Hyppää pääsisältöön

Mikä ihme on Gillie? Uusi eränkävijä Aleksi Klytseroff perhokalastuksen synnyinsijoilla

Aleksi Klytseroff elää ja hengittää perhokalastusta. Rakas harrastus vei miehen lajin syntysijoille Skotlantiin, josta herrojen hupina alkanut laji rantautui Suomeen 1800-luvulla. Perhokalastukseen liitetty mielikuva herraskaisuudesta ei Aleksin mielestä kuulu suomalaiseen kalastuskulttuuriin.

Eränkävijöiden neloskaudella tutustutaan oululaiseen Aleksi Klytseroffiin. Nuori rakennusmestari on lohen perhokalastaja henkeen ja vereen. Kaikessa, mihin hän ryhtyy, tavaramerkkinä on perinpohjaisuus ja asioiden tekeminen viimeisen päälle.

- Tykkään haasteista, ja lohen perhokalastus valikoitui varmaan siksikin omaksi lajikseni. Se on niin h**vetin vaikeaa, eikä siinä voi koskaan tulla valmiiksi. Olen ehkä aina ollut vähän erilainen kuin muut. Laji kuin laji, menen siihen syvälle.

Oon sellainen värkkääjä ja näprääjä, värjään itse perhoissa käyttämäni karvat ja haluan hitsata siimatkin. Teen tätä myös muille, mutta naljailen kyllä, kun eivät itse näe vaivaa.― Aleksi Klytseroff
Parrakas mies perhokalastaa joella
Eränkävijöiden 4. tuotantokaudella tutustutaan Aleksi Klytseroffiin. Parrakas mies perhokalastaa joella Kuva: NTRNZ Media / Yle TV1 Eränkävijät,perhokalastaja

Gillien kanssa kalassa

Skotlannin ylämaat ja niillä virtaavat joet Dee, Tweed ja Spey ovat modernin perhokalastuksen alkukoti. Aikanaan kalaisien jokien varrelta maita omistaneet lordit keksivät huvituksen, joka on nykyisin suomalaisillekin rakas harrastus. Perhokalastus on edelleen joidenkin silmissä ”herrojen hommaa”. Laji säilyikin pitkään harvojen harrastuksena ja tavallinen kansa kohotteli sille kulmiaan.

- Perhokalastuksen myötä Suomeenkin rantautui urheilu- ja harrastuskalastus. Ennen tätä kalastus oli täällä pääasiassa tapa hankkia ruokaa pöytään.

Lajin sisäisessä kulttuurissa on joitakin eroavaisuuksia Suomen ja Skotlannin välillä.

- Skotlannissa on jonkin verran kovan luokan traditionalisteja, jotka käyttävät vain pintasiimoja ja klassisia, levysiipisiä perhoja, joissa on käytetty aitoja lintujen höyheniä ja sulkia. He varmaan pyörtyisivät nähdessään meidän käyttämämme siimavaihtoehdot ja putkiperhot!

Deejoki Skotlannissa.
Deejoki on yksi modernin perhokalastuksen synnyinalueista. Deejoki Skotlannissa. Kuva: Eemeli Hepola Eränkävijät

Aleksi ystävineen teki pitkään haaveissa olleen retken Skotlantiin keväällä 2019. Matkaan lähdettiin suurin odotuksin.

- Ennen reissua teimme kotiläksymme hyvin ja tutustuimme paikkaan ja käytäntöihin netin välityksellä. Minua kiinnosti ehkä jopa kalasaalista enemmän kulttuurinen näkökulma. Tiedossa oli, että sielläkin lohikannat ovat taantuneet ja saalis tulee olemaan tiukassa.

- Isoimmin yllätyimmekin ehkä siitä, että itse kalastus oli täysin samaa touhua kuin Perämeren joilla. Isoin ero ja reissun parasta antia oli se, että alue oli varattu vain meidän käyttöömme. Joka aamu tiesi, että kukaan muu ei ole kerennyt käydä kalastamassa ottipaikkoja läpi.

- Myös miljöö oli omaa luokkaansa. Vaikka kalastimme käytännössä keskellä kylää, oli joenvarren maisema kuin mikä tahansa syrjäinen, kaunis erämaakolkka.

Aleksi Klytseroff kalastamassa Skotlannissa.
Aleksi Klytseroff seurueineen sai kalastaa privaattipaikoilla. Aleksi Klytseroff kalastamassa Skotlannissa. Kuva: Acke Salo Eränkävijät

Perillä Deejoella heitä opasti skotlantilaiseen tapaan gillie Martin Robson. Gillie tai ghillie on gaelin kieltä, ja sillä tarkoitetaan miestä tai poikaa, joka toimii oppaana kalastus- tai metsästysmatkalla. Perinteisesti gilliet liitetään Skotlannin ylämaihin ja sen kuuluisiin lohijokiin, kuten Speyjokeen.

