Hyppää pääsisältöön

Kansainvälinen maailmanmusiikin suurtapahtuma WOMEX näkyy ja kuuluu Ylen kanavilla

WOMEX-maailmanmusiikkitapahtuman logo
WOMEX-maailmanmusiikkitapahtuman logo Kuva: WOMEX Womex,kansanmusiikki,maailmanmusiikki

Euroopan suurin ja kansainvälisin maailmanmusiikkitapahtuma WOMEX – The World Music Expo kerää lokakuun lopulla 23. - 27.10.2019 Tampereelle tuhansia alan ammattilaisia ja kymmenittäin maailmanmusiikin huippuartisteja eri puolilta maailmaa. Yle tallentaa ja lähettää tapahtumasta konsertteja televisiossa, radiossa ja Areenassa sekä tarjoaa radiotaltiointeja Euroopan Yleisradioliitto EBU:n kautta eri puolille Eurooppaa.

Lisäksi konsertin antiin palataan useilla konserteilla seuraavan kahden vuoden aikana. Tampere-talossa järjestettävä suomalaiseen musiikkiin keskittyvä avajaiskonsertti Arctic Fire - Pohjoiset tulet nähdään suorana lähetyksenä Yle Teemalla keskiviikkona 23.10.2019 klo 21 alkaen. Suoran lähetyksen jälkeen konsertti jää katseltavaksi Yle Areenaan kahden vuoden ajaksi.

Avajaiskonsertin esiintyjinä ovat Vildá, Pauanne, Pekko Käppi ja Suistamon Sähkö. Konsertin taiteellisina suunnittelijoina ja ohjaaja-koreografeina toimivat Compañía Kaari & Roni Martin -kokoonpanosta tunnetut Kaari ja Roni Martin.

Yle Uutisten juttu 23.10.2019: Euroopan suurin maailmanmusiikin tapahtuma Womex soi vihdoin Suomessa – "Koko alan maailmannäyttämö on nyt täällä"

Vildá

Kuvassa Vidá-duo
Vildá-duo Kuvassa Vidá-duo Kuva: Ernesto Calderon Womex,kansanmusiikki,maailmanmusiikki

Vildá-duo eli joikaaja, lyömäsoittaja Hildá Länsman ja harmonikkavirtuoosi Viivi Maria Saarenkylä julkaisi debyyttilevynsä keväällä. Vildá-duon musiikki on verevä sekoitus saamelaista joiku- ja loitsuperinnettä, monesta suunnasta vaikutteita tuovia rytmejä sekä improvisaatiota.

Pauanne

Kuvassa Pauanne-kansanmusiikkiyhtye
Pauanne Kuvassa Pauanne-kansanmusiikkiyhtye Kuva: Aki-Pekka Sinikoski kansanmusiikki,maailmanmusiikki,Pauanne,Womex

Alkuvuodesta esikoislevynsä julkaisseen Pauanne-kolmikon musiikissa yhdistyy moderni folk ja yli satavuotiaat arkistonauhat, joissa soivat pohjoisen parantajien loitsut ja karjalaiset karjankutsut.
Kolme soittajaa + 40 karjankutsujaa – Pauanne törmäyttää menneisyyttä nykyhetkeen

Pekko Käppi

Kuvassa muusikko Pekko Käppi
Pekko Käppi Kuvassa muusikko Pekko Käppi Kuva: Studio 1851 Womex,kansanmusiikki,maailmanmusiikki,Pekko Käppi

Soolona esiintyvä Pekko Käppi tunnetaan mm. jouhikon uudistajana sekä rock-sävyisillä ja hypnoottisilla soundeillaan uusia yleisöjä valloittaneen K:H:H:L-yhtyeen nokkamiehenä sekä monipuolisena musiikintutkijana, säveltäjänä ja tuottajana.

Suistamon Sähkö 

Kuvassa Suistamon Sähkö -yhtye
Suistamon Sähkö Kuvassa Suistamon Sähkö -yhtye Kuva: Inka Hannula Womex,kansanmusiikki,maailmanmusiikki,suistamon sähkö

Avajaiskonsertin neljäs esiintyjä on ”arktiseksi etnoteknoksi” itseään luonnehtiva energiapommi Suistamon Sähkö, joka hakee inspiraationsa Karjalan kylistä, hiphopista ja kansanrunoudesta sekä arkistomateriaalista ja lelusoittimista.

