Hyppää pääsisältöön

Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

kudottu huivi missä loimeet vaihtaa väri
kudottu huivi missä loimeet vaihtaa väri Kuva: Yle/ Lee Esselström kudonta,Strömsö (tv-ohjelma)

Oletko nähnyt kudottuja töitä, joiden väri vaihtuu kesken kaiken? Loimilankojen värin vaihtaminen eri kohdissa luo mielenkiintoisen ja jännittävän lopputuloksen.

Nainen istuu kangaspuut sylissä pöydän ääressä
Niina Hiltunen kutoo "Kevätaalto"-kaulahuivia Nainen istuu kangaspuut sylissä pöydän ääressä Kuva: Yle/ Lee Esselström kudonta,Strömsö (tv-ohjelma),Kangaspuut

Niina Hiltunen tarjoaa meille kaulahuivimallin, jonka innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet mallin niin, että kaikki voivat oppia kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

Kevätaalloilla-nimen saanut kaulahuivi kudotaan nauhapirtakangaspuilla.

-Pienellä lisävaivalla loimen luonnissa saat huivillesi upean ulkonäön ja se näyttää todella mielenkiintoiselta, Niina sanoo.

Tarvitset vähintään 40 cm leveät nauhapirtakangaspuut, pirran n:o 40 ja sukkulan.

Koko 30,25 x 280 cm
25 x 235 cm + hapsut (valmis koko)
Sidos: palttina
Loimi yhteensä 135 g
Bockens puuvillapellavalanka tex 80x2, Nel 22/2 (värit 2003, 2042, 2062, 2060)
Bockens puuvillalanka, tex 74x2, Ne 8/2 (väri 1440)
Merssi merseroitu puuvillalanka, tex 76x2, Ne 8/2 (väri 2, valkaistu)
pituus 2,8 m
leveys 30,25 cm
tiheys 8 l/cm
kaide 40/2
lankaluku 121 kaksinkertaisena, yhteensä 242 lankaa

kudottu huivi missä loimeet vaihtaa väri
kudottu huivi missä loimeet vaihtaa väri Kuva: Yle/ Lee Esselström kudonta,Strömsö (tv-ohjelma)

Luontiohje

Kaulahuivia varten tarvitset vähintään 40 cm leveät nauhapirtakangaspuut.

 1. Kiinnitä puut ja tappi pöytään.
 2. Aloita loimen luonti nauhapirtakangaspuihin samalla tavalla kuin normaalisti (katso video) ja solmi värillinen lanka kiinni loimivarpaan ja valkoinen lanka loimitappiin.
 3. Vie ensimmäinen värillinen lankalenkki pirran SILMÄSTÄ läpi, tuo valkoinen lanka edestä, pujota valkoinen värillisen langan lenkistä ja vie valkoinen lanka takaisin eteen ja kierrä tapin ympäri.
  Värillinen lanka palaa kaksinkertaisena ensimmäisen silmän läpi takaisin puiden taakse.
 4. Kierrä värillinen lanka yläkautta varvan ympäri ja vie lanka SEURAAVASTA PIRRAN RAOSTA läpi.
 5. Kierrä valkoinen lanka värillisen lenkistä ja kiristä. Voit säätää värinvaihtokohtaa loimessa langankiristysvaiheessa haluamaasi kohtaan. Pidä molemmat langat sopivan kireänä. Jos haluat vaihtaa loimilangan väriä, näet raidan leveyden helposti puiden takaosasta.
 6. Katkaise värillinen lanka ja solmi se loimivarpaan kiinni.
 7. Ota uusi väri, solmi se kiinni ja jatka loimen luontia. Viimeinen loimilanka tulee pirran SILMÄÄN.
 8. Katkaise molemmat langat (valkoinen ja värillinen) ja solmi ne kiinni tappiin ja loimivarpaan.

