Hyppää pääsisältöön

Pohjoismaisen audiokilpailun voitto Suomeen - Suvi Tuuli Katajan teos unettomuudesta oli myös yleisön suosikki

Shortdox-kilpailun voittaja Suvi Tuuli Kataja hymyileen palkintojensa kanssa
Nordic Shortdox 2019 tuplavoittaja Suvi Tuuli Kataja. Shortdox-kilpailun voittaja Suvi Tuuli Kataja hymyileen palkintojensa kanssa Kuva: Nina Varis / Yle voittajat,Suvi Tuuli Kataja

Suvi Tuuli Katajan henkilökohtainen äänipäiväkirja unettomuudesta voitti yhteispohjoismaisen Shortdox-kilpailun Kööpenhaminassa viime viikonloppuna. Katajan teos "Kun nukut, minä valvon" oli myös yleisön suosikki.

Pohjoismaisen finaalin voitto tuli Suvi Tuulille yllätyksenä, sillä suomalainen audiokerronta poikkeaa hyvin paljon muusta pohjoismaisesta kerronnasta.

- Olen tosi iloinen, että dokumentaarisen audion kentällä on tilaa erilaisille ja jopa kokeellisille kerronnan tavoille. Minusta on upeaa, että muun äänikerronnan ei tarvitse jäädä vain puheen taustalle säestämään, vaan se voi olla tasavertainen kertoja perinteisemmän narratiivin ohella. Äänen ei myöskään tarvitse olla aina miellyttävää tai kompromissi: ruma tai häiritsevä ääni voi olla teoksen kannalta hyvin oleellinen päätös, sanoo Kataja.

Uskon, että ihmisen pimeys on vähiten vaarallista, jos siitä uskalletaan puhua.― Suvi Tuuli Kataja

- Tässä ajassa ilahduttaa myös se, että epätäydellisyys voidaan hyväksyä siinä missä muutkin asiat. Että alhaisemmat tai pimeät tuntemukset ja olot, joita meillä kaikilla on, on myös ok. Uskon, että ihmisen pimeys on vähiten vaarallista, jos siitä uskalletaan puhua eikä sitä yritetä vain peitellä esimerkiksi sankaritarinoiden alle. Olen onnellinen, että voin olla ihan rauhassa yöllä epätoivoinen ja yksinäinen runkkari, ja se on täysin ok, Kataja toteaa, ja saa Shortdox-finaalia seuraamaan tulleelta yleisöltä raikuvat aplodit.

Shortdoxin pohjoismaisen finaalin tuomaristo
Shortdoxin pohjoismaisen finaalin tuomaristossa olivat Rikke Houd Tanskasta, Peter Daatland Norjasta ja Tuula Rajavaara Suomesta. Shortdoxin pohjoismaisen finaalin tuomaristo Kuva: Nina Varis / Yle jury,shortdox2019

"Kun nukut, minä valvon" perustuu Suvi Tuuli Katajan äänityksiin, joita hän on tehnyt keittiössään unettomina öinä. Rehellinen ja kaunistelematon teos kuvaa hyvin sitä tunnetta, kun unettomuus voittaa aamuyön tunteina musertavalla ylivoimalla.

Pohjoismaisen Shortdox-finaalin tuomariston jäsen, norjalainen Peter Daatland, kommentoi Katajan teosta finaalissa seuraavasti: "Miksi pyöriä varastetaan öisin? Silloin on toki pimeää, jolloin pysyy helpommin piilossa. Mutta oletteko huomanneet, että myös moraali muuttuu hieman öisin? En syytä teitä pyörävarkaiksi, mutta pimeässä kaikesta tulee vähän erilaista. Suvi Tuuli Kataja sukeltaa teoksessaan yön järjettömyyteen. Erinomaisen, häiritsevän äänimaailman ja kerronnan kautta myös kuulija pääsee yön syleilyyn.”

Pohjoismaisen Shortdox-kilpailun finalistit
Anna Hjortdal sekä pohjoismaisen Shortdox-kilpailun finalistit (vasemmalta) Mie Tast Tanska, Suvi Tuuli Kataja Suomi (voittaja), Fredrik Ramel Ruotsi ja Ingrid Fadnes Norja Pohjoismaisen Shortdox-kilpailun finalistit Kuva: Nina Varis / Yle kilpailut,shortdox2019

Yhteispohjoismaisessa kilpailussa oli tänä vuonna mukana viisi maata. Suomen lisäksi kilpailuun osallistuivat Norja, Ruotsi, Tanska ja Färsaaret.

Färsaaret oli mukana kilpailussa nyt ensimmäistä kertaa. Färsaarilla audio on tällä hetkellä kovassa nosteessa, ja podcastien suosion myötä audioiden kuluttaminen on entistä suositumpaa myös muissa Pohjoismaissa. Audion suosiosta kertoo mm. se, että Tanskan Filmi-instituutissa järjestetty tilaisuus oli loppuunmyyty jo kolme viikkoa ennen finaalia, kertoivat tilaisuuden järjestäjät.

Shortdox on Nordvisionin tukema, vuosittain järjestettävä audiokilpailu. Ensi vuonna seitsemättä kertaa järjestettävään kilpailuun voi osallistua jokainen audiosta kiinnostunut. Kansallinen kilpailu järjestetään kaikissa osallistujamaissa keväällä, ja voittaja pääsee edustamaan maataan syksyllä järjestettävään pohjoismaiseen finaaliin.

Oletko Sinä ensi vuoden voittaja? Seuraa ilmoittelua Shortdoxin sivuilla vuodenvaihteessa ja ilmoittaudu mukaan!

Kuuntele pohjoismaisen Shortdox-kilpailun vuoden 2019 finalistit alla olevista linkeistä.

Audioteokset on tekstitetty englanniksi.

Nordic Shortdox 2019 voittaja: Suvi Tuuli Kataja: Kun nukut, minä valvon

Mie Tast: Two Lines (Tanska)

Elin Sólvør: Alopecia (Färsaaret)

Fredrik Ramel: my namesake is a king of Italian disco (Ruotsi)

Ingrid Fadnes: Climate noise (Norja)