WOMEX kuuluu ja näkyy Yle Teemalla, Areenassa ja Radio 1:ssä

Keskiviikon 23.10. avajaiskonsertin lisäksi torstaista lauantaihin 24. - 26.10. Tampere-talon isolta ja pieneltä lavalta nähdään Yle Areenassa iltaisin yhteensä 17 suoraa lähetystä, jotka jäävät katsottavaksi Areenaan kahdeksi vuodeksi. Lähetyksistä koostetaan myöhemmin ohjelmia Teemalle.

Myös Yle Radio 1:n ohjelmistossa eletään WOMEXin tunnelmissa. Maanantaina 21.10. Mika Kauhasen Keinuva talo ja Amanda Kauranteen Sydänjuurilla sekä torstaina 24.10. Tuuli Saksalan Keidas ja perjantaina 25.10. Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma esittelevät tapahtuman teemoja ja artisteja eri puolilta maailmaa. Ja seuraavalla viikolla, maanantaina 28.10. Etnoillan konsertissa soivat live-taltioinnit Tampere-talon isolta ja pieneltä lavalta. WOMEX-taltiointeja kuullaan Yle Radio 1:ssä lisää myöhemmin syksyllä ja ensi vuodenkin puolella.

WOMEX-lähetykset Yle Areenassa

(Katsottavissa Areenassa 2 vuoden ajan)

Avajaiskonsertti Yle Teemalla ja Areenassa keskiviikkona 23.10.2019

Torstaina 24.10.2019

Klo 21.29 3MA
Kolmen mestarin muodostama 3MA ylistää musiikissaan afrikkalaisen kulttuurin monimuotoisuutta. Kolmesta eri maasta - Marokosta, Madagascarista ja Malista - saapuvat muusikot Driss El Maloumi, Rajery ja Ballaké Sissoko yhdistävät soitossaan kolme erilaista kielisoitinta: oud-luutun, valiha-sitran ja kora-harpun.

Klo 22.59 Bani Hill Band
Bani Hill Band on seitsenhenkinen yhtye Tbilisistä Georgiasta. Heidän musiikkinsa perustuu niin alueen vahvaan moniääniseen lauluperinteeseen kuin Kaukasuksen instrumentaalimusiikkiinkin. Yhtyeen musiikissa soivat kolmikieliset pandurit, haitarit, runkorummut, mutta myös bassot ja kosketinsoittimet. Bani Hill Band perustettiin vuonna 2011 ja se on suosittu paitsi kotimaassaan myös muualla maailmassa: yhtye on kysytty vierailija Koreasta Turkkiin ja Venäjältä Israeliin.

Klo 23.14 Cätlin Mägi
Cätlin Mägi on muusikko, jota voisi hyvällä syyllä kutsua virolaisen nykykansanmusiikin Ed Sheeraniksi. Hän käyttää musiikissaan tekniikan mahdollisuuksia ja luo vaikuttavia harmonisia kerroksia. Hänen pääsoittimensa on munniharppu, joita on käytössä yhden konsertin ajan jopa 50 erilaista ja erisointista. Paljailla jaloillaan hän käyttää teknisiä laitteitaan ja kaiken taustalle voi kuvitella muinaiset virolaiset kylätanssit.

Perjantaina 25.10.2019

Klo 00.29 Maya Kamaty
Réunionin saarella syntynyt ja kasvanut Maya Pounia perehtyi muusikkoisänsä kautta jo varhain kotiseutunsa perinnemusiikkiin maloyaan. Aikoinaan saarelle tuotujen orjien kehittämä musiikki luo pohjan Pounian yhtyeensä kanssa esittämälle musiikille, mutta sitä maustetaan elektronisin elementein.

Klo 00.44 Tuuletar
Nelihenkinen lauluyhtye Tuuletar kutsuu musiikkiaan vocal folk hopiksi. Eri puolilta maailmaa mukaan tarttuneet vaikutteet sulautuvat yhteen suomalaisen kansanmusiikin ja vaikkapa beatboxauksen kanssa. Tuloksena on jotain täysin omaperäistä, eikä olekaan ihme, että Emma-palkittu yhtye on noteerattu ympäri maailmaa ja musiikkiaan käytetty nimekkäissä tv-sarjoissa.

Klo 21.29 Lemma
Lemma on lähtöisin Saourasta, Algerian Saharan eteläosasta. Alueen naisilla on perinteisesti ollut vahva asema myös musiikintekijöinä, mutta yhteisön rajojen sisäpuolella. Nyt tuo rikas musiikkikulttuuri on vaarassa joutua unholaan ja siksi Pariisissa asuva Souad Aslan päätti perustaa yhtyeen vuonna 2015. Lemmassa soittaa yhdeksän muusikkoa, kaikki naisia ja heidän ikähaitarinsa on 24:stä aina 79:ään asti. Lemman musiikissa kuuluu muinaisten nomadien elämäntapa.

Klo 21.44 Emilia Amper
Emilia Amper alkoi soittaa avainviulua jo lapsena ja omien sanojensa mukaan hän rakastui soittimeensa niin, että jopa nukkui sen kanssa. Kova harjoittelu tuotti tulosta ja vuonna 2010 hänet kruunattiin avainviulun maailmanmestariksi. Amper on paitsi soittimensa todellinen virtuoosi, myös voimakas laulaja. Hänen musiikkinsa risteilee tyylilajista toiseen, mutta silti kaiken takana on kivijalkana ruotsalainen kansanmusiikki.

Klo 22.59 Itamar Borochov
Trumpetisti Itamar Borochov kiinnostui jo lapsena instrumenttinsa taitajista nimenomaan jazzin puolelta. Innostus vei Israelissa syntyneen Borochovin New Yorkiin opiskelemaan musiikkia ja siellä mies perusti myös oman yhtyeensä, jonka soitossa kuuluu suvereenisti monenkirjavat musiikilliset vaikutteet.

Klo 23.14 Wimme & Rinne
Wimme Saari ja Tapani Rinne ovat maailmanlaajuisesti arvostettuja musiikintekijöitä ja tehneet omien projektiensa ohella yhteistyötä jo vuodesta 1990 lähtien. Kaksi albumia duona tehnyt voimapari yhdistelee musiikissaan kuulasta elektronista sykettä, bassoklarinetin meditatiivista sointia ja Wimmen monipuolista vokalisointia.

Lauantaina 26.10.2019

Klo 00.29 El Cachivache Quinteto
El Cachivache Quinteto on yhtye, jonka musiikin sanotaan olevan tulevaisuuden tangoa soitettuna perinteisellä tavalla. Yhtyeen musiikki nojaa Astor Piazzollan vahvaan perintöön, mutta tango nuevo saa seurakseen punk-asenteen. Viisihenkinen yhtye perustettiin alun perin Pariisissa vuonna 2008, mutta yhtye palasi kotiinsa Buenos Airesiin ja haluaa vaalia porteño-juuriaan. Ja vaikka yhtye kiertää ahkerasti ulkomaita, aina ollessaan kotimaassaan, he konsertoivat Batifondo Milonga –klubilla aina maanantaisin.

Klo 00.44 Mari Kalkun
Mari Kalkun on laulaja ja lauluntekijä, jonka musiikissa kuuluu eteläisen Viron maisema, sen metsät ja jääkylmät järvet. Hänen pääsoittimensa ovat 12- ja 26-kieliset kanteleet. Niiden sointi siivittää Kalkunin säveltämiä lauluja, jotka perustuvat usein virolaisten runoilijoiden teksteihin.

Klo 21.29 Khonyagaran
Säveltäjä Behzad Abdin perustama Khonyagaran koostuu kahdestatoista perinteisten iranilaisten instrumenttien soittajasta. Taidokkaiden muusikoiden soitossa voi kuulla vuosisatoja vanhat perinteet, mutta kaiken keskiössä on tuoda feminiininen näkökulma maskuliiniseen tarinankerrontaan.

Klo 21.44 Mames Babegenush
Jo viidentoista vuoden ajan Mames Babegenush on ylistänyt skandinaavisten juuriensa liittoa elinvoimaisen itäeurooppalaisen musiikin kanssa. Tanskalainen kuusikko on ehtinyt julkaista jo viisi albumia ja kiertänyt ahkerasti maailmalla, joten keikkalavalla nähdään taidokas porukka, jonka meno saattaa yltyä riehakkaaksi.

