Hyppää pääsisältöön

“Timo Soini voitti, voitti ja voitti. Ja hävisi kaiken” – Pieneen pinssiin tiivistyy uskomaton poliittinen ura

Timo Soini etualalla, hänen takanaan iso PS-pinssi, jonka takaa kurkistaa Jussi Halla-aho.
Timo Soini etualalla, hänen takanaan iso PS-pinssi, jonka takaa kurkistaa Jussi Halla-aho. Kuva: Johanna Aulén / Yle Kuvapalvelu / Maria Väänänen KulttuuriCocktail,Timo Soini,Jussi Halla-aho,pinssit

Kun Timo Soini kumppaneineen päätti erota perussuomalaisista, hän irrotti rinnastaan PS-pinssin. Politiikan toimittaja Lauri Nurmen mukaan tuohon hetkeen ja pikkuruiseen esineeseen tiivistyy se, miten valta turmelee.

Timo Soini oli perussuomalaisten puheenjohtaja 20 vuotta. Sinä aikana hän nosti puolueen Suomen toiseksi suurimmaksi. Puheenjohtajuudesta hän luopui kesäkuussa 2017. Uudeksi keulakuvaksi äänestettiin Jussi Halla-aho, joka voitti vaalissa Soinin suosikin Sampo Terhon.

Sitten nähtiin yksi Suomen poliittisen historian dramaattisimmista tapahtumista. Perussuomalaiset hajosi kahtia.

Puoluetta erityisen tarkalla silmällä seurannut politiikan toimittaja Lauri Nurmi pitää 13.6.2017 tapahtunutta loikkausta poikkeuksellisena. Isosta hallituspuolueesta erosi 20 kansanedustajaa, joista viisi toimi eron hetkellä ministerinä.

Perussuomalaiset hajosi kahtia.

Soinilaiset perustivat uuden eduskuntaryhmän, ja pääministeri Juha Sipilän hallitus jatkoi vanhalla kokoonpanolla. Myös ulkoministeri Timo Soini säilytti salkkunsa, mutta menetti hartaudella rakentamansa puolueen. Halla-aho puolestaan sai valmiin puoluekoneiston rahoineen ja brändeineen.

– Timo Soini voitti, voitti ja voitti. Ja hävisi kaiken, Nurmi kiteyttää.

Ihme esineitä Suomesta -videosarjan toinen jakso esittelee Timo Soinin PS-pinssin.

Juuri ennen kuin Soini ja kumppanit marssivat viemään eroilmoituksiaan eduskuntaan, he tapasivat hotelli Vaakunan kabinetissa Helsingin keskustassa. Salaisessa kokouksessa Soini piti puheen, jossa hän valmisti jännittyneitä kansanedustajia kohtaamaan edessä olevan mediamyrskyn.

– Viimeisenä rohkaisuna hän irrotti pinssin, laski sen pöydälle ja ilmaisi, että nyt mennään, Nurmi kertoo.

Pieneen metalliesineeseen tiivistyy merkittävä poliittinen käänne, jossa maaseutupopulismi vaihtuu moderniin äärikansallismielisyyteen. Lauri Nurmen mielestä pinssi kertoo myös siitä, mikä on vallan hinta.

– Eliittiä ja harvainvaltaa raivokkaasti vastustanut populisti muuttui itse ihmiseksi, joka rakastaa ensimmäisessä luokassa matkustamista, eikä välitä enää lähiöiden äänestä. Sanotaan, että valta turmelee. Timo Soini sisimmässään tietää, turmeliko valta hänet vai ei.

Lauri Nurmen kirjassa Perussuomalaisten hajoamisen historia (2017) on jännittävien tapahtumakuvausten lisäksi sekä Jussi Halla-ahon että Timo Soinin pitkät haastattelut.

Timo Soini sisimmässään tietää, turmeliko valta hänet vai ei.

Halla-aho sanoo, että Soini houkutteli hänet ja muut maahanmuuton vastustajat perussuomalaisiin saadakseen lisää kannatusta puolueelleen. Halla-ahon näkemyksen mukaan nimenomaan huoli lisääntyvästä maahanmuutosta oli eri äänestäjäryhmien yhteinen nimittäjä kaikissa menestysvaaleissa.

Soini ei omassa haastattelussaan halua ottaa kantaa Halla-ahon väitteisiin, mutta ei myöskään kiistä niitä.

Soini perustelee lähtöään perussuomalaisista sillä, että puolue muuttui vuoden 2017 puoluekokouksessa kertaheitolla moraaliltaan vääränlaiseksi. Näin hän sanoo kirjassa:

“Puolue ei jakautunut ministerinsalkkujen takia. Se jakautui, koska me, jotka lähdimme, emme suostuneet olemaan Jussi Halla-ahon johtamassa puolueessa.”

Tosiasia kuitenkin on, että Soinin elämäntyö valui hänen käsistään. Varsinkin kun uusi viritys, Sininen tulevaisuus, näyttää kevään 2019 eduskuntavaalien jälkeen muuttuneen menneisyydeksi. Syksyllä 2017 Nurmen kirjaan tehdyssä haastattelussa Soini summaa uraansa seuraavasti:

“Kaikki ei onnistu kaiken aikaa kaikilta. Tämä ei onnistunut loppuun asti. Näin siinä vain kävi.”

Voit keskustella aiheesta kommenteissa viikon ajan artikkelin julkaisun jälkeen.

Kommentit