Hyppää pääsisältöön

10 kautta Vain elämää: näin suomalainen musiikkibisnes on järkälemäisen tv-sarjan vuosina muuttunut

Vain elämää on ollut suomalaisen musiikkiviihteen kantavia voimia jo seitsemän vuoden ajan. Sinä aikana Suomeen on kasvanut uudenlainen supertähtien joukko, jolle jäähallitkin ovat keikkapaikkoja muiden joukossa.

Vain elämää on kuin tv-ohjelmien Cheek: sitä joko rakastaa tai rakastaa vihata.

Samalla tavalla kuin Cheek-vihaajatkin myöntävät, että bisnesmiehenä entinen räppäri oli omaa luokkaansa, edes pahin Vain elämää -kriitikko ei voi kiistää sitä, kuinka iso vaikutus Nelosen hittiohjelmalla on suomalaiseen musiikki- ja viihdekenttään viimeisen seitsemän vuoden aikana ollut.

Vaikka sarja on tarjonnut artisteille leirikouluhenkiset puitteet tutustua toisiinsa kokemusten jakamisen, hassuttelun ja vertaistuen kautta, on Vain elämään osallistuminen ollut valtaosalle osallistuneista muusikoista epäilemättä etenkin positiivinen urakäänne.

Parhaimmillaan ohjelma on tavoittanut yhden jakson aikana yli miljoona silmäparia, ja se on vienyt artistit yhdessä loppuunmyydyille Vain elämää -konserttilavoille Hartwall Arenaa myöten.

Ohjelman eri kausista julkaistut kokoelma-albumit ovat useana vuonna olleet vuoden parhaiten myyneitä cd-levyjä. Mediahuomio ohjelmaan osallistuville on taattu aina alkukesän artistijulkistuksista loppuvuoden areenakonsertteihin.

Vuodesta 2012 alkaen ohjelma on tehnyt vanhoista, jo unohdetuista kappaleista uusia hittejä ja auttanut niin uusia kuin vakiintuneempiakin artisteja nousemaan jättimäisiksi koko kansan suosikeiksi.

Mutta miten koko suomalainen musiikkimaailma on Vain elämään myötä muuttunut?

Tekikö Vain elämää hip hopista puhtoista?

Ensimmäisellä Vain elämää -kaudella nähtiin Jari Sillanpää, Katri Helena, Kaija Koo, Erin, Jonne Aaron ja Neumann. Lisäksi mukana oli mies, jonka genre erotti hänet outolintuna muista.

Se mies oli Cheek, ja hän oli Vain elämää -ohjelman ensimmäinen kiintiöräppäri.

Sittemmin ohjelman lähes jokaisella kaudella on nähty mukana yksi rap-artisti, viimeisimmällä kaudella heitä on ensimmäistä kertaa paikalla kaksi.

Samalla kun räppäreistä on tullut olennainen osa sarjaa, on heistä tullut olennainen osa myös suomalaisen musiikin mainstreamia.

Toisin oli vuonna 2012, kun rap oli vasta murtautumassa valtavirtaan. Osa yleisöstä suhtautuikin kummeksuen “puhelaulajan” valitsemista mukaan koko kansan suosikkiartistit yhteen kokoavaan viihdeohjelmaan.

Gasellit voi ehkä heittää esimerkkinä poikkeuksesta, joka vahvistaa säännön.― Inka Rantakallio, raptutkija

Cheekin eli Jare Tiihosen manageri, Manage Me -manageriyrityksen toimitusjohtaja Carla Ahonius muistaa, mikä vaikutus ohjelmaan pääsyllä räppärin uralle oli.

Sitä ennen esimerkiksi mediaa ei hänen mukaansa ollut kiinnostanut käsitellä Cheekiä paitsi spekuloidakseen hänen raha-asioillaan.

– Vain elämää teki sen, että Jare pystyi kertomaan, kuka hän on ja mistä siinä musassa on kysymys, Ahonius sanoo.

Vielä 15 vuotta sitten ajatus räppäristä Suomen ykkösartistina oli täysin ennenkuulumaton. Ylipäätään genre- ja ikäluokkarajoja rikkovia koko kansan artisteja ei tämän päivän mittakaavassa tunnettu, vaan erottelu iskelmätähtiin ja nuorisoidoleihin oli selkeämpi.

