Hyppää pääsisältöön

Jennifer Fowlerin johdonmukaisia lauhkeuksia

Säveltäjä Jennifer Fowler (s. 1939) syntyi Australiassa, kunnes siirtyi saarelta toiselle asettuen Englantiin 1960-luvun lopulla. Fowlerin 80-vuotisjuhlien kunniaksi säveltäjän pääosin 2000-luvulla syntynyttä tuotantoa on nyt julkaistu tuhtina tallenteena.

fowler äänitteen kansi
fowler äänitteen kansi Odaline de la Martinez

Äänitteen kolme vokaaliteosta sekä kolme instrumentaaliteosta luovat hyvän kuvan Fowlerin tyylillisesti varsin yhdenmukaisesta, hillityn modernista sävelkielestä. Fowler kirjoittaa intrumenteille samaan tapaan kuin kirjoittaa ihmisäänellekin. Rauhallisesti etenevät pastoraalimaisesti huhuilevat melodiat yhdistyvät hämyisiin harmonioihin. Musiikilliset tapahtumat saavat runsaasti aikaa ja samalla selkeästi hahmottuvan olomuodon.

Hurjimmillaankin intrumentaalimusiikki soi hillitysti ja kontrolloidusti, kuten vaikkapa huilulle, oboelle, klarinetille, sellolle ja pianolle kirjoitetussa vikkeläliikkeisessä ja kromaattisesti pyörteilevässä teoksessa Streaming Up.

Kolme sopraanolle ja erilaisille pienkokoonpanolle kirjoitettua teosta Letter from Haworth, Lady Maisry sekä From the Cave Mouth ovat nekin kuulostelevassa ilmaisussaan varsin yhdenmukaisia. Äänitteen uusin teos From the Cave Mouth löytyy parin vuoden takaa. Siinä sopraanon mukaan liittyy klarinetti ja viulu. Viidentoista minuutin teos etenee haaveilevasti uumoillen kun sopraano Raphaela Papadakisin hillitty ilmaisu sulautuu mainiosti viulun ja klarinetin melodioihin.

Kuudesta lempeästi soivasta teoksesta kuulostuu yksituumainen kokonaisuus. Tämän voi kokea olevan joko rasite tai vahvuus. Itse päädyin jälkimmäiseen.

Jennifer Fowler. Lines Spun. Raphaela Papadakis, sopraano, Lauren Easton, mezzosopraano, Lontano, joht. Odaline de la Martinez. Métier (MSV28588).

Kuuntele Uudet levyt 1.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.