Hyppää pääsisältöön

LIFT-tapahtuma vie keskelle aikamme ilmiöitä katse tulevassa

Lift-tapahtuman logo
Lift-tapahtuman logo Kuva: Yle Tapahtuma,lift

LIFT-tapahtuma valtaa Helsingin Kaapelitehtaan toista kertaa torstaina 24.10.2019. Elämyksellinen tapahtuma tarttuu kulttuurin, median ja taiteen ilmiöihin, haastaa aikaamme ja katsoo tulevaisuuteen.

LIFT on suunnattu mediasta kiinnostuneille ja alan ammattilaisille, kulttuuritoimijoille, teknologian kehittäjille ja taiteilijoille. Päivän aikana nähdään yli viisikymmentä kiinnostavaa puheenvuoroa ja esitystä. Illalla palkitaan Shortland-videokilpailun parhaat.

”Elämme monella tavalla kiinnostavaa ja haastavaa aikaa. Vuoden 2019 LIFT vie meidät keskelle ristiriitaisen aikamme olennaisia ilmiöitä. LIFTissä valotamme kansainvälisten teknologia-alustojen nostamia eettisiä kysymyksiä, tarkastelemme draaman kykyä heijastaa aikaamme ja avaamme ovia kansalaisille osallistua median ja kulttuurin tekemiseen. LIFT kysyy, millaisen tulevaisuuden haluamme rakentaa”, kertoo LIFTin pääkuraattori Ritva Leino.

Päivän pääpuhujat ovat Ylelläkin nähdyn Babylon Berlin -sarjan palkittu käsikirjoittaja-ohjaaja Henk Handloegten, maineikas teknososiologi Zeynep Tufekci, joka on varoittanut globaalien alustojen algoritmien luomista eettisistä ongelmista, sekä luova taloustieteilijä Erika Rushton, joka innostaa kaupunkeja ottamaan kulttuurin osaksi kaupunkilaisten hyvinvointia.

Faktoja vai mielipiteitä -paneelissa tarkastellaan vihapuhetta, vääristeltyä tietoa ja sitä, miten siihen voi vaikuttaa. Keskustelua vetää Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ja siihen osallistuvat Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo, Metson toimitusjohtaja Pekka Vauramo ja hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg.

LIFTin puheenvuoroissa ja paneeleissa pureudutaan kulttuurin, median ja taiteen risteyskohtiin. Käsikirjoittaja Anna Brotkin johdattaa paneelissaan tuoreiden ja kiinnostavien komediakirjoittajien maailmaan. Mediataiteilija Hanna Haaslahti tuo VR-elämyksen liftiläisten koettavaksi. Hän pohtii, miten teknologia on vuorovaikutuksessa taiteen kanssa ja muokkaa tulevaisuutta.

Päivän aikana voi kokea myös itse monenlaista taidetta, esimerkiksi tanssia robotin kanssa. LIFTissä selviää myös, miten Tallinna sai oman Fotografiska-museon sekä mitä ja miten Helsingin keskustakirjasto Oodi teki kirjastolle.

Shortland-lyhytvideokilpailu juhlii kotimaisia osaajia

LIFTin yhteydessä järjestetään tänäkin vuonna Shortland-palkintogaala. Kilpailu palkitsee kotimaisten videontekijöiden parhaimmistoa.

“Lyhytvideot ovat nousseet perinteisen median rinnalle tärkeäksi osaksi sisältötarjontaa ja ovat yhä merkityksellisempiä varsinkin nuorelle yleisölle. Haluamme tukea tätä kasvavaa alaa ja tuoda näkyväksi tekijöiden intoa, luovuutta ja rohkeutta”, toteaa kilpailun vastaava tuottaja Tanja Iikkanen.

Palkinnot jaetaan seitsemässä kategoriassa ja voittajavideot valitsee kaksivaiheinen tuomaristo. Päätuomaristossa ovat tänä vuonna ohjaaja-valokuvaaja Viivi Huuska, stand up -koomikko Ismo Leikola, näyttelijä Antti Luusuaniemi, sisällöntuottaja Sini Laitinen (Papananaama) ja online-sisällöntuottaja Sami Harmaala Justimusfilms-komediaryhmästä.

Tutustu päivän ohjelmaan LIFTin sivuilla.

Tapahtuman pääjärjestäjät ovat Yle ja Kiinteistö Oy Kaapelitalo. Tapahtuman muita kumppaneita ovat Sun Effects, Kulta ry, Taiteen edistämiskeskus sekä TAKU ja Roger Studio Oy.