15-vuotiaana homoudestaan kertonut ja Lätkäjätkä-Ville-kappaleella palauteryöpyn aiheuttanut tubettajatähti, laulaja Tuure Boelius on saanut tappouhkauksia, törkypostia ja kuunnellut haukkumista vuosien ajan. Siitä huolimatta nuori mies seisoo omana itsenään ja pää pystyssä koko Suomen edessä. Hän toteaa koko uransa olevan osoitus rohkeudesta olla erilainen.
“Tällä videolla mä haluan kertoo teille avoimesti siitä, että mä olen homo.” Marraskuussa 2016 15-vuotias Tuure Boelius katsoo suoraan kameraan ja kertoo YouTube-videollaan sen, minkä hän on itse tiennyt jo viimeisen vuoden ajan.
“Vitun homo!”
“Homous on ällöttävää”
“Homot pitäis tappaa”
Tähän asti homoudesta kertominen ei ole tuntunut Tuuresta hyvältä ajatukselta. Nyt nuori tubettaja on kuitenkin päättänyt olla välittämättä YouTube-videoidensa ja Instagram-kuviensa alle kasaantuneista vihakommenteista. Vihdoin hän uskaltaa olla täysin oma itsensä.
– Mä en enää nää mitään syytä, miks mun pitäis esittää mitään.
– Tuntuu niin vapauttavalta, hymyilevä Tuure sanoo videollaan.
Tappouhkauksia ja lastensuojeluilmoituksia
Homoudesta kertomisesta ei ehdi kulua kuin muutama kuukausi, kun Tuuren ympärillä velloo jo uusi kohu. Kun Tuure valitaan 16-vuotiaana vuoden homoksi, syntyy vastustusta usealta eri taholta.
Kansanedustaja Jari Ronkaisen (ps.) mielestä Boelius on liian nuori vuoden homo -tittelin kantajaksi ja hän haluaa lapsiasiainvaltuutetun ottavan kantaa, onko Tuuren kohdalla toimittu lain puitteissa. Vuoden homo -tittelin myötä Boeliuksen perheestä tehdään myös monta perätöntä lastensuojeluilmoitusta.
Olisi hienoa, jos voisin itsekin olla joskus puolustamassa jotain ihmistä, joka nostaa esiin tärkeitä asioita.
Nuoresta iästään huolimatta Tuure on ehtinyt ottaa vastaan valtavan määrän vihaista palautetta. Suurimman palauteryöpyn ja jopa tappouhkauksia aiheutti viime vuonna julkaistu homoseksuaalista jääkiekkoilijasta kertova Lätkäjätkä-Ville-kappale.
Negatiivisten palautteiden määrä yllätti. Osa kommenteista satutti ja itku oli välillä herkässä. Kohun herättäneen kappaleen julkaisun jälkeen tapahtui kuitenkin myös paljon positiivisia asioita.
– Olin todella otettu ja kiitollinen siitä, miten minua myös puolustettiin. Puolelleni tuli paljon sellaisia nimiä, joista olin jopa yllättynyt. Kun esimerkiksi Teemu Selänne puolusti minua, olin todella otettu ja sydän auki, Tuure muistelee.
– Olisi hienoa, jos voisin itsekin olla joskus puolustamassa jotain ihmistä, joka nostaa esiin tärkeitä asioita ja joiden takana voisin itsekin seisoa, Tuure pohtii.
Oman jutun tekeminen ja massasta poikkeaminen ei ole aina helppoa.
– Syy syrjimiseen ja kiusaamiseen on yleensä ihmisten tietämättömyys. Itselle vieraat asiat saattavat jopa pelottaa ja niistä on helppo arvostella ja haukkua muita, Tuure miettii.
Oman jutun tekeminen ja massasta poikkeaminen ei ole aina helppoa, mutta siihen Tuure haluaa kannustaa kaikkia.
– Esimerkiksi koko urani on yksi iso osoitus rohkeudesta mennä kohti unelmia ja olla juuri sitä, mitä olen, Tuure miettii.
