Hyppää pääsisältöön

Mistä saa kirjoittaa ja mistä ei - Juha Hurme valitsi Lukupiiriin eroottisen klassikon Lady Chatterleyn rakastaja

Kirjailija, ohjaaja Juha Hurme
Kirjailija, ohjaaja Juha Hurme Kuva: Anne Hämäläinen / Yle Juha Hurme,Lukupiiri (radio-ohjelma)

Lady Chatterleyn rakastaja on erinomaista kirjallisuutta eikä vähiten sen vuoksi, että se haastaa lukijansa pohtimaan, mistä saa kirjoittaa ja mistä ei. Sopivan ja sopimattoman rajanmääritys paljastaa aikakausista ja sivilisaatioiden luonteesta kaiken olennaisen.

D. H. Lawrencen romaani Lady Chatterleyn rakastaja lojui pannassa vuosikymmeniä ennen julkaisemistaan ja tuotti kirjoittajalleen pornografin maineen. Teos kertoo muun muassa ensimmäisessä maailmansodassa invalidisoituneen, navasta alaspäin halvaantuneen miehen vaimon Connie Chatterleyn avioliiton ulkopuolisista seksuaalisuhteista.

Monipuolinen ja tuottelias kirjailija, runoilija ja kriitikko Lawrence uhmasi koko uransa aikana sovinnaisia sääntöjä eikä lakannut hämmästelemästä yhteiskunnassa vallitsevaa, pinttyneen kaksinaismoraalin siittämää kielen pelkoa, sanojen pelkoa.

Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800. Voit kommentoida myös WhatsAppilla, lähetä viesti numeroon 044 5144800. Verkkokeskustelu aukeaa 29.9. klo 19 ja sitä isännöi Jani Tanskanen.


Romaanin pettämisseikkailuista ja erotiikkaan liittyvistä tasa-arvokysymyksistä keskustelevat tutkija Niina Mero ja kirjailija Juha Hurme. Toimittajana on Jukka Kuosmanen.

Kommentit
  • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Onko rivous uusi musta?

    Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

    Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri