Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Uusi kylmä sota? – Ydinasevarustelu on jälleen kiihtynyt

Kansainväliset jännitteet ovat jälleen voimistuneet, ja suurvaltojen välinen ydinasevarustelu kiihtynyt.
Kansainväliset jännitteet ovat jälleen voimistuneet, ja suurvaltojen välinen ydinasevarustelu kiihtynyt. Kuva: ZDF/ARTE Yle TV1,Ulkolinja: Uusi kylmä sota?

TV1 torstaina 3.10.2019 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 6.10. klo 23.55, Areenassa

Yhdysvallat ja Venäjä ovat vetäytyneet INF-ohjussopimuksesta. Kylmän sodan lopulla vuonna 1987 solmittu INF-sopimus on kieltänyt maasta laukaistavat lyhyen ja keskipitkän matkan ohjukset.

Suurvaltojen erkaantuminen ohjussopimuksesta osoittaa, kuinka vähän ne luottavat toisiinsa tänä päivänä.

Vielä 1980-luvulla miljoonat ihmiset osoittivat mieltään Eurooppaan sijoitettuja ohjuksia vastaan. Saksassa protestetit olivat suurimmat sitten toisen maailmansodan. Kokonainen sukupolvi eli pelon vallassa kylmän sodan vuosina.

Kylmän sodan jälkeen Euroopasta tuhottiin INF-sopimuksen tuloksena tuhansia ohjuksia. Salaiset tukikohdat hylättiin, ja muistot haalistuivat. Ydinaseen kestävistä risteilyohjusbunkkereista tuli festivaalipaikkoja.

Ydinsodan uhka tuntui olevan ohi.

Kansainväliset jännitteet voimistuneet

Kansainväliset jännitteet ovat jälleen voimistuneet, ja suurvaltasuhteet ovat kylmemmät kuin kylmän sodan aikana.

Ydinaseongelma ei ole poistunut, vaan se on muuttunut uudenlaiseksi. Ydinasevarustelu on jälleen kiihtynyt Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä, molemmat maat modernisoivat ydinaseitaan ja muita strategisia järjestelmiään. Jopa yhteiseurooppalaista ydinasetta on väläytelty.

Ulkolinjan saksalainen dokumentti Uusi kylmä sota? kysyy, onko ydinsodan uhka Euroopassakin todellinen, ja uusi kylmä sota vain ajan kysymys.

Lukuisat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että ydinaseiden rajatun käytön uhka on ehkä suurempi tällä vuosikymmenellä kuin 1900-luvulla.

Der neue kalte Krieg – Mehr Atomwaffen für Europa? / Le retour des armes nucléaires / The New Cold War – More Nuclear Weapons In Europe? Käsikirjoitus ja ohjaus: Andreas Orth. Tuotanto: Christiane Schuhbert TV, ZDF, ARTE, Saksa, Ranska, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.