Mä oon mä -sarja kertoo erilaisuuden voimasta ja nuorista, jotka ovat raivanneet maailmaan omannäköisensä tilan. Sonja, 21, opiskelee, pyörittää keppihevostilaa ja elää arkea, jota sähkö- ja erityisherkkyys ohjaa. Tuure katsoi Sonjan tarinan.
Vaikka Sonjan ja Tuuren elämät poikkeavat toisistaan paljonkin, samaistuu Tuure Sonjan rohkeuteen olla oma itsensä ja kertoa omista unelmistaan.
– Ihan mielettömän hienoa, että Sonja on ymmärtänyt, ettei se, mitä olet tai haluat tehdä, ole kiinni siitä, mitä muut sinusta ajattelevat. Tämä on asia, mikä meitä yhdistää, Tuure pohtii.
– Vaatii rohkeutta kertoa henkilökohtaisista asioista avoimesti ja olla ihmisten edessä täysin oma itsensä, mutta se ehdottomasti kannattaa.
Välillä on vaatinut tosi paljon tahtoa olla hyppäämättä siihen muottiin, mihin monet ovat yrittäneet minua laittaa.
Tuure tiesi jo lapsena haluavansa artistiksi. Kun kaverin ystävänikirjassa kysyttiin unelma-ammattia, raapusti pieni poika tyhjälle riville sanan LAULAJA. Tuota unelmaa ja tavoitetta kohti Tuure Boelius on nyt kulkenut useamman vuoden ajan.
Tuuren unelmissa siintää oman levyn julkaiseminen, Euroviisut ja esiintyminen artistina Live Aid -konsertissa.
Joidenkin mielestä Tuuren haaveet ovat liian isoja ja hulluja, mutta Tuure seisoo vakaasti unelmiensa takana ja puskee määrätietoisesti ja pitkäjännitteisesti niitä kohti turvallisten ja kannustavien ihmisten ympäröimänä.
– Välillä on vaatinut tosi paljon tahtoa olla hyppäämättä siihen muottiin, mihin monet ovat yrittäneet minua laittaa, Tuure pohtii.
– Julkinen ammatti toki lisää rohkeutta olla oma itseni, mutta on minullakin muistissa ne ajat, kun jouduin puolustamaan erilaisuuttani paljonkin.
Haluan kannustaa kaikkia kulkemaan rohkeasti kohti omia tavoitteita ja unelmia.
Tänä päivänä Tuure ei enää koe tarvetta puolustella tai selitellä itseään mitenkään tai kenellekään. Hetkeä, että jokainen voisi ja uskaltaisi olla täysin oma itsensä ei ehkä tule koskaan, mutta sen puolesta kannattaa puhua.
– Olen itse ollut aina tosi tietoinen siitä, millainen haluan olla ja mitä haluan tehdä. Haluan kannustaa myös muita kulkemaan rohkeasti kohti omia tavoitteita ja unelmia.
– Olen onnekas, kun ympärilläni on paljon rakkaita ihmisiä, jotka tukevat minua kaikessa siinä, mitä olen ja mitä teen. Erityisesti perhe, vanhemmat ja sisko, on minulle tosi tärkeä tuki, samoin managerini ja ystävät.
Erilaisia ajattelutapoja on niin paljon kuin on erilaisia ihmisiä, mutta onneksi suvaitsevaisuus lisääntyy ja jokaisen on koko ajan helpompaa olla oma itsensä, Tuure ajattelee.
– Tämän takia Mä oon mä -sarja on tosi hieno ja tärkeä erilaisuuden puolesta puhuja. Omat tarinansa kertovien ihmisten kautta tietoisuus lisääntyy ja sitä kautta ennakkoluulot toivottavasti vähenevät.
Vaikean elämäntilanteen tai huolen tai murheen kanssa ei tarvitse jaksaa yksin. Kokosimme listan apua tarjoavista tahoista tänne.