Hyppää pääsisältöön

Kivikasvot viihdyttivät televisioyleisöä tempauksillaan: kuvauksissa mukana ollut norsu laittoi studion lattian remonttiin

Kivikasvojen Ismo Sajakorpi, Ilkka Hemming ja Fredi Hyvät katsojat -ohjelman studiossa.
Kivikasvojen Ismo Sajakorpi, Ilkka Hemming ja Fredi Hyvät katsojat -ohjelman studiossa. Kuva: Endemol Shine Finland Kivikasvot,Fredi,Ilkka Lähteenmäki,Ismo Sajakorpi,Hyvät katsojat

Lauantain Hyvät katsojat -ohjelmassa saatetaan nähdä yllättäviäkin temppuja, kun Kivikasvot astelevat studioon visailemaan Huuliveikkoja vastaan.

Kivikasvojen taival Suomen televisiossa on vertaansa vailla. Ohjelma alkoi pyöriä vuonna 1969 ja jaksoja seurasi huippuvuosina jopa yli 2 miljoona katsojaa. Ismo Sajakorpi, Matti Siitonen ja Ilkka Hemming muistelevat Hyvät katsojat -ohjelman kuvauksissa, että televisiossa ei ollut nähty vastaavaa ohjelmaa aiemmin, ja ryhmä saikin yrittää ja kokeilla kaikenlaisia tempauksia.

Kivikasvot-ryhmän jäsenet esiintyvät lavalla (mustavalkoinen kuva)
Alkuperäiset Kivikasvot Ilkka Hemming, Ismo Sajakorpi, Matti "Fredi" Siitonen ja Georg Dolivo. Kivikasvot-ryhmän jäsenet esiintyvät lavalla (mustavalkoinen kuva) Kuva: Håkan Sandblom Kivikasvot,Kivikasvot Show

Sajakorpi kertoo, kuinka sirkusteemaiseen jaksoon haluttiin norsu. Televisiostudion lattiaa ei kuitenkaan ollut suunniteltu kestämään suuren eläimen painoa, joten koko studio päällystettiin paksuilla levyillä, jotta norsu saataisiin ohjelmaan.

- Ja niin me saimme norsun studioon. Sä pääsit jopa ratsastamaan sillä, Sajakorpi huikkaa Hemmingille.

- Mä aina kuvausten välillä keskustelin sen kanssa ja pitelin sen kärsää käsissäni, Hemming kertoo.

1930-luvun musikaaleista kertoneessa Broadway-sikermässä studioon tuotiin suuri samppanjapullo, johon johdettiin letkulla ulkona olleesta paloautosta sammutusvaahtoa. Korkki irrotettiin loppuhuipennuksena, mutta kommunikaatio-ongelman takia vaahtoa ryöppysi liian pitkään ja tv-studion taustakangas tuhoutui täysin.

- Vaahtoa nousi aina kainaloihin asti, Sajakorpi muistelee tapausta.

Hienoa kilpailla heitä vastaan, he ovat meidän nuoruuden idoleja― Juha Laitila

Kivikasvot kisailevat lauantai-illan tietovisailussa Huuliveikkoja vastaan. Juha Laitila, Jukka Laaksonen ja Joonas Myllyveräjä hauskuuttivat Huuliveikot ja Huuliveikkojen paluu -sketsisarjoissa 90-luvun lopussa. Kolmikko myöntää, että vaikutteita on haettu kilpakumppaneilta.

- Hyvää fiilistä on haettu. Kivikasvoissa oli tyylikästä esiintymistä hyvin pukeutuneena, se oli meilläkin sellainen ohjenuora, Laaksonen toteaa.

- Hienoa kilpailla heitä vastaan, he ovat meidän nuoruuden idoleja, Laitila jatkaa.

Kuvassa Hyvät katsojat -ohjelman kilpailujoukkueet: Matti Siitonen, Ilkka Hemming ja Ismo Sajakorpi (Kivikasvot) vs Juha Laitila, Jukka Laaksonen ja Joonas Myllyveräjä (Huuliveikot).
Kivikasvot Ilkka Hemming, Fredi ja Ismo Sajakorpi kohtasivat Huuliveikot Juha Laitilan, Jukka Laaksosen ja Joonas Myllyveräjän Hyvät katsojat -ohjelmassa. Marco Bjurström tuomaroi. Kuvassa Hyvät katsojat -ohjelman kilpailujoukkueet: Matti Siitonen, Ilkka Hemming ja Ismo Sajakorpi (Kivikasvot) vs Juha Laitila, Jukka Laaksonen ja Joonas Myllyveräjä (Huuliveikot). Kuva: Numi Nummelin / Endemol Shine Finland Hyvät katsojat,Fredi,Ismo Sajakorpi,Juha Laitila,Jukka Laaksonen (näyttelijä),Joonas Myllyveräjä,Kivikasvot,Kivikasvot Show,Marco Bjurström,Ilkka Lähteenmäki,Huuliveikot

Huuliveikkojen kolmikko pohtii hetken aikaa ennen kuin vastaa kysymykseen visailukilpailun taktiikasta. Palkintona on kultainen kaukosäädin. Huuliveikot aikovat turvautua jääkiekosta tuttuun taktiikkaan.

- Sellaisen kaukosäätimen mä olen aina halunnut. Pitkä päätyyn ja perään. Mennään reunoja pitkin ja väsytetään ne, Laitila kuvailee taktiikkaa.

- Viivelähtöjä paljon. Se on meidän valtti. Pysytään boksista pois ja pidetään oma pää puhtaana, Laaksonen jatkaa.

- Me puhutaan ne ympäri, Myllyveräjä huikkaa.

Kivikasvojen taktiikka on omasta tv-ohjelmasta tuttu.

- Kyllä mä luulen, että me käytetään sitä meidän vanhaa improvisaationiksiä, Sajakorpi pohtii.

Teksti: MARI NYLUND

Hyvät katsojat lauantaina 5.10. klo 21.15 TV1, katsottavissa myös Areenassa. Osallistu myös kotipeliin Yle.fi-sovelluksella, lue lisää!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua