Hyppää pääsisältöön

Michael Gordonin vapautunut näyttämöteos iskee nasevasti

Unenomainen, hilpeä ja iskevä. Siinä kolme adjektiivia, jotka kuvailevat yhdysvaltalaisen Michael Gordonin (s. 1956) näyttämöteosta Acquanetta. Viime vuonna Gordonilta julkaistiin äänitteellä orkesterille laadittuja täyteyksiä. Uusi julkaisu esittelee Gordonin tuotannon toisenlaisia ulottuvuuksia.

gordon äänitteen kansi
gordon äänitteen kansi Michael Gordon

Viitisentoista vuotta sitten valmistunut näyttämöteos Acquanetta koki uuden tulemisensa viime vuonna uudistetun kamariversionsa ansiosta. Nyt äänitteellä ensi kertaa kuultu yli tunnin mittainen teos rakentuu kolmen sopraanon, tenorin, basson, naiskuoron sekä sähköisesti vahvistetun kamariyhtyeen kiehtovasta yhteissoinnista.

Teoksen pohjana toimiva Deborah Artmanin teksti hakee innoitettaan 1940-luvulla valmistuneesta b-luokan kauhelokuvasta Captive Wild Woman. Gordon on onnistuneesti säilyttänyt henkisen yhteyden elokuvaan. Tuloksena on erikoinen sulauma varhaisten kauhuelukuvien camp-tunnusmerkkejä, 70-luvun glam rockin ja varhaisen goottirokin iskevyyksiä, musikaalimaisuuksia ja hypnoottista elektroakustista jälkiminimalistia.

Äänite on ennen kaikkea tuotannollisesti laadukasta jälkeä. Sähköiset elementit kutoutuvat luontevasti akustisiin, kun Daniela Candillarin johtama Bang on a Can Opera Ensemble rykii eteenpäin pidättelemättönästi. Laulajavalinnat ovat niin ikään onnistuneita, ja rohkeitakin. Ilmaisultaan erilaiset solistit, Mikaela Bennett, Amelia Watkins, Eliza Bagg, Matt Boehler ja Timur tuovat kukin lopppusoivuuteen oman persoonallisen äänenpainonsa.

Acquenetta alkaa shokkiefektein ja jatkuu koko reilun tunnin kestonsa ajan kuin unessa. Pölhöt henkilöhahmot ja energisoitunut rosoinen rockpoljenta yhtä aikaisesti hihityttää ja kiehtoo. Ja mikäs sen parempaa.

Michael Gordon. Acquanetta. Mikaela Bennett, sopraano, Amelia Watkins, sopraano, Eliza Bagg, sopraano, Timur, tenori, Matt Boehler, basso, Bang on a Can Opera Ensemble, joht. Daniela Candillari. Candaloupe Music (CA21150).

Kuuntele Uudet levyt 1.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Julia Wolfen vangitseva oratorio

    Julia Wolfen vangitseva oratorio

    Yhdysvaltalaisen Julia Wolfen (s. 1958) viime vuonna valmistunut oratorio Fire in my mouth on kirjoitettu naiskuorolle, tyttökuorolle ja orkesterille. Noin tunnin kestoinen teos sai ensi ensiesityksensä tänä keväänä ja kuullaan onneksi tuoreeltaan myös äänitteellä. Teoksen järkyttävänä lähtökohtana on vuonna 1911 syttynyt tehdaspalo New Yorkissa.

  • Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

    Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

    Viulisti Dawn Wohn ja pianisti Esther Park esittelevät debyyttijukaisullaan peräti yhdeksän tekijän (Lili Boulanger (1893-1918), Vítězslava Kaprálová (1915–1940), Amy Beach (1867–1944), Florence Price (1887–1953), Vivian Fine (1913–2000), Chihchun Chi-sun Lee (s.