Klo 22.59 Faraj Suleiman
Faraj Suleiman on palestiinalainen pianisti, jonka musiikki on kiehtova sekoitus improvisaatiota, arabialaisia asteikkoja, jazzia ja klassista musiikkia. Kun Suleiman oli lapsi, hänellä ei juuri ollut esikuvia: klassinen piano ei ollut ehkä se ilmeisin harrastusvaihtoehto pikkupojalle Ramyn kylässä, Ylä-Galilean alueella. Silti Suleiman rakastui soittimeen ja pikkuhiljaa hänestä on kasvanut yksi arabimaailman johtavista säveltäjistä.

Klo 23.14 Merope
Merope koostuu kolmesta eri maassa syntyneestä ja kasvaneesta muusikosta, jotka kohtasivat toisensa opiskellessaan Rotterdamissa. Liettualaisen Indrė Jurgelevičiūtėn kotimaansa kansanmusiikista oppimat melodiat ja tarinat saavat uuden elämän yhtyeen värittäessä niitä elektronisin vivahtein.

Sunnuntaina 27.10.2019

Klo 00.29 Surel, Segal, Gubitsch
Surel, Segal & Gubitsch on kolmen voimakkaan ja kokeneen muusikon liitto. Muusikoiden taustoista voisi kertoa tarinan jo toisenkin: Argentiinalainen kitaristi Tomás Gubitsch saapui Eurooppaan ensi kerran vasta 19-vuotiaana, kun hänet valittiin Astor Piazzollan yhtyeeseen. Ranskalainen viulisti Sébastien Surel puolestaan on venäläisten säveltäjien kuten Shostakovitsin ja Rahmaninovin taiturimainen tulkki. Sellisti Vincent Segal on työskennellyt niin Elvis Costellon kuin Ballake Sissokhon kanssa. Yhdessä trio luo oman musiikillisen maailman, jossa kuuluu Thelonious Monkin, Charles Chaplinin tai vaikkapa Hermeto Pascoalin sävelet.

Klo 00.44 Ma Rouf
Ma Rouf on yhtye, jonka musiikki ammentaa mystisestä Persiasta, mutta liittää siihen skandinaavisia jazzelementtejä. Yhtyeen keulassa on muusikko Marouf Majidi, jonka juuret ovat Iranissa, pienessä Sanandaj’n kaupungissa. Kulttuurien fuusioituminen ei ollut hänelle vierasta lapsuudessakaan: Hänen isänsä oli kurdi ja äitinsä puhui äidinkielenään turkkia. Kun Majidi muutti Suomeen, hän halusi työskennellä heti erilaisten muusikoiden kanssa. Yhtyeessä Majidin tanbourin kanssa soivat Jouni Järvelän saksofoni ja klarinetti, Jukka Haaviston nauhaton basso sekä Tomi Saikkosen lyömäsoittimet.

_______
WOMEX on saksalaisen musiikkiyhtiö Piranha Arts AG:n järjestämä kansainvälinen maailmanmusiikin suurtapahtuma, joka pidetään vuosittain jossakin Euroopan maassa. Tänä vuonna se järjestetään 25. kerran ja ensimmäistä kertaa Suomessa. Konferenssiohjelmaa, DJ-iltoja sekä musiikkielokuvia sisältävän tapahtuman keskiössä on huippuartistien keikkoja tarjoava showcase-festivaali. Kotimainen pääjärjestäjä on tamperelainen musiikkiyhtiö Rockadillo Production Oy, jonka pääyhteistyökumppanit ovat Tampereen kaupunki, Visit Tampere sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Strategisena kumppanina toimii Music Finland.

Kuvassa Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala. Kuvattu ylhäältä, Duolla käsissä viulu ja vierellä polkupyörät kaatuneina maassa
Duo Emilia Lajunen ja Suvi Oskala esiintyy WOMEXissä ainoana suomalaisena yhtyeenä virallisessa showcase-sarjassa Kuvassa Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala. Kuvattu ylhäältä, Duolla käsissä viulu ja vierellä polkupyörät kaatuneina maassa Kuva: Sami Perttilä Womex,maailmanmusiikki,kansanmusiikki

Lue myös - yle.fi:stä poimittua