Alun perin termi on tarkoittanut palvelijaa tai apupoikaa, joka on palvellut ylämaiden heimopäälliköitä ja sittemmin lordeja ja näiden vieraita.

Nykyisin gilliet ovat arvostettuja ammattilaisia, jotka tuntevat kohdealueen kuin omat taskunsa. He auttavat kalastus- tai metsästysturisteja esimerkiksi alueella liikkumisessa sekä parhaiden pyyntipaikkojen ja välineiden valinnassa. Perinteisesti gillie ei kuitenkaan ota osaa itse kalastukseen tai jahtiin.

Skotlantilainen gillie testaamassa kalapaikkoja Deejoella.
Gillie Martin Robson ennätti opastuksen ohessa kokeilla itsekin kalaonneaan. Skotlantilainen gillie testaamassa kalapaikkoja Deejoella. Kuva: Acke Salo Eränkävijät

Suomalaisten vieraidensa välineistä Martin oli innoissaan. Tulviva Dee ei ollut ongelma Aleksille ja kumppaneille.

- Martin fiilisteli suurta siimavalikoimaamme ja uskallusta kokeilla erilaisia taktiikoita. Keväällä kun vesi on kylmää ja kalat ovat passiivisina pohjan tuntumassa, on tärkeä saada perho uimaan syvälle lohen näköetäisyydelle. Tämä oli meille tuttua, ja meillä oli mukana sopivat “synkät” siimat, jotka ovat painavampia ja väriltään tummia, jopa mustia. Martin oli vaikuttunut siitä, kuinka hyvin homma oli meillä hanskassa.

Suomalaiseen kalastukseen eivät luokkajaot tai herraroolit kuulu. Pohjoissuomalainen poikaporukka ottikin oppaansa mukaan kalalle.

- Tuolla rannoilla näkee kyllä jos jonkinlaista turvenuijaa, itseni mukaan lukien, joten se siitä herraskaisuudesta. Martin oli mainio tyyppi, joten luonnollisesti kutsuimme hänet kalastamaan kanssamme. Hän ei voinut uskoa onneaan!

Aleksi Klytseroff Deejoella Skotlannissa.
Lohen perhokalastus Skotlannissa on teknisesti hyvin samanlaista kuin koto-Suomessakin. Aleksi Klytseroff Deejoella Skotlannissa. Kuva: Eemeli Hepola Eränkävijät

Suomessa kalastusta ei rajoita lompakon paksuus

Alkukodissaan perhokalastus pysyttelee myös osin historiallisista syistä pienemmän piirin harrastuksena. Siellä harrastuksen jatkumisesta ollaan nykyään jo huolissaan.

- Skotlannissa on muodostunut kuilu sukupolvien välille, koska lapsia ei perinteisesti ole otettu mukaan kalalle. Nyt harrastus uhkaa hiipua, koska nuoria on vaikea saada innostumaan kalliista harrastuksesta. Luvat saattavat maksaa 80 puntaa päivältä, eikä edullisia ”yleisiä” vesiä ole kuten Suomessa.

Skotlantilainen lohi.
Skotlannin matkan kohokohta. Skotlantilainen lohi. Kuva: NTRNZ Media / Yle TV1 Eränkävijät

Oman lapsensa Aleksi aikoo ottaa mukaan kalastamaan jo pienestä pitäen. Täällä kalastusta ei rajoita ikä eikä lompakon paksuus.

- Suomessa lapset ja nuoret pääsevät useassa paikassa ilmaiseksi kalastamaan. Haluan opettaa omalle jälkikasvulle kalalla kulkemista pienestä asti ja niin kauan kun vain kiinnostaa. Samoin olen itse saanut kulkea pappani kanssa kalassa jo pikkupojasta.

Tällä hetkellä työ ja perhe pitävät Aleksin Oulussa, mutta myöhemmällä iällä hän voisi harkita myös työn ja elämäntavan yhdistämistä. Esikuvia löytyy muista eränkävijöistä.

- Jossain vaiheessa voisi ajatella tekevänsä ”akit”, muuttaa pohjoiseen ja alkaa vaikka kalastusoppaaksi.

Eränkävijöiden neljäs tuotantokausi alkaa Yle TV1:ssä 29.9. klo 18.15. Kaikki jaksot Yle Areenassa jo keskiyöllä.