Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Strutsi – elämää juosten, aavikolla kiitää korea jättiläinen

Valtava strutsi ei laula eikä lennä, mutta se juoksee lujaa.
Strutsi on planeettamme suurikokoisin lintu. Valtava strutsi ei laula eikä lennä, mutta se juoksee lujaa. Kuva: Terra Mater Factual Studios GmbH Yle TV1,strutsi,Avara luonto: Strutsi - elämää juosten

TV1 lauantaina 5.10.2019 klo 18.45 - 19.35, uusinta sunnuntaina 6.10. klo 8.05, Areenassa

Koreat ja pöyheät sulat tekevät strutsikoiraan soidintanssissa vastustamattoman. Soitimella strutsi paljastaa koko loistonsa!

Strutsin sulkia himoittiin 1800-luvulla Pariisissa ja Lontoossa siinä määrin, että niistä maksettiin yhtä paljon kuin kullasta ja jalokivistä. Sulista tuli vallan, seksin, ahneuden ja glamourin symboli.

Näyttävä sulkapeite auttaa herättämään naaraan huomion, mutta sen avulla lintu selviytyy myös mitä tukalimmissa olosuhteissa.

Valtava strutsi ei laula eikä lennä, mutta se juoksee lujaa.
Strutsin varpaassa on terävä, kymmensenttinen kynsi. Valtava strutsi ei laula eikä lennä, mutta se juoksee lujaa. Yle TV1,strutsit,Avara luonto: Strutsi - elämää juosten

Dinosaurusten ajoista lähtien Namibian aavikoilla on liikkunut erikoinen jätti. Strutsi on planeettamme suurikokoisin lintu. Koirasstrutsi voi olla lähes kolme metriä korkea ja painaa jopa 150 kiloa.

Valtava lintu ei osaa laulaa eikä lentää, mutta se voi juosta jopa 70 kilometrin tuntivauhtia ja surmata ihmisen voimakkaalla potkullaan.

Strutsilla on linnuista pisimmät jalat ja pesässä isoimmat munat. Valtavilla koivillaan se voi tehdä kahdeksanmetrisiä loikkia. Linnun muna painaa liki kaksi kiloa, ja sen sisällys vastaa noin 25 kananmunaa.

Jättiläismäinen lintu vaelsi aikoinaan Länsi-Aasian avarissa maisemissa. Nykyään lajia tavataan villinä vain Afrikassa.

Valtava strutsi ei laula eikä lennä, mutta se juoksee lujaa.
Strutsinpoikanen syntyy armottomiin olosuhteisiin. Valtava strutsi ei laula eikä lennä, mutta se juoksee lujaa. Kuva: Terra Mater Factual Studios GmbH Yle TV1,strutsit,Avara luonto: Strutsi - elämää juosten

Avaran luonnon dokumentti Strutsi – elämää juosten seuraa yli puolen vuoden ajan lintumaailman jättiläisen salaperäistä ja vauhdikasta elämää.

Ohjelmassa seurataan linnun selviytymistä Namibin ja Kalaharin aavikoiden armottomissa olosuhteissa. Miten strutsiemot onnistuvat kasvattamaan jälkeläisiä? Selviytyykö yksikään poikasista jatkaakseen 70 miljoonaa vuotta aavikoita hallinneen jättien sukua?

Ostrich – A Life on the Run. Ohjaus: Mike Birkhead ja Martyn Colbeck. Tuotanto: Mike Birkhead Associates/Terra Mater/National Geographic, Itävalta, 2016. Lukijana on Valtteri Tuominen.

Keskustele
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.