Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Antti Tuuri – pohjalaisuuden mestarikuvaaja

Kirjailija Antti Tuuri on pohjalaisuuden mestarikuvaaja,
Antti Tuuri kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa elämästään ja urastaan. Kirjailija Antti Tuuri on pohjalaisuuden mestarikuvaaja, Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Yle TV1,Antti Tuuri,Itse asiassa kuultuna: Antti Tuuri

TV1 torstaina 10.10.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 13.10. klo 11.45, Areenassa

Pohjalaisuuden mestarikuvaajan, kirjailija Antti Tuurin kirjallinen tuotanto on mittava, ja käsittää lähes 80 teosta. Romaaneja, novelleja, dokumentteja ja kuvateoksia, elämäkertoja ja yrityshistoriikkeja.

Tuurin romaaneista moni on päätynyt myös valkokankaalle, viimeisimpänä A.J. Annilan ohjaama Ikitie.

Kauhavalla syntynyt kirjailija tunnetaan siitä, että hän on kirjoittanut kaikki kirjansa – mekaanisella kirjoituskoneella.

Antti Tuurin esikoisteos Asioiden suhteet ilmestyi vuonna 1971 ja samana vuonna ilmestyi myös novellikokoelma Lauantaina illalla. Varsinainen läpimurtoteos oli vuonna 1982 ilmestynyt Pohjanmaa, joka avasi Hakalan suvun vaiheista kertovan kuusiosainen sarjan.

Useat Tuurin kirjoista kuvaavat pohjalaisia ja pohjalaisuutta – Pohjanmaalta lähtemistä ja sinne palaamista. Siirtolaisuus ja historialliset uskonnolliset liikkeet ovat myös kiinnostaneet kirjailijaa.

Pohjanmaa-teos toi Tuurille pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon ja sarjan päättänyt Lakeuden kutsu Finlandia-palkinnon. Vuonna 1985 hän sai Pro Finlandia -palkinnon, valtion kirjallisuuspalkinnon hän on saanut kolmesti.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Antti Tuuria haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala. Ohjelmassa Tuuri kertoo muun muassa siitä, kuinka hänestä tuli kirjailija ja miten ideasta syntyy kirja.

Tuotanto: Yle, 2019.

Keskustele