Hyppää pääsisältöön

Opi neulomaan erilaisia neulepintoja oikeilla ja nurjilla silmukoilla

Yksinkertaisin on usein kauneinta. Lee antaa vinkkejä joistakin helpoista tavoista vaihdella neulepintoja niin aloittelijoille kuin vannoutuneille harrastajillekin.

Neulottuja lappuja pöydällä
Joitakin muunnelmia nurjien ja oikeiden silmukoiden yhdistelmistä. Neulottuja lappuja pöydällä Kuva: Yle/ Esa Saari neulonta,käsityöt (tuote),Strömsö

Jos haluat vaihtelua neulontaan, saada neulepitoihin erilaisen rakenteen tai ehkä kokeilla jotain ihan uutta, tässä on muutamia vinkkejä. Valitse suosikkisi paitoihin, sukkiin, myssyihin, tiskiriepuihin, kaulaliinoihin tai mihin tahansa, mitä neulot!

Alla olevista kuvauksista näet, miltä neule näyttää oikealta puolelta, joten jos neulot edestakaisin, ole tarkkana siitä, mikä silmukka nurjalla puolella pitää neuloa, että lopputulos on oikealta puolelta oikeanlainen.

Sileä neule

Sileä neule, jossa neulotaan oikein oikealla puolella ja nurin nurjalla puolella, on tavallisin nurjien ja oikeiden silmukoiden yhdistelmä.

Oletko ajatellut, että voisit yhtä hyvin käyttää nurjaa puolta näkyvänä puolena? Se on helppo tapa saada neulepaitaan tai -takkiin erilainen rakenne.

Helmineule

Helmineule neulottu lappu
Helmineule neulottu lappu Kuva: Yle/ Esa Saari neulonta,Strömsö

Neulo helmineuletta 1o, 1n koko kerros ja neulo seuraavalla kerroksella oikean silmukan päälle nurja ja nurjan oikea. Aloita siis nurjalta puolelta oikealla silmukalla, jos edellinen kerros on päättynyt oikeaan silmukkaan.

Pintaan tulee pieniä nyppyjä nurjista silmukoista, ja nurja puoli on samanlainen kuin oikea.

Muista, että helmineule vetäytyy kasaan pituussuunnassa. Helmineule on yksi suosikkikuoseistani neulevaatteissa!

Kaksoishelmineule

Pidennetty helmineule neulottu lappu
Kaksoishelmineule, johon neulotaan kaksi samanlaista kerrosta päällekkäin. Pidennetty helmineule neulottu lappu Kuva: Yle/ Esa Saari neulonta,Strömsö

Kaksoishelmineuleessa neulotaan neljää toistuvaa kerrosta. Neulo ensimmäisellä kerroksella koko kerros samalla tavalla 1 o, 1 n. Neulo toisella kerroksella silmukan päälle samanlainen kuin alla olevassa kerroksessa. Korkeussuuntaan tulee siis kaksi oikeaa silmukkaa päällekkäin ja kaksi nurjaa silmukkaa päällekkäin. Neulo kolmannella kerroksella 1 n, 1o koko kerros ja neljäs kerros neulotaan kuten kolmas kerros. Toista näitä neljää kerrosta.

Tulos muistuttaa punottua koria, ja oikea ja nurja puoli ovat samannäköiset.

Joustinneule

joustoneule neulottu lappu
Tavallinen joustin kaksi oikein, kaksi nurin. joustoneule neulottu lappu Kuva: Yle/ Esa Saari neulonta,Strömsö

Joustin on sileä neuleen jälkeen tavallisin oikeiden ja nurjien silmukoiden yhdistelmä. Joustinta voi muunnella monin eri tavoin.

Yksinkertainen joustinneule 1 o, 1 n koko kerros ja seuraavalle kerrokselle samat silmukat edellisen kerroksen päälle, on siisti pinta esimerkiksi neulepaidassa. Sama pätee tavalliseen 2 o, 2 n joustimeen. Se on tavallisin sukanvarsissa, hihansuissa ja myssyissä. Tavallinen 2 o, 2 n joustin on hyvin joustava.

Tavallisella joustimella neulotut paidat ovat sekä hyvännäköisiä ja mukavan myötäileviä. Kokonaan joustimena neulottu kalastajamyssy on oikea klassikko.

