Hyppää pääsisältöön

Suhteeni lady Chatterleyhin ja vähän muihinkin naisiin

Naisen silmät
Naisen silmät Lukupiiri (radio-ohjelma)

Luin nuorempana muutamia eroottisia kirjoja kiihoittumistarkoituksessa. Kaunokirjallisia arvoja en teksteistä löytänyt. Myöhemmin tajusin, että haaveissani olleiden naisten takia olisi kannattanut lukea enemmän.

Eroottinen kirjallisuus on ollut minulle kuin menneet suhteet. Aina kiinnostavimmillaan ensimmäisillä sivuilla, kun ei vielä tiedä mitä tuleman pitää. Tarinan keskellä vielä usein ihan parhaimmillaan, mutta loppua kohden yleensä vaivaannuttavaa puolin ja toisin.

En ole koskaan ollut suuri eroottisen kirjallisuuden ystävä. En ole lajia vältellyt, mutta ikiajoiksi mieleen painuvia asioita en eroottisesta kirjallisuudesta muista. Entisistä suhteistani ja fiktiivisten henkilöiden suhteita käsittelevistä kirjoista, lyhykäisistäkin, muistan tilanteita, yksityiskohtia ja tunnelmia. Niissä muistikuvissa oma elämä ja kirjojen tarinat limittyvät keskenään. Oma on lainaa ja laina on omaa muistoa menneistä.

Eroottisen kirjallisuuden piiriin lukeutuva teos teki vaikutuksen myös kaunokirjallisilla ansioillaan.

Lukupiiri-ohjelmaan luin englantilaisen D.H. Lawrencen Lady Chatterleyn rakastaja -romaanin (1928). Eroottisen kirjallisuuden piiriin lukeutuva teos teki vaikutuksen myös kaunokirjallisilla ansioillaan. Teksti on kuvaus onnettomasta sodan rikkomasta avioliitosta ja yhteiskuntaluokkien välisistä suhteista. Päähenkilön kautta lukija pääsee mukaan 1920-luvun Englantiin, jossa koneet jo tekevät ihmisten töitä. Minulle kiinnostavin osa tarinaa oli ladyn rakkauden ja itsenäisyyden etsintä. Päähenkilön pyrkimys löytää elämässään jotain olennaista kietoutuu tarinassa yhteen sen eroottisen osuuden kanssa.

Lukiessani ymmärsin syitä romaanin kieltämiseen vuoden 1928 Englannissa. Eihän kenenkään sovi omaksua hyvin kerrotusta ja kirjoitetusta romaanista itselleen elämisen mallia, jossa naimisissa oleva yläluokan fiksu nainen etsii rakkauden ja erotiikan tarpeeseensa hyviä taitavia rakastajia - ja samalla vielä mahdollista isää kaipaamalleen lapselle.

Lady Chatterleyn aviomies on ensimmäisessä maailmansodassa pahasti vammautunut pyörätuoliin sidottu sotasankari. Joidenkin aikalaislukijoiden ymmärrys vaimon avioliiton ulkopuolisille suhteille on jo ehkä tämänkin takia ollut heikolla pohjalla. Romaani julkaistiin tuoreeltaan ensin muutamissa muissa maissa ja Englannissa vasta vuonna 1960. Kiinnostava olisi tietää kuinka lukijat vielä silloinkin, 1960-luvulla suhtautuivat kirjaan. Mitä he ajattelivat lady Chatterleyn tarinasta ja sen avoimesta lopusta, jossa on väistetty kaikki vastaaviin tarinoihin liittyvät kliseiset moraaliset opetukset ja surkea loppuelämä?

Kuinka pitkälle fyysisen rakkauden ja seksin kaipuu määrää elämän valintoja ja sitä kautta kohtaloamme.

Lady Chatterleyn rakastaja -romaania lukiessani mietin, kuinka pitkälle fyysisen rakkauden ja seksin kaipuu määrää elämän valintoja ja sitä kautta kohtaloamme. Romaanin sivuilla yksityiskohtaisesti kuvattujen rakastelukohtauksia lukiessani ihmettelin miksi en etsinyt nuorempana käsiini enempää eroottisen kaunokirjallisuuden klassikoita. Tai edes lajin viihteellisimpiä teoksia.

Joitain niistä kuitenkin luin, eikä se tarkoittanut ettenkö lukiessa ja sen jälkeenkin olisi halunnut vierailla Herra Jackin ihmeellisessä huoneessa, tutustua Anaïs Ninin tuotannon seurapiireihin ja naisiin tai seikkailla vaikkapa joidenkin Milo Manaran sarjakuvien ruuduilla. Lady Chatterleyn rakastaja -romaania lukiessakin elin täysillä ladyn mukana. joka sivulla tuntui, että ymmärsin hänen elämänsä kulkua ja valintojaan.

En luokitellut nuorenakaan eroottisen kirjallisuuden lajia hömpäksi tai roskaksi, vaan niin vaikeaksi tehdä ja hallita, että kiinnostavia osumia oli hankala saada. Ainakin minun lukemisellani. Ja lukemisen motiivina olleeseen kiihottumiseen ei kyllä kirjoja tarvinnut. Välillä tuntui siltä, että jo pelkkä naistenpyörän näkeminenkin riitti.

Ajattelin jotensakin niin, että jos erotiikka on kiinnostavimmillaan verhottuna, niin kuinka sitä voi sitten kuvata kiinnostavasti. Johdatuksen ja tunnelman luomiseen ei yleensä tarinoissa varattu aikaa tai niihin ei tekijällä ollut kirjallisia kykyjä. Odotettu ja luvattu erotiikka oli heikoimmillaan harlekiini-tasoa tai kuin teinipoikien päiväunista.

Kun tutustuin lady Chatterleyhin ja hänen seksuaalisuuteensa romaanin sivuilla, tuli mieleeni, että en ehkä ole itse vain eroottisen kirjallisuuden vivahteita ja lajityypin hienouksia koskaan tajunnut. Uskon, että nuorena vain haaveisiini jääneet fiksut naiset vaistosivat minusta tämän ja miettivät, että voi Jukka, muistakin kuin koululukemistoon kelpaavista kirjoista voi oppia.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri