Hyppää pääsisältöön

Mistä saa kirjoittaa ja mistä ei - Juha Hurme valitsi Lukupiiriin eroottisen klassikon Lady Chatterleyn rakastaja

Kirjailija, ohjaaja Juha Hurme
Kirjailija, ohjaaja Juha Hurme Kuva: Anne Hämäläinen / Yle Juha Hurme,Lukupiiri (radio-ohjelma)

Lady Chatterleyn rakastaja on erinomaista kirjallisuutta eikä vähiten sen vuoksi, että se haastaa lukijansa pohtimaan, mistä saa kirjoittaa ja mistä ei. Sopivan ja sopimattoman rajanmääritys paljastaa aikakausista ja sivilisaatioiden luonteesta kaiken olennaisen.

D. H. Lawrencen romaani Lady Chatterleyn rakastaja lojui pannassa vuosikymmeniä ennen julkaisemistaan ja tuotti kirjoittajalleen pornografin maineen. Teos kertoo muun muassa ensimmäisessä maailmansodassa invalidisoituneen, navasta alaspäin halvaantuneen miehen vaimon Connie Chatterleyn avioliiton ulkopuolisista seksuaalisuhteista.

Monipuolinen ja tuottelias kirjailija, runoilija ja kriitikko Lawrence uhmasi koko uransa aikana sovinnaisia sääntöjä eikä lakannut hämmästelemästä yhteiskunnassa vallitsevaa, pinttyneen kaksinaismoraalin siittämää kielen pelkoa, sanojen pelkoa.

Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800. Voit kommentoida myös WhatsAppilla, lähetä viesti numeroon 044 5144800. Verkkokeskustelu aukeaa 29.9. klo 19 ja sitä isännöi Jani Tanskanen.


Romaanin pettämisseikkailuista ja erotiikkaan liittyvistä tasa-arvokysymyksistä keskustelevat tutkija Niina Mero ja kirjailija Juha Hurme. Toimittajana on Jukka Kuosmanen.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri