.

Tappava virus alkoi levitä ympäri maailmaa.

Espanjantautina tunnettu influenssa surmasi arviolta 50 miljoonaa ihmistä, enemmän kuin kaksi maailmansotaa yhteensä. Mistä pandemia sai alkunsa, miten se levisi ympäri maailmaa ja miten epidemia pysäytettiin?

BBC:n historiadokumentti Espanjantauti, tappava pandemia (12) kertoo hoitajien ja lääkäreiden sankarillisista ponnisteluista ja viranomaisten kohtalokkaista päätöksistä. Dokumentin dramatisoidut kohtaukset perustuvat pandemian kokeneiden kirjoituksiin.

Entä jos runsaan sadan vuoden takainen, maailmanlaajuinen epidemia toistuisi nyt? Mitä ihmiskunta on oppinut espanjantautiepidemiasta?

The Flu That Killed 50 Million. Ohjaus: Andrew Thompson. Tuotanto: Pacifique Quai Productions/BBC, Britannia, 2018. Lukijana on Petri Hanttu. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.