Hyppää pääsisältöön

Howellsin säveltäkuva laajenee jälleen

Kirkkomusiikistaan tunnetun englantilaisen Herbert Howellsin tuotannon uusien piirteiden esiin tuominen jatkuu. Alkuvuodesta ilmestyi mainio äänite, joka sisälsi Howellsin kamarimusiikkia. Nyt päivänvalonsa saa tekijän suuremmille kokoonpanoille laadittu sävelistö.

howells äänitteen kansi
howells äänitteen kansi Herbert Howells

Tuorein julkaisu on varsinainen runsaudensarvi, kun neljän lyhyemmän teoksen (Te Deum, Paean, Master Tallis's Testament sekä Rhapsody No.3 for Organ) ympäröiminä paistattelevat kuorolle ja orkesterille kirjoitettu Englantilainen messu sekä komea sellokonsertto.

Pari vuotta aiemmin levytetyt pianokonsertot saavat sellokonserton muodossa jatkoa. Teos jäi tekijältään aikanaan kesken, mutta nyt se kuullaan Jonathan Clinchin huolitellusti viimeistelemänä versiona. Vaikka soivuus jäi jonkun muun viimeisteltäväksi, on puolen tunnin kestoinen kokonaisuus vakuuttava ja vaikuttava.

Englantilaisessa messussa upean soivuuden muodostavat kuoron lisäksi urut sekä typistetty orkesteri: huilu, oboe, harppu, patarummut ja jousisto. Niistä Howells muhittaa jykevän ja murean sointimassan, joka välillä kaarrostuu kauniisti kamarimusiikillisiin tuokioihin. Seitsemään osaan jakaantuva jylhä puolituntinen kantaa komeasti koko kestonsa.

Kolmen kapellimestarin (Stephen Cleobury, Ben Parry, Christopher Seaman) johtama Cambridgen King's Collegen kuoro sekä Britten Sinfonia tekevät äänitteellä hyvää jälkeä. Runsaassa kokonaisuudessa riittää makustelemista pitkään.

Howells. Guy Johnston, sello, Cello Concerto, An English Mass. The Choir of King's College, Cambridge. Britten Sinfonia, joht. Stephen Cleobury & Ben Parry & Christopher Seaman. Choir of King's
College Cambridge (KGS0032).

Kuuntele Uudet levyt 1.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.