Hyppää pääsisältöön

Jennifer Fowlerin johdonmukaisia lauhkeuksia

Säveltäjä Jennifer Fowler (s. 1939) syntyi Australiassa, kunnes siirtyi saarelta toiselle asettuen Englantiin 1960-luvun lopulla. Fowlerin 80-vuotisjuhlien kunniaksi säveltäjän pääosin 2000-luvulla syntynyttä tuotantoa on nyt julkaistu tuhtina tallenteena.

fowler äänitteen kansi
fowler äänitteen kansi Odaline de la Martinez

Äänitteen kolme vokaaliteosta sekä kolme instrumentaaliteosta luovat hyvän kuvan Fowlerin tyylillisesti varsin yhdenmukaisesta, hillityn modernista sävelkielestä. Fowler kirjoittaa intrumenteille samaan tapaan kuin kirjoittaa ihmisäänellekin. Rauhallisesti etenevät pastoraalimaisesti huhuilevat melodiat yhdistyvät hämyisiin harmonioihin. Musiikilliset tapahtumat saavat runsaasti aikaa ja samalla selkeästi hahmottuvan olomuodon.

Hurjimmillaankin intrumentaalimusiikki soi hillitysti ja kontrolloidusti, kuten vaikkapa huilulle, oboelle, klarinetille, sellolle ja pianolle kirjoitetussa vikkeläliikkeisessä ja kromaattisesti pyörteilevässä teoksessa Streaming Up.

Kolme sopraanolle ja erilaisille pienkokoonpanolle kirjoitettua teosta Letter from Haworth, Lady Maisry sekä From the Cave Mouth ovat nekin kuulostelevassa ilmaisussaan varsin yhdenmukaisia. Äänitteen uusin teos From the Cave Mouth löytyy parin vuoden takaa. Siinä sopraanon mukaan liittyy klarinetti ja viulu. Viidentoista minuutin teos etenee haaveilevasti uumoillen kun sopraano Raphaela Papadakisin hillitty ilmaisu sulautuu mainiosti viulun ja klarinetin melodioihin.

Kuudesta lempeästi soivasta teoksesta kuulostuu yksituumainen kokonaisuus. Tämän voi kokea olevan joko rasite tai vahvuus. Itse päädyin jälkimmäiseen.

Jennifer Fowler. Lines Spun. Raphaela Papadakis, sopraano, Lauren Easton, mezzosopraano, Lontano, joht. Odaline de la Martinez. Métier (MSV28588).

Kuuntele Uudet levyt 1.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Taiteilijapari Sakari Oramon ja Anu Komsin elämysten ilta Berliinin filharmoniassa

  Suomalaistaiteilijat Berliinissä marraskuussa 2019.

  Berliini on elämysten kaupunki, huokasi Anja Lankinen onnellisena kaupungin kuulussa filharmonia-konserttisalissa 28. marraskuuta. Anja istui kuulijoiden joukossa, kun suomalainen taiteilijapari, kapellimestari Sakari Oramo ja sopraano Anu Komsi esiintyivät yhdessä Deutsches Symphonie Orchester Berlinin kanssa ja ohjelmassa oli mm. Magnus Lindbergin Accused.

 • Tölöläbin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

  Tölölabin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

  Jälkiminimalismi loi sillan muun muassa taidemusiikin ja popin välille avaten uusia sointimaailmoja, mahdollisuuksia ja suuntaviivoja. Tätä äänistöä tuotetaan kiinnostavaan tapaan etenkin Yhdysvalloissa, jossa kuilu ns. taide- ja populaarimusiikin välillä ei ole repeytynyt niin ammottavaksi kuin Euroopassa.

 • Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

  Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

  Säveltäjä Juha Leinonen (s. 1956) rakentaa teoksiaan usein jykevästi vyöryvän liike-energian sekä selkeästi piirtyvien musiikilisten hahmojen ja kokonaismuotojen varaan.