Hyppää pääsisältöön

Kuinka Bilbo Bagginsista tuli ensin Kalpa Kassinen ja sitten Bilbo Reppuli

Tolkienin kirjojen innoittamia cosplay-hahmoja, 8 kpl.
J. J. R. Tolkienin kirjojen innoittamia cosplay-hahmoja Tolkienin kirjojen innoittamia cosplay-hahmoja, 8 kpl. Kuva: AOP/ Alamy/Nando Machado Cosplay,J. R. R. Tolkien,Taru sormusten herrasta (kirja)

Reppuli-nimeen päätynyt suomentaja Kersti Juva harkitsi Bilbon sukunimeksi ensin Reppuria, mutta pyöriteltyään nimeä totesi Reppulin hauskemmaksi. Tähän tapaan kääntäjä kirjoittaa eli ajattelee kirjan uudestaan. Käännetty teos ei sisällä yhtään alkutekstin sanaa, silti se on sille ehdottoman uskollinen.

Suomen arvostetuimpiin kääntäjiin kuuluva taiteilijaprofessori Kersti Juva on suomentanut englanninkielistä kirjallisuutta 70-luvulta asti. Ura alkoi J.R.R. Tolkienin fantasiakirjojen suomentamisella. Juva on niiden lisäksi kääntänyt suomeksi suuren määrän muitakin klassikkoteoksia, näytelmiä ja kuunnelmia, sekä julkaissut useita suomen kieltä ja kääntämistä käsitteleviä teoksia. Uusin teos Löytöretki suomeen peilaa rikasta suomen kieltämme englantiin. Kääntäjällä onkin ammattinsa kautta oiva mahdollisuus tarkastella kielemme erityispiirteitä.

Kersti Juva kirjoittaa iloisena omistuskirjoitusta Taru sormusten herrasta -kirjaan
Kersti Juva kirjoittaa iloisena omistuskirjoitusta Taru sormusten herrasta -kirjaan Kuva: Henry Söderlund Kersti Juva,Taru sormusten herrasta (kirja)

Aristoteleen kantapää- ohjelman vieraana käyneen Kersti Juvan mielestä kääntämisen sijasta pitäisi puhua suomentamisesta, koska kyse ei ole sanojen tai lauseiden kääntämisestä, vaan ajatuksen ja tarkoituksen ilmaisemisesta toisella kielellä mahdollisimman tarkasti.

Kielet poikkeavat toisistaan paljon, samoin lukijat. Yksittäiset sanat eivät kiinnosta Juvaa, hän etsii niiden merkitystä kulloisessakin yhteydessä. Saavuttaakseen kirjailijan tarkoituksen, kääntäjä sukeltaa alkuperäiskielisen teoksen maailmaan ja eläytyy yksityiskohtiin. Myös alitajunnan resurssit täytyy ottaa käyttöön.

Kun käännettävänä on kirjailijan luoma fantasia, keksittyjen asioiden suomentaminen on erityisen haastavaa ja kiinnostavaa. Tolkienin teokset vilisevät hänen keksimiään sanoja ja nimiä. Juva on suomennoksessaan tavoittanut hyvin Tolkienin hengen ja saavuttanut arvostusta suomalaisten Tolkien-fanien keskuudessa. Siitä merkkinä roolipelaajien suurtapahtuma Ropeconin vuonna 2013 myöntämä Kultainen lohikäärme -tunnustus Tolkienin teosten suomentamisesta ja pohjan laskemisesta suomalaiselle fantasiasanastolle.

Nuori mies ja nainen Cosplay-hahmoina Tolkienin kirjoista, Elrond ja Galadriel
Cosplay-hahmoja Tolkienin kirjoista, Elrond ja Galadriel Nuori mies ja nainen Cosplay-hahmoina Tolkienin kirjoista, Elrond ja Galadriel Kuva: AOP/Alamy/Nando Machado Cosplay,Elrond,Galadriel

Jos haluaa tutkia, miten eri tavoin alkuteoksen voi ajatella ja kääntää, kannattaa hankkia käsiinsä Tolkienin vuonna 1937 ilmestynyt The Hobbit, or There and Back Again -teoksen kaksi käännöstä. Risto Pitkäsen kääntämä Lohikäärmevuori eli erään hoppelin matka sinne ja takaisin julkaistiin vuonna 1973, Juvan suomennos Hobitti eli sinne ja takaisin vuonna 1985.

Uusi käännös tehtiin, koska Juva oli kääntänyt Tolkienin muun fantasiatuotannon, ja oli tarpeen, että toisiinsa liittyvistä kirjoista saataisiin sanastoltaan ja nimistöltään yhdenmukainen.

Pitkäsen suomennos kertoo hoppeli Kalpa Kassisen seikkailuista, Juvan puolestaan hobitti Bilbo Reppulin. Usvavuoret ovat Juvalla Sumuvuoret, peikot ovat hiisiä eli örkkejä, Kulpsin on Klonkku, Mörkkimetsä on Synkmetsä, Tuurin on Durin, Eskarla Esgaroth jne.

Kontuwikistä löydät Pitkäsen Lohikäärmevuori-kirjan nimistön ja voit tehdä vertauksia Juvan suomennoksiin ja alkukieleen.

Raateluhampainen örkki irvistää, taustalla pilvinen taivas
Raateluhampainen örkki irvistää, taustalla pilvinen taivas Kuva: AOP/Alamy Hirviö,J. R. R. Tolkien,Örkki

Jotkin Juvan kääntämät sanat ovat vakiintuneet suomen kieleen. Örkki- ja haltia-sanoista voit lukea lisää Juvan Kotus-blogista.

Juva sanoo pitävänsä erityisesti keksimästään Viljami Voivalvatti-nimestä (engl. Barliman Butterbur). Kontuwiki kertoo nimien ja käännösten taustoista. Mikä on sinun suosikkisuomennoksesi?

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.