Rikottu joustinneule

erilainen joustoneule missä nurjapuli aina neulotaan nurin
Rikottu joustinneule, jossa nurjalla puolella neulotaan kaikki silmukat nurin ja oikealla puolella kaksi nurin, kaksi oikein. erilainen joustoneule missä nurjapuli aina neulotaan nurin Kuva: Yle/ Esa Saari neulonta,Strömsö

Jos neulot 2 o, 2 n oikealla puolella ja kaikki nurjat kerrokset nurin, tuloksena on rikottu joustinneule. Se neulotaan joustimena oikealta puolelta, mutta kokonaan nurjana nurjalta.

Tästä neuleesta ei tule yhtä joustavaa kuin tavallisesta joustimesta, ja se näyttää erilaiselta oikealta puolelta.

Nurjapuoli neulotetusta lapusta
Rikotun joustinneuleen nurja puoli. Nurjapuoli neulotetusta lapusta Kuva: Yle/ Esa Saari neulonta,Strömsö

Jos käännät rikotun joustimen ja käytät nurjaa puolta oikeana puolena, saat pinnan, joka näyttää monimutkaisemmalta ja muistuttaa kauempaa hiukan jonkinlaista pitsineuletta. Hieno pinta ja rakenne neuletakkiin tai -paitaan!

Vinokuvio joustimessa

Neulottu diagonaalinen kuvio
Vinokuvio, joka on neulottu kahdella nurjalla ja kahdella oikealla silmukalla, joita siirretään silmukan verran joka kerroksella. Neulottu diagonaalinen kuvio Kuva: Yle/ Esa Saari neulonta,Strömsö

Jos neulot joustinta kahdella tai useammalla oikealla ja nurjalla silmukalla, voit luoda vinokuvion siirtämällä kuviota askeleen vasempaan joka kerroksella.

Kerros 1 neulotaan siis 2 o, 2 n. Kerroksella 2 neulotaan ensin 1 n, sitten jatketaan kerrosta toistaen 2 o, 2 n. Kerros 3 neulotaan 2 n, 2 o. Jatka samaan tapaan. Ole tarkkana kerroksen vaihtuessa, varsinkin jos neulot pyöröpuikoilla!

Siisti tapa saada vaihtelua joustimiin sukissa ja hihansuissa ja hyvännäköinen ranteenlämmittiminä tai säärystiminä.

Yhdistele nurjien ja oikeiden silmukoiden ryhmiä

Riippuen siitä, miten yhdistelet useampia nurjia ja oikeita silmukoita, voit tehdä vinoneliöitä, neliöitä tai muita toistuvia kuvioita neuleeseesi.

Alla olevassa kuvassa olen neulonut 4 o, 4 n neljä kerrosta samanlaisilla silmukoilla toistensa päälle (nurjalla puolella neulotaan siis 4 n, 4 o). Kerroksella 5 vaihdoin nurjien päälle oikeat ja päinvastoin ja jatkoin niin 4 kerrosta.

Neulottu lappu joilla on ruutukuvioita
Ruutukuvioiseksi neulottu tilkku. Neulottu lappu joilla on ruutukuvioita Kuva: Yle/ Esa Saari neulonta,Strömsö

Nurja ja oikea puoli näyttävät samalta, joten ruutuneule sopii erinomaisesti esimerkiksi huopaan.

Kuvioita nurjista silmukoista sileällä pohjalla

On monia erilaisia tapoja tehdä kokeiluja nurjilla silmukoilla sileään neuleeseen. Oikealle puolelle voit neuloa tekstiä ja kuvioita nurjilla silmukoilla.

Neulottu lappu missä tähtikuvio
Tähti on neulottu helmineuleena. Neulottu lappu missä tähtikuvio Kuva: Yle/ Esa Saari neulonta,Strömsö

Tässä olen neulonut tähden, josta tule hillitty mutta koristeellinen kuvio. Se on neulottu helmineuleena, eli kuvion joka toinen silmukka on neulottu oikein ja joka toinen nurin.

Mikäli teet tällaisen kokeilun, niin muista että helmineule vetäytyy kokoon pituussuunnassa, joten kuvio on tehtävä hiukan korkeammaksi, jotta se näyttää hyvältä valmiina.

Takapuolella kuvio ei ole yhtään niin selkeä, koska se on neulottu helmineuleena.

Nainen joka neuloo
Nainen joka neuloo Kuva: Yle/ Esa Saari Lee Esselström,Strömsö