Hyppää pääsisältöön

Kansainvälinen maailmanmusiikin suurtapahtuma WOMEX näkyy ja kuuluu Ylen kanavilla

WOMEX-maailmanmusiikkitapahtuman logo
WOMEX-maailmanmusiikkitapahtuman logo Kuva: WOMEX Womex,kansanmusiikki,maailmanmusiikki

Euroopan suurin ja kansainvälisin maailmanmusiikkitapahtuma WOMEX – The World Music Expo kerää lokakuun lopulla 23. - 27.10.2019 Tampereelle tuhansia alan ammattilaisia ja kymmenittäin maailmanmusiikin huippuartisteja eri puolilta maailmaa. Yle tallentaa ja lähettää tapahtumasta konsertteja televisiossa, radiossa ja Areenassa sekä tarjoaa radiotaltiointeja Euroopan Yleisradioliitto EBU:n kautta eri puolille Eurooppaa.

Lisäksi konsertin antiin palataan useilla konserteilla seuraavan kahden vuoden aikana. Tampere-talossa järjestettävä suomalaiseen musiikkiin keskittyvä avajaiskonsertti Arctic Fire - Pohjoiset tulet nähdään suorana lähetyksenä Yle Teemalla keskiviikkona 23.10.2019 klo 21 alkaen. Suoran lähetyksen jälkeen konsertti jää katseltavaksi Yle Areenaan kahden vuoden ajaksi.

Avajaiskonsertin esiintyjinä ovat Vildá, Pauanne, Pekko Käppi ja Suistamon Sähkö. Konsertin taiteellisina suunnittelijoina ja ohjaaja-koreografeina toimivat Compañía Kaari & Roni Martin -kokoonpanosta tunnetut Kaari ja Roni Martin.

Vildá

Kuvassa Vidá-duo
Vildá-duo Kuvassa Vidá-duo Kuva: Ernesto Calderon Womex,kansanmusiikki,maailmanmusiikki

Vildá-duo eli joikaaja, lyömäsoittaja Hildá Länsman ja harmonikkavirtuoosi Viivi Maria Saarenkylä julkaisi debyyttilevynsä keväällä. Vildá-duon musiikki on verevä sekoitus saamelaista joiku- ja loitsuperinnettä, monesta suunnasta vaikutteita tuovia rytmejä sekä improvisaatiota.

Pauanne

Kuvassa Pauanne-kansanmusiikkiyhtye
Pauanne Kuvassa Pauanne-kansanmusiikkiyhtye Kuva: Aki-Pekka Sinikoski kansanmusiikki,maailmanmusiikki,Pauanne,Womex

Alkuvuodesta esikoislevynsä julkaisseen Pauanne-kolmikon musiikissa yhdistyy moderni folk ja yli satavuotiaat arkistonauhat, joissa soivat pohjoisen parantajien loitsut ja karjalaiset karjankutsut.

Pekko Käppi

Kuvassa muusikko Pekko Käppi
Pekko Käppi Kuvassa muusikko Pekko Käppi Kuva: Studio 1851 Womex,kansanmusiikki,maailmanmusiikki,Pekko Käppi

Soolona esiintyvä Pekko Käppi tunnetaan mm. jouhikon uudistajana sekä rock-sävyisillä ja hypnoottisilla soundeillaan uusia yleisöjä valloittaneen K:H:H:L-yhtyeen nokkamiehenä.

Suistamon Sähkö 

Kuvassa Suistamon Sähkö -yhtye
Suistamon Sähkö Kuvassa Suistamon Sähkö -yhtye Kuva: Inka Hannula Womex,kansanmusiikki,maailmanmusiikki,suistamon sähkö

Avajaiskonsertin neljäs esiintyjä on ”arktiseksi etnoteknoksi” itseään luonnehtiva energiapommi Suistamon Sähkö, joka hakee inspiraationsa Karjalan kylistä, hiphopista ja kansanrunoudesta sekä arkistomateriaalista ja lelusoittimista.

WOMEX kuuluu ja näkyy Yle Teemalla, Areenassa ja Radio 1:ssä

Keskiviikon 23.10. avajaiskonsertin lisäksi torstaista lauantaihin 24. - 26.10. Tampere-talon isolta ja pieneltä lavalta nähdään Yle Areenassa iltaisin yhteensä 18 suoraa lähetystä, jotka jäävät katsottavaksi Areenaan kahdeksi vuodeksi. Lähetyksistä koostetaan myöhemmin ohjelmia Teemalle.
Avajaiskonsertti ja 18 muuta WOMEX-lähetystä Yle Areenassa

Myös Yle Radio 1:n ohjelmistossa eletään WOMEXin tunnelmissa. Maanantaina 21.10. Mika Kauhasen Keinuva talo ja Amanda Kauranteen Sydänjuurilla sekä torstaina 24.10. Tuuli Saksalan Keidas ja perjantaina 25.10. Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma esittelevät tapahtuman teemoja ja artisteja eri puolilta maailmaa. Ja seuraavalla viikolla, maanantaina 28.10. Etnoillan konsertissa soivat live-taltioinnit Tampere-talon isolta ja pieneltä lavalta. WOMEX-taltiointeja kuullaan Yle Radio 1:ssä lisää myöhemmin syksyllä ja ensi vuodenkin puolella.

_______
WOMEX on saksalaisen musiikkiyhtiö Piranha Arts AG:n järjestämä kansainvälinen maailmanmusiikin suurtapahtuma, joka pidetään vuosittain jossakin Euroopan maassa. Tänä vuonna se järjestetään 25. kerran ja ensimmäistä kertaa Suomessa. Konferenssiohjelmaa, DJ-iltoja sekä musiikkielokuvia sisältävän tapahtuman keskiössä on huippuartistien keikkoja tarjoava showcase-festivaali. Kotimainen pääjärjestäjä on tamperelainen musiikkiyhtiö Rockadillo Production Oy, jonka pääyhteistyökumppanit ovat Tampereen kaupunki, Visit Tampere sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Strategisena kumppanina toimii Music Finland.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua