Hyppää pääsisältöön

Suhteeni lady Chatterleyhin ja vähän muihinkin naisiin

Naisen silmät
Naisen silmät Lukupiiri (radio-ohjelma)

Luin nuorempana muutamia eroottisia kirjoja kiihoittumistarkoituksessa. Kaunokirjallisia arvoja en teksteistä löytänyt. Myöhemmin tajusin, että haaveissani olleiden naisten takia olisi kannattanut lukea enemmän.

Eroottinen kirjallisuus on ollut minulle kuin menneet suhteet. Aina kiinnostavimmillaan ensimmäisillä sivuilla, kun ei vielä tiedä mitä tuleman pitää. Tarinan keskellä vielä usein ihan parhaimmillaan, mutta loppua kohden yleensä vaivaannuttavaa puolin ja toisin.

En ole koskaan ollut suuri eroottisen kirjallisuuden ystävä. En ole lajia vältellyt, mutta ikiajoiksi mieleen painuvia asioita en eroottisesta kirjallisuudesta muista. Entisistä suhteistani ja fiktiivisten henkilöiden suhteita käsittelevistä kirjoista, lyhykäisistäkin, muistan tilanteita, yksityiskohtia ja tunnelmia. Niissä muistikuvissa oma elämä ja kirjojen tarinat limittyvät keskenään. Oma on lainaa ja laina on omaa muistoa menneistä.

Eroottisen kirjallisuuden piiriin lukeutuva teos teki vaikutuksen myös kaunokirjallisilla ansioillaan.

Lukupiiri-ohjelmaan luin englantilaisen D.H. Lawrencen Lady Chatterleyn rakastaja -romaanin (1928). Eroottisen kirjallisuuden piiriin lukeutuva teos teki vaikutuksen myös kaunokirjallisilla ansioillaan. Teksti on kuvaus onnettomasta sodan rikkomasta avioliitosta ja yhteiskuntaluokkien välisistä suhteista. Päähenkilön kautta lukija pääsee mukaan 1920-luvun Englantiin, jossa koneet jo tekevät ihmisten töitä. Minulle kiinnostavin osa tarinaa oli ladyn rakkauden ja itsenäisyyden etsintä. Päähenkilön pyrkimys löytää elämässään jotain olennaista kietoutuu tarinassa yhteen sen eroottisen osuuden kanssa.

Lukiessani ymmärsin syitä romaanin kieltämiseen vuoden 1928 Englannissa. Eihän kenenkään sovi omaksua hyvin kerrotusta ja kirjoitetusta romaanista itselleen elämisen mallia, jossa naimisissa oleva yläluokan fiksu nainen etsii rakkauden ja erotiikan tarpeeseensa hyviä taitavia rakastajia - ja samalla vielä mahdollista isää kaipaamalleen lapselle.

Lady Chatterleyn aviomies on ensimmäisessä maailmansodassa pahasti vammautunut pyörätuoliin sidottu sotasankari. Joidenkin aikalaislukijoiden ymmärrys vaimon avioliiton ulkopuolisille suhteille on jo ehkä tämänkin takia ollut heikolla pohjalla. Romaani julkaistiin tuoreeltaan ensin muutamissa muissa maissa ja Englannissa vasta vuonna 1960. Kiinnostava olisi tietää kuinka lukijat vielä silloinkin, 1960-luvulla suhtautuivat kirjaan. Mitä he ajattelivat lady Chatterleyn tarinasta ja sen avoimesta lopusta, jossa on väistetty kaikki vastaaviin tarinoihin liittyvät kliseiset moraaliset opetukset ja surkea loppuelämä?

Kuinka pitkälle fyysisen rakkauden ja seksin kaipuu määrää elämän valintoja ja sitä kautta kohtaloamme.

Lady Chatterleyn rakastaja -romaania lukiessani mietin, kuinka pitkälle fyysisen rakkauden ja seksin kaipuu määrää elämän valintoja ja sitä kautta kohtaloamme. Romaanin sivuilla yksityiskohtaisesti kuvattujen rakastelukohtauksia lukiessani ihmettelin miksi en etsinyt nuorempana käsiini enempää eroottisen kaunokirjallisuuden klassikoita. Tai edes lajin viihteellisimpiä teoksia.

Joitain niistä kuitenkin luin, eikä se tarkoittanut ettenkö lukiessa ja sen jälkeenkin olisi halunnut vierailla Herra Jackin ihmeellisessä huoneessa, tutustua Anaïs Ninin tuotannon seurapiireihin ja naisiin tai seikkailla vaikkapa joidenkin Milo Manaran sarjakuvien ruuduilla. Lady Chatterleyn rakastaja -romaania lukiessakin elin täysillä ladyn mukana. joka sivulla tuntui, että ymmärsin hänen elämänsä kulkua ja valintojaan.

En luokitellut nuorenakaan eroottisen kirjallisuuden lajia hömpäksi tai roskaksi, vaan niin vaikeaksi tehdä ja hallita, että kiinnostavia osumia oli hankala saada. Ainakin minun lukemisellani. Ja lukemisen motiivina olleeseen kiihottumiseen ei kyllä kirjoja tarvinnut. Välillä tuntui siltä, että jo pelkkä naistenpyörän näkeminenkin riitti.

Ajattelin jotensakin niin, että jos erotiikka on kiinnostavimmillaan verhottuna, niin kuinka sitä voi sitten kuvata kiinnostavasti. Johdatuksen ja tunnelman luomiseen ei yleensä tarinoissa varattu aikaa tai niihin ei tekijällä ollut kirjallisia kykyjä. Odotettu ja luvattu erotiikka oli heikoimmillaan harlekiini-tasoa tai kuin teinipoikien päiväunista.

Kun tutustuin lady Chatterleyhin ja hänen seksuaalisuuteensa romaanin sivuilla, tuli mieleeni, että en ehkä ole itse vain eroottisen kirjallisuuden vivahteita ja lajityypin hienouksia koskaan tajunnut. Uskon, että nuorena vain haaveisiini jääneet fiksut naiset vaistosivat minusta tämän ja miettivät, että voi Jukka, muistakin kuin koululukemistoon kelpaavista kirjoista voi oppia.

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.