Vain elämään myötä koko kansan raptähdestä on tullut normi: kuten Cheek, myös Elastinen, VilleGalle, Mikael Gabriel ja Pyhimys ovat osallistuneet ohjelmaan ja nousseet viimeistään sen myötä kaikkien tuntemiksi joka kodin vakionimiksi.

Suomalaisen rapin kasvun kannalta Vain elämää ei olisi voinut alkaa sopivampaan aikaan, vaikka kyse ei ollutkaan ensimmäisestä kerrasta kun suomirapista tuli poppia.

Raptutkija Inka Rantakallion mukaan ohjelman myötä valtavirtarapista tuli suosittua Suomessa jo toistamiseen. 2000-luvun alussa räppiä mainstreamiin toivat Pikku G ja yksittäisiä hittejä takonut Fintelligens, mutta tämän hetken suosikkiräppäreille ominaista, vuodesta toiseen jatkuvaa suurten lavojen suosiota ei ennen 2010-lukua ole Suomessa koettu.

Siihen vaadittiin Vain elämää.

Tällä hetkellä listoilla ja festareiden isoilla lavoilla viihtyvistä rap-artisteista Gasellit on Rantakallion huomion mukaan ainoa, jonka suosio on kasvanut orgaanisesti ilman tv-ohjelman apua.

– Gasellit voi ehkä heittää esimerkkinä poikkeuksesta, joka vahvistaa säännön, Rantakallio sanoo.

Ainoa Vain elämää -ohjelmaan osallistunut räppäri, joka ei ohjelman myötä onnistunut nousemaan kiinteäksi osaksi suomalaista poptähtitaivasta, on Nikke Ankara. Yhdeksi syyksi räppärin vähäisemmälle suosiolle Rantakallio epäilee tämän ympärillä olleita kohuja.

Räppäri muun muassa kommentoi Vain elämää -kollegansa Petran esiintymistä seksistisin sanankääntein. Hän joutui myöhemmin selittelemään vitsiksi tarkoitettuja kommenttejaan.

Ohjelmalla on ollut melko yllättäväkin vaikutus suomalaiseen hip hopiin.

Rantakallio uskoo, että popularisoituessaan rapista on tullut siistimpää, eikä esimerkiksi Cheekin tai JVG:n musiikissa ole kuultu enää samankaltaisia seksistisyyksiä kuin uransa alkuvaiheissa. Tutkija epäilee, etteivät paha poika -imago tai kyseenalaiset lyriikat kannattele, mikäli artisti mielii pysyvämmin valtavirtaan ja television primetimeen.

Esimerkiksi Cheekin kohahduttanutta Jossu-kappaletta olisi ollut vaikea kuvitella versioitavaksi Vain elämää -pöydän ääressä.

Kyse on paitsi tv-kelpoisuudesta, myös yleisesti muuttuneesta asenneilmapiiristä.

– Näen, että Vain elämää on tehnyt suomirapista vähän puhtoisempaa valtavirrassa. Mutta siihen liittyy myös tämä yleisempi Me too -vallankumous, yhä enemmän ollaan kiinnostuneita siitä, mitä siellä sanotaan, Rantakallio sanoo.

Ennen Vain elämään aikakautta koko perheelle sopivan rapin tekemistä ei ollut juuri tarvinnut miettiä, koska sitä ylipäätään tehtiin paljon pienemmälle ja rajatummalle yleisölle.

Kuten etenkin Cheekin kautta rapmusiikin nousua valtavirtaan seurannut Ahonius muistuttaa, koko genre oli isolle yleisölle Vain elämään alkaessa vielä uutta.

– Ihmiset olivat, että aa, tämä puhemusiikki onkin näin hyvää.

Vaikka Suomen tasolla rapin poppiutuminen on hyötynyt merkittävästi ohjelman suuresta suosiosta, on siinä kyse myös kansainvälisestä ilmiöstä, joka on levittynyt laajalle genrestä toiseen.

Rapista on tullut niin valtavirtakelpoista, että monet isot pop-artistit Ariana Grandesta lähtien lainaavat siitä omaan musiikkiinsa, Rantakallio huomauttaa.

Nähdään Hartsulla!

Vain elämää on myös tehnyt suomalaistähdistä suurempia kuin koskaan ennen.

Aikana, jona yhtenäiskulttuurin perään ei voi enää kuin haikailla, Vain elämää on onnistunut tuomaan massat jälleen yhteen uusien, yhteisten suosikkiartistien äärelle.

Kyse ei ole yksin hyvistä biiseistä tai kiinnostavista tyypeistä.

Totta kai Suomessa on aiemminkin ollut Danny tai Paula Koivuniemi -tason kaikkien tuntemia, isoja artisteja, mutta ei nykyisessä mittakaavassaan.

Ohjelma rikkoo ikäluokka- ja genrerajoja tavalla, joka on muovannut aiemmin rajatummille fanikunnille tutut artistit koko kansan tuntemiksi nimiksi.

Sen kautta nuoret katsojat ovat oppineet, keitä Pave Maijasen, Hectorin ja Katri Helenan kaltaiset suomalaisen musiikin legendat ovat, ja ikääntyneemmät Vain elämää -fanit taas ovat päässeet tutustumaan Sanniin, Ellinooraan ja Kasmiriin.

Kyse ei ole yksin hyvistä biiseistä tai kiinnostavista tyypeistä.

Ohjelmaa esittävä Nelonen on osa mediayhtiö Sanomaa, johon kuuluu neljän televisiokanavan ja striimipalvelun lisäksi muun muassa kuusi radiokanavaa, sanoma- ja aikakauslehtiä sekä tukku kesäfestivaaleja. Vain elämää -osallistujille ja heidän musiikilleen on luvassa taattua näkyvyyttä ympäri vuoden mediatalon eri kanavissa ja festarilavoilla.

Voisikin sanoa, että Vain elämää -menestys on yhdistelmä onnistuneita biisiversiointeja, mielenkiintoisia tarinoita, onnistunutta markkinointia ja hyvin hyödynnettyä mediahuomiota.

Sen lopputuloksena monesta ohjelmaan osallistuneesta artistista on kasvanut koko kansan tähtiä, jotka solahtavat osaksi striimipalveluiden hittisoittolistoja, valtaavat jäähallien lavat yhdessä ja yksin sekä sopivat soitettavaksi niin YleX:n kuin Radio Aallonkin radio-ohjelmissa.

Suomen Spotifyn vuoden 2018 viidestä kuunnelluimmasta miesartistista kolme oli ollut mukana Vain elämäässä. Naisten top viidessä vain yksi, australialaispoppari Sia, ei ollut ohjelmaan osallistunut suomalaisartisti.

Moni ohjelmassa versioidusta kappaleesta on myös vakiinnuttanut paikkansa Vain elämää -artistien isoimpien hittien joukossa.

Esimerkiksi Erinin vuoden 2012 versio Cheekin Mitä tänne jää -hitistä oli vielä syyskuun alussa 2019 yksi suomalaisen radion top 100 -soitetuimpia kappaleita.

Jenni Vartiaisen tulkinta niin ikään Cheekin kappaleesta Keinu on äänestetty kaikkien aikojen parhaaksi Vain elämää -biisiksi ja on tällä hetkellä, kaksi vuotta julkaisunsa jälkeen, Suomen virallisen listan mukaan radioiden 66. soitetuin kappale.

Suomalaiset eivät kuitenkaan halua kuunnella kotimaisten artistien musiikkia vain radiosta tai striimipalveluista, vaan sitä halutaan kuunnella myös livenä. Siitä kertoo suomalaisartistien isojen jäähalli- ja areenakeikkojen yleistyminen.

Koska jos se jäähalli ei menekään niin siitä tulee floppi, ja silloin se uutisoidaan myös floppina.― Carla Ahonius, Manage Men toimitusjohtaja ja manageri

Areenakeikkatrendi ei ole yksin Vain elämään ansiota, mutta oma vaikutuksensa sillä on kiistatta kuitenkin isojen keikkojen yleistymiseen ollut. Suomessa se toimi trendin etunenässä keksiessään ohjelman rinnalle areena-kokoluokan sivutuotteen.

Ensimmäiset Vain elämää -konsertit järjestettiin ensimmäisen kauden päätteeksi. Warner Music Liven johtaja Samppa Hartikainen muistelee, että päätöstä konserttien järjestämisestä venytettiin pitkälle syksyyn.

Järjestäjät eivät olleet varmoja, onnistuisiko tv-ohjelman siirtäminen keikkaolosuhteisiin tai toimisivatko joulun välipäivät keikka-ajankohtana. Lopulta Barona Areenalle (nykyinen Espoo Metro Areena) joulun välipäivinä järjestetyt kaksi konserttia myytiin loppuun vain parissa päivässä.

Manageri Ahonius kertoo, että samaisilla Vain elämää -keikoilla myös Cheek päätti, että haluaa tehdä omat jäähallikeikkansa.

Tuolloin vielä levy-yhtiöllä työskennellyt Ahonius sekä muut Cheekin levy-yhtiön edustajat olivat epäileväisiä, sillä sen kokoluokan keikkoja eivät suomalaisartistit vielä silloin juuri tehneet. Chisu oli juuri myynyt loppuun neljän tuhannen ihmisen Merikaapelihallin, ja Ahonius uskoi, että siihen myös Cheek olisi pystynyt.

Tiimi pelkäsi räppärin hyvän nousun tyssäävän, mikäli hänen jäähallikeikkansa ei kiinnostaisikaan.

– Koska jos se jäähalli ei menekään niin siitä tulee floppi, ja silloin se uutisoidaan myös floppina, Ahonius kertoo pohtineensa.

Molemmat Helsingin jäähallissa järjestetyistä keikoista myytiin loppuun ennätyksellisesti alle tunnissa.

Warner Music Liven Hartikainen uskoo, että myös muille Vain elämää -artisteille ensimmäinen yhteiskonsertti oli hetki, jona ajatukset omasta areenakeikasta alkoivat vahvistua.

Hän sanoo, että nykyään Helsingin Hartwall Arenalle nousevaa suurkonserttia aletaan monien kohdalla rakentaa samana vuonna Vain elämää -osallistumisen kanssa.

– Vain elämää ollut syksyllä, ja jokainen voi laskea siitä, että vuosi siitä eteenpäin on tullut Hartsut, Hartikainen sanoo.

Esimerkiksi Sanni, Kaija Koo ja Jenni Vartiainen olivat mukana vuoden 2017 Vain elämää All stars -kaudella, ja loppuvuodesta 2018 heidät nähtiin omilla areenakeikoillaan.

Hartwall Arenalla nähdään vielä tänä vuonna ainakin Vesalan, Anna Puun ja Juha Tapion konsertit. Vain elämää -artisteista myös esimerkiksi Toni Wirtasen luotsaama Apulanta, Antti Tuisku sekä JVG ovat vuorollaan tehneet omat areenakeikkansa.

Hartikainen sanoo, että Cheekin jäähallikeikoista lähtien keikkapaikkojen kasvu on tapahtunut melko orgaanisesti.

– Siinä tapahtui joku sellainen liikehdintä, että ihmiset lähtivät hakemaan keikkojen lisäksi myös eventejä, jonkinlaisia sellaisia kansan kokoontumisia.

Hartikaisen mukaan suomalainen keikkabisnes on muuttunut asteittain: ensin tavoiteltiin Tavastiaa, sitten jäähalleja. Jäähalleista jatkettiin Hartwall Arenalle ja sieltä stadioneille.

Trendi on sama myös maailmalla.

Koska levymyynti ei enää elätä artisteja samalla tavalla kuin ennen, ovat panokset keikkailussa ja kiertueissa suuremmat. Keikoista tehdään jatkuvasti näyttävämpiä ja vaikuttavampia elämysspektaakkeleita, joille tullaan musiikkifiilistelyn lisäksi myös viihtymään.

Manageri Ahonius uskoo kuitenkin, että kasvun vastavoimana on jo alettu järjestää tietoisesti myös pienempiä ja intiimimpiä keikkoja. Pian uutiskynnyksen saattaa ylittää areenakeikan sijaan se, että artisti haluaa päättää kiertueensa klubiolosuhteissa.

Abreu lähti kylmästä lämpimään ja vaihtoi kieltä

Samalla kun suomalaisilla poptähdillä on kotimaassaan mahdollisuus kasvaa suuremmiksi kuin koskaan aiemmin, haaveet maailmanvalloituksesta jäävät monilla vain haaveiksi.

Esimerkiksi Abreu puhui vuosia mediassa halustaan tehdä musiikkia kansainvälisillä markkinoilla, ja kaksi hänen levyistään julkaistiinkin Isossa-Britanniassa.

Vuonna 2015 hän kuitenkin vaihtoi laulukielensä englannista suomeen.

