Hyppää pääsisältöön

Terveys vai huippu-urheilu? – saksalaisdokumentti yleisurheilun hormonirajoista, jotka ajavat naisia leikkaukseen tai hoitoon

Kansainvälisen yleisurheiluliiton asettamat testosteronirajat ovat aiheuttaneet naisurheilijoille karuja kohtaloita.
Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on vaatinut Caster Semenyaa käyttämään testosteronia alentavaa lääkitystä. Semenya on kieltäytynyt lääkityksestä. Kansainvälisen yleisurheiluliiton asettamat testosteronirajat ovat aiheuttaneet naisurheilijoille karuja kohtaloita. Kuva: EyeOpening Media Yle TV1,Caster Semenya,Terveys vai huippu-urheilu?

TV1 lauantaina 18.7.2020 klo 15.00 - 16.00, Areenassa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto, IAAF, määritti muutama vuosi sitten naisurheilijoille tiukan testosteronirajan. IAAF katsoo, että poikkeuksellisen paljon testosteronia tuottavien hyperandrogeenisten naisurheilijoiden pitäisi laskea testosteronitasoaan lääkkein.

Testosteronirajan seurauksena joitakin yleisurheilijoita on ohjeistettu hormoni- ja jopa leikkaushoitoon, jota ilman he eivät saa jatkaa uraansa.

Moni urheilijoista kokee tulleensa kaltoin kohdelluksi, ja väittää hoitojen tuhonneen heidän terveytensä.

Olympiavoittaja, eteläafrikkalainen juoksija Caster Semenya ei tyytynyt IAFF:n päätökseen. Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuin CAS hylkäsi Semenyan valituksen, mutta urheilija ei aio luovuttaa.

Ugandalainen juoksijalupaus ei palannut enää radalle

Dopingpaljastuksistaan tunnettu saksalaistoimittaja Hajo Seppelt paljastaa dokumentissaan Terveys vai huippu-urheilu? urheilijoiden karuja kohtaloita. Urheilijoiden, jotka eivät ole yhtä rohkeita kuin Caster Semenya.

Dokumentissa muun muassa ugandalainen keskimatkan juoksijalupaus Annet Negesa sanoo, että hänen urheilu-uransa tuhoutui testosteronitason vuoksi tehtyyn leikkaukseen. Negesa ei enää palannut juoksuradoille operaation jälkeen.

Minkälaisia uhrauksia urheilijat ovat tehneet, jotta he pystyivät jatkamaan uraansa, etenemään kohti unelmiaan. Ihmisoikeusaktivistien ja lääketieteen asiantuntijoiden mielestä urheilu on nyt keskellä eettistä skandaalia.

Gender Battle – The Abandoned Women of Sport. Ohjaus: Hajo Seppelt, Olga Sviridenko ja Edmund Willison. Tuotanto: EyeOpening Media, Saksa, 2019. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.