Hyppää pääsisältöön

RSO esittää Keski-Euroopan kiertueella Fagerlundia ja Sibeliusta

Sebastian Fagerlund
Sebastian Fagerlund Kuva: Simon van Boxtel Sebastian Fagerlund

Radion sinfoniaorkesteri tekee Keski-Euroopan kiertueen ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 29.9.-4.10. Kiertue alkaa Wienistä, jossa orkesteri konsertoi Wienin maineikkaassa Konzerthausissa. Wienistä matka jatkuu Bratislavan ja Asconan festivaaleille ja lopuksi Veronaan.

Kiertueen ohjelmassa on Yleisradion sekä Göteborgin ja Galician sinfoniaorkesterien Sebastian Fagerlundilta tilaama orkesteriteos Drifts, Hector Berlioz’n Fantastinen sinfonia, Brahmsin 2. sinfonia, Fazil Sayn lyömäsoitinkonsertto sekä Sibeliuksen viulukonsertto. Lyömäsoitinkonserton solistina esiintyy Martin Grubinger ja viulukonserton solistina Elina Vähälä.

Wienin konsertti 29.9. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä klo 20.25 alkaen.

Sebastian Fagerlund on tehnyt viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana loistavan läpimurron suomalaisen musiikin eturintamaan. Hänen teoksiaan esitetään ahkerasti Suomessa ja ulkomailla, levytyksiä ilmestyy hyvällä tahdilla ja taustalla vaikuttaa arvostettu kustantaja Edition Peters, jonka kanssa hän voi valita tarjotuista tilauksista kiinnostavimmat.

Fagerlund on kohdistanut 2010-luvulla päähuomionsa orkesteriteoksiin, konserttoihin ja kamarimusiikkiin. Vaikutteita hän on ammentanut yhtä lailla 1900-luvun suurilta klassikoilta kuin taidemusiikin ulkopuoleltakin. Vuonna 2017 valmistunut Drifts liittyy keskimmäisenä teoksena laajempaan orkesteritriptyykkiin, jonka ensimmäinen osa on nimeltään Stonework ja päätösosa Water Atlas.

Martin Grubinger on esiintynyt Berliinin, Wienin ja New Yorkin filharmonikkojen kaltaisten arvostettujen orkesterien solistina. Monet nykysäveltäjät ovat kirjoittaneet teoksia Grubingeria varten, kuten mm. Tan Dun ja Fazil Say. Suomalainen yleisö muistaa Grubingerin myös Kalevi Ahon lyömäsoitinkonserton Sieidin ahkerana esittäjänä.

Elina Vähälä kuuluu kansainvälisesti menestyneimpiin suomalaisiin viulisteihin. Hän on konsertoinut sekä solistina että kamarimuusikkona laajalti Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Vähälän ohjelmisto ulottuu barokista nykymusiikkiin. Nykysäveltäjistä hänelle ovat teoksiaan kirjoittaneet mm. Aulis Sallinen, C. Curtis-Smith ja Jaakko Kuusisto.

Keski-Euroopan kiertue 29.9.–4.10.

Hannu Lintu, kapellimestari
Martin Grubinger, lyömäsoittimet
Elina Vähälä, viulu

29.9. Wien Konzerthaus
Sebastian Fagerlund: Drifts
Fazil Say: Lyömäsoitinkonsertto
Hector Berlioz: Fantastinen sinfonia op. 14

30.9. Bratislava Festival

Sebastian Fagerlund: Drifts
Fazil Say: Lyömäsoitinkonsertto
Hector Berlioz: Fantastinen sinfonia op. 14

2.10. Locarno, Chiesa di S. Francesco
Ascona Festival

Sebastian Fagerlund: Drifts
Jean Sibelius: Viulukonsertto d-molli op. 47
Johannes Brahms: Sinfonia nro 2 D-duuri op. 73

4.10. Verona, Teatro Filarmonico di Verona
Sebastian Fagerlund: Drifts
Jean Sibelius: Viulukonsertto d-molli op. 47
Johannes Brahms: Sinfonia nro 2 D-duuri op. 73

  • Lionel Bringuier johtaa RSO:n konsertin Alain Altinoglun tilalta 31.1.

    Konsertin ohjelma ei muutu.

    Alain Altinoglu on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n kanssa 31.1. ja hänen tilallaan orkesteria johtaa Lionel Bringuier. Konsertin ohjelma ei muutu - ohjelmassa on Dutilleux'n Métaboles, Tshaikovskin viulukonsertto sekä sarja baletista Tulilintu. Viulukonserton solistina esiintyy Augustin Hadelich.

  • ”Päästäänkö huomenna uudestaan?”

    Soitinsatu tutustuttaa sinfoniaorkesteriin.

    RSO:n ja Musiikki- ja kulttuurikeskus VERSOn yhteistyönä syntyneet Piilometsän soitinsatu -esitykset varataan loppuun tyypillisesti minuuteissa ja yhteensä ne ovat tavoittaneet kymmenvuotisen yhteistyön aikana jo 20 000 lasta.