Päätös kielen vaihtamisesta ei ollut helppo, kertoo Abreun kanssa työskentelevä Warner Music Liven Hartikainen. Se tarkoitti samalla myös kansainvälisten haaveiden kuoppaamista.

– Hän joutui tekemään tosi kovan työn itsensä kanssa, nöyrtymään paljon, Hartikainen sanoo.

Spekulointi Abreun aikomuksista vaihtaa kieltä alkoi hänen osallistuttua vuoden 2013 Vain elämää -kaudelle. Kun hänen tulkintansa Jukka Pojan Kylmästä lämpimään -kappaleesta kasvoi yhdeksi toisen Vain elämää -kauden isoimmista hiteistä, yleisö innostui ajatuksesta suomeksi laulavasta Abreusta.

Vain elämää -kautensa jälkeen Abreu julkaisi vielä yhden englanninkielisen albumin ennen kuin tiedotti vaihtavansa suomeen.

Hartikainen muistuttaa, että kilpailu menestyksestä maailmalla on moninkertaisesti kovempaa kuin kotimaan markkinoilla.

Esimerkiksi yksin Yhdysvalloissa Idolsin kaltaisista kykykilpailuista musiikkibisnekseen pyrkii kovia kotilaulajia, joilla maantieteellisestä sijainnistaan huolimatta on heilläkin kova työ päästä maailmantähdiksi.

Yhden suosikkiartistin paikalle pyrkivät sadat muutkin.

Kielenvaihto on osoittautunut Abreun kohdalla toimivaksi ratkaisuksi. Esimerkiksi hänen uusin sinkkunsa, Sytyn, on viikolla 38 Suomen virallisen listan sijalla 12. Listan kahdestakymmenestä kappaleesta yhteensä yksitoista on suomenkielisiä.

Vaikka Vain elämää edesauttaakin suomenkielisen musiikin voittokulkua, on sen vetovoimassa kyse myös laajemmasta, globaalista trendistä.

Music Finlandin kansainvälistymisen tiimijohtaja Riku Salomaa sanoo, ettei Suomi ole musiikkimieltymystensä kanssa erityisasemassa. Hän näkee, että kotimaisille kielille perustuvan musiikin trendi on etenkin “Spotify-aikakauden” juttu.

– Monissa muissakin maissa kotimaisella kielellä laulettu musa on tosi suosittua, Salomaa sanoo.

Esimerkiksi Japanissa kansainvälisen musiikin kulutus on hänen mukaansa alhaisempaa kuin koskaan, joskin myös striimausmarkkinat ovat siellä vielä nuoret.

Vain elämää on biisileiri voittajille

Seitsemän vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Kaikesta on tullut sanalla sanoen isompaa.

Rap – ja samalla oikeastaan popmusiikki – on suurempaa kuin koskaan. Artistit ovat isoja, koko kansan tähtiä. Keikoilta haetaan musiikin lisäksi yhteisöllisyyttä ja elämyksiä, ja suuriin jäähalliympäristöihin rakennetut suuret show’t tarjoavat näille elämyksille puitteet.

Vaikka suomalaisen popmusiikkibisneksen kasvu on saanut monellakin tapaa vauhtia Vain elämäältä, kaiken taustalla jylläävät myös kansainväliset trendit.

Niissä mukana pysyminen kertookin myös siitä, että suomalainen musiikintekeminen on vuosien mittaan myös ammattimaistunut valtavasti.

Ammattimaistumisesta kertoo myös biisileirien yleistyminen, ja eikö Vain elämää ole, hiukan kärjistetysti, toimintalogiikaltaan kuin yleisön eteen viety biisileiri? Vain elämää -leirin lopputuloksena on parikymmentä uutta biisiä sekä parhaimmillaan myös uusia ystävyyssuhteita.

Warner Music Liven Hartikainen pitää yhtenä sarjan hienoutena sitä, että toisin kuin monissa muissa television musiikkiohjelmissa, Vain elämäässä ei kilpailla.

– Ytimessä on se musiikki ja ne biisit. Ihmiset ovat sitä kautta löytäneet taas myöskin enemmän sitä kotimaista musaa, hän sanoo.

Kilpailemisen sijaan Vain elämää onkin osallistujilleen palkinto, lähestulkoon lupaus paikasta suomalaisella poptähtitaivaalla.

Sillä tasolla kaikki ovat jo voittajia.