Hyppää pääsisältöön

"All sprite, sanoi Tuulitukka" – Kuunnelmakilpailun teokset kuvasivat koskettavasti nuorten elämää vuonna 1989

Kaikki hyvin Tuulitukka teoksen äiti ja syäpäsairas poika
Kaikki hyvin Tuulitukka -kuunnelmassa syöpäsairasta Kimiä näyttelee herkästi Kiureli Sammallahti. Äidin roolissa on Miitta Sorvali. Kaikki hyvin Tuulitukka teoksen äiti ja syäpäsairas poika Kuva: Kalevi Rytkölä kuunnelmat,lastenkuunnelmat

Yleisradio järjesti lasten- ja nuorten kuunnelmakilpailun vuonna 1989. Tekstejä saatiin peräti 363. Kirjoittajina oli niin ensikertalaisia kuin konkareita. Aiheet kuvasivat lasten ja nuorten arkea ja pohtivat syvällisesti elämän peruskysymyksiä. Lasten sadut olivat harvassa.

Kuunnelmakilpailun voitti Hannu Raittilan Matokuningas, joka tarttui aikaansa ja kuvasi aikakauden juppi-ilmapiiriä ja poikien Helsingin Kauppatorille pystyttämää matomyyntibisnestä. Toisen palkinnon sai riipaiseva tarina Kaikki hyvin Tuulitukka. Se vei kuuntelijat 12-vuotiaan syöpään sairastuneen pojan ja läheisten maailmaan.

Kuunnelmateksteistä toteutettiin lasten- ja nuortenkuunnelmia vuosina 1990-1991. Kilpailun raatiin vuonna 1989 kuuluivat Yleisradion edustajien lisäksi kirjailijat Harri Virtanen ja Kai Vaijärvi.

Dramaturgi-ohjaaja Eila Arjoma kertoi kilpailun ratkettua, että aiheet käsittelivät lasten maailmaan liittyviä ilmiöitä:

- Kirjoittajat näyttivät tuntevan syvää huolta nuorten puolesta. Useimmat kertoivat realistisesti arkitodellisuudesta.

Koen, että lapsilla ja nuorilla on halu tulla kohdatuiksi. Nähdyiksi ja kuulluiksi silmän tasalla. Että heidät otetaan todesta heidän omista lähtökohdistaan― Kaikki hyvin Tuulitukka -kuunnelman käsikirjoittaja Lasse Reijomaa

Jäjljet sulan reunalla -lastenkuunnelman näyttelijöitä talvisessa maisemassa
Jäljet sulan reunalla vie isän ja pojan talviselle jännittävälle retkelle saaristomaisemiin. Jäjljet sulan reunalla -lastenkuunnelman näyttelijöitä talvisessa maisemassa Kuva: Pixabay lastenkuunnelmat,kuunnelmat

Kärki oli tasainen ja kunniamainintoja jaettiin useita. Yksi kunniamaininnan saaneista oli nimimerkillä osallistunut Tuija Lehtinen. Lehtisen käsikirjoitus Kekkosen näköinen polvi pureutui lukiolaispojan yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemukseen niin kotona kuin koulussa.

Minä ja mun perhe

Moni kuunnelma kuvasikin perhesuhteita ja lapsen suhdetta niin vanhempiinsa. Martti Partasen kirjoittama Maradona kertoo junnujen jalkapallojoukkueesta sekä poikien ja isien mittelöistä kentällä ja pallokentän laidalla. Arto Seppälän kirjoittama Jäljet sulan reunalla on jännittävä tarina isän ja pojan hiihtolomaretkestä saareen, jossa pakkasyö yllättää parivaljakon.

Kuunnelmissa onkin erityisen paljon isä-poika -teemoja. Vaarin ja pojan lähentymisestä kertoo hienovaraisen pohdiskelevasti Vene nimeltä Ida, jonka kirjoitti Kaarlo Törmi.

Lapset poseeraavat jäällä
Retkeläisiä naurattaa: Silja Sorvali, Elli Kuneinen ja Mietti Harpf Auringon ja pimeyden valtakunta -lastenkuunnelman nauhoituksissa. Lapset poseeraavat jäällä lastenkuunnelmat,kuunnelmat

Vaikka kyse oli lastenkuunnelmakilpailusta, kirjoitukset oli pikemminkin suunnattu varhaisteineille ja teineille kuin pikkulapsille.

Niukasti satuja

Satuja lähettiin raadin hämmästykseksi yllättävän vähän. Toki niitäkin oli. Ihmeet ja tosi sekoittuvat kuunnelmassa Auringon ja pimeyden valtakunta. Marja-Liisa Lintusen kirjoittama tarina kertoo sisarusten alunperin ihan tavallisesta hiihtoretkestä, joka saa yllättäviä käänteitä. Jäällä kohdataan velho ja prinsessa. Miten retkeläisten käy, kun railot häämöttävät ja maisema onkin äkkiä pelottava ja kylmä.

Matkustajakoti on puolestaan filosofinen kuunnelma oudosta talosta, jonne lapset jäävät jumiin. Surrealistisessa Rauha Kejosen kirjoittamassa tarinassa lasten pitää oppia luopumaan jostakin, jotta matka saisi jatkua.

Mukana on myös kuunnelmia, jotka eivät istuneet vakavien satujen ja vielä vähemmän reallististen tarinoidenjoukkoon. Helena Rehon kirjoittama Arkinoita on räiskähtelevä komedia, joka kertoo kummallisesta hoitotädistä.

Arkinoita-kunnelman pääosaesittäjät hulluttelevat.
Tuula Nyman hulluttelee Neiti Kolkkana. Vauhdissa pysyttelevät Tomi Sopanen ja Outi Vainionkulma. Arkinoita-kunnelman pääosaesittäjät hulluttelevat. Kuva: Seppo Sarkkinen lastenkuunnelmat

Kun vanhemmat ovat poissa, neiti Kolkka pistää tuulemaan, kulkee ovista kysymättä ja jopa avaamatta! Hoitotätinä hurjistelee Tuula Nyman.

Elää kuin viimeistä päivää – Kaikki hyvin Tuulitukka

Kuunnelmien lapsinäyttelijät tekevät hienoa työtä. Kilpailussa toiseksi tulleessa kuunnelmassa Kaikki hyvin Tuulitukka koskettavan roolin syöpäsairaana poikana näyttelee Kiureli Sammallahti. Käsikirjoittaja, pastori Lasse Reijomaa kertoi kuunnelman ensiesityksen aikaan Radioteatterin haastattelussa, että juuret hyytävänkauniille kuunnelmatekstille olivat lasten ja nuorten kohtaamisissa ja laajemmin elämän ja kuoleman kysymyksissä. Teksti kertoo siitä, millaista on varhaisteinin elämä, kun maailma houkutuksineen alkaa aueta, mutta itse hiipuu pois. Myös tässä kuunnelmassa pohditaan perheen rooleja. Ketkä ovat lähellä ja mitä ehditään tehdä yhdessä?

- Koen, että lapsilla ja nuorilla on halu tulla kohdatuiksi. Nähdyiksi ja kuulluiksi silmän tasalla, Että heidät otetaan todesta heidän omista lähtökohdistaan, käsikirjoittaja pohti kuunnelmakilpailun ratkettua.