Hyppää pääsisältöön

Sisarukset Leea ja Klaus Klemola – Velkahelvetistä nauruksi näyttämölle

Leea Klemola, Maarit Tastula ja Klaus Klemola
Leea Klemola, Maarit Tastula ja Klaus Klemola Kuva: Yle / Harri Hinkka Flinkkilä & Tastula

Ehkä ihminen tarvitsee naurua sietääkseen paremmin kipua. Siksikö ihmiselle on annettu naurun lahja?

Sisarukset Leea ja Klaus Klemola selviytyivät nuoruuden velkahelvetistä hengissä. Se vaati jatkuvaa sumplausta, Diapamia ja lujaa keskinäistä luottamusta. Yhteistyö jatkui teatterissa. Vuosi vuodelta on menty kohti kylmempää, etsitty arktista ihanneyhteisöä, jossa jokaisella on paikkansa, vaikka kuinka olisi sössinyt elämänsä.

Miksi ohjaaja Leea Klemolan näytelmissä ihminen on usein alasti näyttämöllä?

Siksi, että teatteri on ruumiillinen laji. Me keholliset ihmislajin edustajat – elävät ruumiit katsomossa ja näyttämöllä – saamme jakaa keskenämme ohikiitävän hetken ja yhteisen kokemuksen. Katso, tuossapa ihminen, alaston, virheellinen, haavoittuva! Ja ihan pian kuolevainen, kuten minäkin. Kuten me kaikki.

Siinä ohikiitävässä hetkessä oivallus ihmiskunnan yhteisestä kohtalosta: oikeus olla ihminen kaikkine vikoineen ja virheineen, koska siitähän tässä on kysymys. Oikeus olla elossa tämä hetki, vailla häpeää, vailla syyllisyyttä. Pieni arktinen kansa samassa veneessä, pimeän teatterikatsomon suojassa nauramassa itseään kohti kuolemaa.

”Mistä helvetistä ne rahat tulee?”

Klemolan omissa häpeän ja ahdistuksen hetkissä hyväksyvän yhteisön hyväntahtoinen katse on tullut läheltä. Kahdeksan vuotta nuoremman veljen, Klausin, kanssa on jaettu velkahelvetit, bulimiat ja Kälviän Kesoilin baari. Pitsanpaistajana 16-vuotiaana äkkirikastunut Klaus osti vanhan Jaguarin ja teatterikoulusta takaisin kotikaupunkiin Kokkolaan kotiutunut Leea hyppäsi kyytiin.

- Vaikka luottotiedot olivat menneet, Klaus piti minua absoluuttisen luotettavana. Ei puhettakaan, että olisimme moralisoineet toistemme tekoja. Me kaksi yhdessä pystyimme nauramaan asioille, jotka eivät yksin olisi naurattaneet ollenkaan, päinvastoin.

Usein viime tingassa ja armottoman ahdistuksen siivittämänä hoidettu velkasotku lujitti sisaruussuhdetta. Kaksi oli enemmän kuin yksi. Ja jokaisen yhdessä sumplatun rahahässäkän hoiduttua oli taas riemu siitä, että ei kuoltukaan velkavankeudessa ja kaikki sormet olivat vielä katkomatta omilla paikoillaan.

- Yhtenä aamuna piti olla 45 000 markkaa maksussa tai jonkun sormet lähtee jostain. Katsoin illalla televisiota ja sydän hakkas dum-dum-dum. Silloin otin eka kerran Diapamin. Ja se oli sähköshokki! Mutta me saatiin se velka hoidettua!

”Miksi Kokkola ei lähde minusta?”

Ei ihme, että Kokkolasta, kotikaupungista meren rannalla, on tullut aikuisten Klemoloiden mielissä lähes mytologinen paikka. Vielä 30 vuotta Kokkolasta lähdön jälkeen Leea katsoo Vuosaaressa Itä-Helsingissä ikkunasta ja mieltä riivaa ympärillä vellova väärä maisema.

Miksi mielessä kummittelee yhä Kokkolan Harrbådan majakka? Entä se lyhtypylväiden heijastus märkään asfalttiin matkalla kohti Ykspihlajaa? Ja ne jättömaat sataman ympärillä, jotka opettivat näkemään kauneutta sielläkin, missä sitä ei ehdottomasti pitäisi olla?

- Miksi Kokkola ei lähde minusta, vaikka minä lähdin sieltä jo vuonna 1987?

Sisarukset ovat käsikirjoittaneet yhdessä näytelmiä, joissa lähtökohtana on ollut etsiä syytä ja selitystä siihen, miksi maisemat jäävät meihin ja muokkaavat moraaliamme ja maailmankuvaa. Yhdessä on matkustettu ympäri maailman syrjäseutuja, Grönlannista Mongoliaan ja Keniaan. Yhteistyön tuloksena on syntynyt neljä näytelmää Tampereen teatteriin.

Klemolat ovat käsikirjoittaneet näytelmiä yhdessä. Sen lisäksi Leea ohjaa, Klaus näyttelee muun ensemblen mukana. Tänä syksynä ensi-iltaan tullut Arktiset leikit päättää – ainakin toistaiseksi – yhteisen matkan kohti kylmän maiseman muokkaamaa arktista sielua.

”Ihanneyhteisössä ei ole varaa menettää ketään”

Grönlanti ja Kokkola – kaksi maisemaa, kaksi kuvitteellista ihanneyhteisöä, vähän vinksahtaneine mutta yhteen hitsautuneine jäsenineen.

- Ihanneyhteisössä on sen verran vähän ihmisiä, että kukaan ei säily hengissä ilman toisten tukea. Ja siksi joutuu sietämään myös sellaisia ihmisiä, joita ei oikeasti sietäisi. Olennaista on, ettei ole varaa menettää ketään.

- Ei niissä oloissa tarvitse ruveta analysoimaan teoriassa sitä, kuinka arvokas ihminen on. Koska ihminen nyt vaan on arvokas, perkele, jos sen hommat on tekemättä. Siksi grönlantilainen yhteisö ottaa avosylin vastaan paluumuuttajansa, tappotuomionsa kärsineen eskimonkin, ihan vain siksi, että yhteisö tarvitsee häntä.

Mutta entäs se räävitön huumori, jota Klemoloista valuu koko ajan ulos?

- Se on se liima, joka liittää ihmisiä ja yhteisöjä yhteen. Ehkä ihminen tarvitsee naurua pystyäkseen sietämään paremmin kipua.