Hyppää pääsisältöön

Laura Frimanin kolumni: Hyvästi, liha! Olit ihana ja rakastan sinua ikuisesti

Toimittaja Laura Frimann
Toimittaja Laura Frimann Kuva: Joonas Josefsson KulttuuriCocktail,Laura Friman

Tässä se nyt on: viimeinen ateria. Istun italialaisen ravintolan terassilla ja imppaan sisääni huumaavaa tuoksua. Annos on klassinen, mutta ruokailuhetki erityinen, lähes pyhä: olen ilmoittanut lounasseuralleni, että lopetan lihansyönnin tähän lautaselliseen.

Kulhossa höyryää keko tagliatellenauhaa, mutta ennen kaikkea antelias kauhallinen täydellistä kastiketta: pikkuruiseksi murustettua porsaan ja naudan jauhelihaa, rapeaksi tiristettyä pancetta-kinkkusilppua, porkkanaa, selleriä, valkosipulia, punaviiniä ja tomaattia.

Mikä olisi runollisempi – ja teatraalisempi – tapa luopua lihasta kuin nauttia spagetti bolognese Bolognassa? (Bolognassa spagetti blognesea ei tosin kutsuta koskaan spagetti bologneseksi, vaan klassinen kastike on nimeltään ragú, eikä sitä tarjoilla spagetin, vaan toisen pitkän, ohuen pastatyypin, tagliatellen, kanssa.)

Haarukoin syntisen kastikkeen suuhuni heinäkuisessa helteessä ja pyyhin vielä kulhon viimeiset soosiraidat leipäpalalla talteen. Hyvästi, liha. Olit ihana ja rakastan sinua ikuisesti.

Jos jo alakouluikäinen tajuaa, ettei eläinten popsiminen ole tarkemmin ajateltuna kovin ok, minun tekosyyni olivat vähissä.

Oman ruokavaliomuutokseni viimeinen niitti oli, kun esikoiseni julisti 9-vuotispäivänsä aattona alkavansa kasvissyöjäksi. Hän ei osannut perustella päätöstään järin kummoisesti, joten pidin tempausta aluksi lapsen päähänpistona.

Viikot ja kuukaudet kuluivat, mutta päätös pysyi. Lapseni ei missään nimessä ole lähtökohtaisesti hienostunut kulinaristi, vaan Ikean lihapullia ikänsä palvonut peruspulliainen. Jos jo alakouluikäinen tajuaa, ettei eläinten popsiminen ole tarkemmin ajateltuna kovin ok, minun tekosyyni olivat vähissä.

Olin vetkutellut kasvissyöntiin siirtymiseni kanssa pitkään, vaikka tunsin lihansyönnistäni häpeää jo vuosia. Se häpeä oli tervettä: sekä tuotantoeläinten oloja valottavat dokumentit että tilastot lihansyönnin kestävyydestä osoittavat aukottomasti, että lihan syömistä kuuluukin hävetä vuonna 2019.

Halusin tai en, lihasta luopuminen, tai vähintään sen syömisen radikaali leikkaaminen, on moraalinen velvollisuus. Tästä velvollisuudesta tekisi silti mieli luistaa: liha maistuu herkulliselta ja olemme tottuneet siihen syntymästämme saakka. Siksi on ymmärrettävää, jos ajatus kasvissyönnistä vituttaa.

Miltä oma kasvissyöntini on tuntunut? Kiitos, hyvältä. Ruoka maistuu, ja yhtä hyvältä maistuu moraalinen huojennus.

Sinänsä perusteltua syyllistämistä paremmin vegetarismin promotoinnissa toimivatkin sata kertaa paremmin myötätunto ja lempeys: vegaaniaktivisti Suvi Auvisen verkkoessee Lihansyöjä, tervetuloa liittolaiseksi on mielestäni yhä paras yksittäinen, kansantajuinen puheenvuoro kasvissyönnin edistämiseksi Suomessa.

Auvisen tässä kuussa julkaistava tietokirja Lihan loppu on tämän puheenvuoron skarppi, syventävä ja inspiroiva jatke ja toistaiseksi tärkein moderni, kotimainen aihetta käsittelevä teos.

Auvinen ei saarnaa, vaan kertoo. Sävy on määrätietoinen ja omistautunut, mutta kiihkoton ja huumorintajuinen. Auvinen ymmärtää vastakkainasettelun purkamisen tärkeyden. Siksi vakuuttavasta teoksesta on vaikea raivostua, ja viesti menee perille kuin varkain.

Miltä oma kasvissyöntini on tuntunut? Kiitos, hyvältä. Ruoka maistuu, ja yhtä hyvältä maistuu moraalinen huojennus.

Kaikista ekstaattisinta on, että ei tarvitse enää myötähävetä vegekriittisten puheenvuorojen älyttömyyttä ja mutista hiljaa hihaansa ”not all carnivores”.

Ihan fiksutkin vanhemmat perustelevat lastensa sekasyöntiä jalolla näkemyksellä siitä, kuinka ”lapsi saa aikanaan ihan itse valita, mitä syö”. Eihän lapsi ole valinnut aikanaan sekasyöjän ruokavaliotaankaan.

Sekasyöjien syyllisyydestä ja hämmennyksestä kumpuava, epäloogisuudessaan hätäinen muka-argumentointi on nimittäin loputtoman uuvuttavaa: lihan syöminen on luonnollista, koska kulmahampaat, ja niin edelleen. (Suvi Auvinen huomauttaa Lihan loppu –teoksessaan, että sekasyönnin ”luonnollisuteen” vetoaminenkin on verrattaen hassua. Jos luonnollisuus on tosiaan ideaalimme ja tavoitteemme, miksi luovuimme luolissa asumisesta ja hevoskärryillä ajelusta?)

Yhtä usein kuulee, että lihasta saa tarpeellisia ravintoaineita. Tarpeelliset ravintoaineet saa kyllä tankattua vaivatta muualtakin, eikä keho erittele tai arvota, onko ne hankittu juuri eläimen ruhosta.

Kouluikäisten vanhempana triggeröidyn kaikista voimakkaimmin silloin, kun ihan fiksutkin vanhemmat perustelevat lastensa sekasyöntiä jalolla näkemyksellä siitä, kuinka ”lapsi saa aikanaan ihan itse valita, mitä syö”. Eihän lapsi ole valinnut aikanaan sekasyöjän ruokavaliotaankaan.

Mietitäänpä, kumpaa teini mahdollisesti enemmän katuu: sitä, että on syönyt koko elämänsä kuolleita ruhoja vai sitä, että joutuu aloittamaan sen vasta varhaislapsuuden jälkeen? Niin monta hyvää pekonivuotta hukkaan!

Liha tuottaa minulle suunnattomasti nautintoa, mutta niin tuottaisivat heroiini tai irtosuhteet ilman ehkäisyäkin.

Vegevalintaani ei liity jeesustelua tai ylevyyttä: olen yhtä itsekäs kuin kaikki muutkin. Ilmasto ja tuotantoeläinten olot kiinnostavat minua, mutta tärkeintä on, että minulla on kivaa. Elämä kasvissyöjänä ei ole ankeaa tai ilotonta, vaan samanlaista hedonistista, länsimaista mässäilyä kuin elämäni teurastuotteiden parissakin.

Se ei tarkoita, etten ikävöisi täydellistä tartar-hakkelusta tai mehukkaita artesaanimakkaroita. Ehdottomasti ikävöin, mutta se ei riitä perusteeksi. Liha tuottaa minulle suunnattomasti nautintoa, mutta niin tuottaisivat heroiini tai irtosuhteet ilman ehkäisyäkin.

Kaikki hauska ei ole hyväksi ihmiselle tai maailmalle. Lihasta luopumisen ei tarvitse tuntua mukavalta, vaan välttämättömältä.

Voit keskustella aiheesta kommenteissa viikon ajan artikkelin julkaisun jälkeen.

Kommentit