Hyppää pääsisältöön

Jennifer Fowlerin johdonmukaisia lauhkeuksia

Säveltäjä Jennifer Fowler (s. 1939) syntyi Australiassa, kunnes siirtyi saarelta toiselle asettuen Englantiin 1960-luvun lopulla. Fowlerin 80-vuotisjuhlien kunniaksi säveltäjän pääosin 2000-luvulla syntynyttä tuotantoa on nyt julkaistu tuhtina tallenteena.

fowler äänitteen kansi
fowler äänitteen kansi Odaline de la Martinez

Äänitteen kolme vokaaliteosta sekä kolme instrumentaaliteosta luovat hyvän kuvan Fowlerin tyylillisesti varsin yhdenmukaisesta, hillityn modernista sävelkielestä. Fowler kirjoittaa intrumenteille samaan tapaan kuin kirjoittaa ihmisäänellekin. Rauhallisesti etenevät pastoraalimaisesti huhuilevat melodiat yhdistyvät hämyisiin harmonioihin. Musiikilliset tapahtumat saavat runsaasti aikaa ja samalla selkeästi hahmottuvan olomuodon.

Hurjimmillaankin intrumentaalimusiikki soi hillitysti ja kontrolloidusti, kuten vaikkapa huilulle, oboelle, klarinetille, sellolle ja pianolle kirjoitetussa vikkeläliikkeisessä ja kromaattisesti pyörteilevässä teoksessa Streaming Up.

Kolme sopraanolle ja erilaisille pienkokoonpanolle kirjoitettua teosta Letter from Haworth, Lady Maisry sekä From the Cave Mouth ovat nekin kuulostelevassa ilmaisussaan varsin yhdenmukaisia. Äänitteen uusin teos From the Cave Mouth löytyy parin vuoden takaa. Siinä sopraanon mukaan liittyy klarinetti ja viulu. Viidentoista minuutin teos etenee haaveilevasti uumoillen kun sopraano Raphaela Papadakisin hillitty ilmaisu sulautuu mainiosti viulun ja klarinetin melodioihin.

Kuudesta lempeästi soivasta teoksesta kuulostuu yksituumainen kokonaisuus. Tämän voi kokea olevan joko rasite tai vahvuus. Itse päädyin jälkimmäiseen.

Jennifer Fowler. Lines Spun. Raphaela Papadakis, sopraano, Lauren Easton, mezzosopraano, Lontano, joht. Odaline de la Martinez. Métier (MSV28588).

Kuuntele Uudet levyt 1.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Rokkari Sauli Zinovjevista tuli nykysäveltäjä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 14. joulukuuta!

  Säveltäjä Sauli Zinovjev oli skeittaaja ja rokkibändin kitaristi, kunnes pianotaiteilija György Cziffran Liszt-tulkinta muutti kerrasta hänen suhteensa musiikkiin. Tällä hetkellä Zinovjev on yksi kiinnostavimmista nuorista säveltäjänimistä, jolle sataa sävellystilauksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta orkestereilta.

 • Elä kuin Peppi Pitkätossu!

  Peppi Pitkätossun vinkit hyvään elämään.

  Ota mallia Peppi Pitkätossusta! Rohkeus ja positiivinen elämänasenne ohjaavat kulkuasi. Lastenkirjojen supersankari on oiva esikuva!

 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.