Mallihuivin raidoitus

8 x petroolinsininen (2060)
12 x vaaleanvihreä (1440)
22 x tumma limenvihreä (2042)
5 x petroolinsininen
17 x harmaa (2003)
9 x tumma limenvihreä
14 x vaaleanvihreä
23 x oliivinvihreä (2062)
11 x petrolinsininen

loimi missä värit vaihtaa
Loimilangat ovat kaksinkertaiset, ja ne kierretään toisiinsa värien vaihtuessa. loimi missä värit vaihtaa Kuva: Yle/ Lee Esselström kudonta,loimi,Strömsö (tv-ohjelma)

Kaikki silmät ja raot pirrassa on nyt jo langoitettu, joten kierrä seuraavaksi loimi tukille normaalisti ja vahvista hyvin. Tee alkusolmut 2 cm:n ryhmän langoilla ja jätä hapsuvaraksi noin 12 cm.

Kude: noin 100 g Merssi merseroitua puuvillalankaa, 100 % puuvilla, valkoinen. Kuteen tiheys noin 4 l /cm.

kangaspuut, työ kesken
Tässä kudotaan "Kevätaalloilla", jossa on vaaleansininen kudelanka ja erilaiset loimilangat. kangaspuut, työ kesken Kuva: Yle/ Lee Esselström kudonta,Strömsö (tv-ohjelma),Kangaspuut

Kudontaohje

Tasoita kankaan suu trikookuteella tms. ja aloita kutominen. Kudo huivi alusta loppuun yksinkertaisella valkoisella langalla, jota käytit loimessa. Älä paina kudetta liian tiukkaan, jotta huivista tulee laskeutuva ja mukava käyttää.

Viimeistely

Irrota kangas puista ja tee hevosenhäntäsolmut 6 langalla molempiin päihin. Voit tasoittaa hapsut tässä vaiheessa, tai tehdä niistä kierretyt hapsut halutessasi. Upota valmis huivi kuumaan veteen ja puristele hieman.
Purista liika vesi pois ja kuivaa tasolla.
Silitä puuvillan säädöllä ja ota huivi käyttöön!

kangaspuilla tehty huivi, missä loimet vaihtaa väri
Loimilankojen juoksuista ei tule yhtä selkeitä vaaleansinisellä kudelangalla kuin valkoisella kudelangalla, mutta vaikutelma on kaunis myös silloin, kun se on hillitympi. kangaspuilla tehty huivi, missä loimet vaihtaa väri Kuva: Yle/ Lee Esselström kudonta,Strömsö (tv-ohjelma),Huivi

Hoito- ja pesuohjeet

Käsinpesu korkeintaan 30 asteessa väljässä vedessä huivia kevyesti puristellen.
Tasokuivaus.

Suunnittelu ja toteutus Niina Hiltunen, innoituksena Ashfordin The Wheel -lehti n:o 29.
Niina Hiltunen / tekstiilisuunnittelija ja taiteilija, kouluttaja, FM / +358 40 538 6369 /
info@niinahiltunen.com
luovakudonta.fi

Ohjeen kaupallinen hyödyntäminen kielletty

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Tee aitoja tortilloita ja tarjoa ne uppopaistetun kotimaisen kalan kanssa

  Helppotekoista ja niin hyvää

  Valmiita tortilloita on kätevä pitää varalla kaapissa, mutta niillä ei ole paljon tekemistä aitojen tortillojen kanssa. Me teemme tortillat masa harina -maissijauhosta, josta ne perinteisesti valmistetaan. Tarjoamme ne meksikolaisen salsan, avokadotahnan ja uppopaistetun kalan kanssa. Täytettyä tortillaa kutsutaan muuten tacoksi. Nyt tiedät senkin.

 • Leimaa metallia – kuusi vinkkiä

  Monipuolinen harrastus

  Tee oma teksti erilaisiin metalliesineisiin. Käytä uudelleen metallia, kuten säilykepurkkeja ja vanhoja lusikoita, käytä eri muotoisia valmiita metallilaattoja tai leikkaa omia alumiinilevystä. Voit tehdä esimerkiksi koruja, kilpiä, viljelytikkuja ja avainrenkaita.

 • Tee oma deodorantti ihan tavallisista aineksista

  Tässä on kaksi ohjetta, joita kannattaa kokeilla.

  Antiperspirantti estää hien tunkeutumisen ulos huokosista ja on bakteereja tappavaa, kun taas deodorantti on vain bakteereja tappavaa. Deodorantteja on helpoin tehdä itse.

 • Hapankaali ja muut hapantuotteet ovat balsamia vatsalle

  Näin hyödynnät valkokaalia ja lanttua

  Hapankaali on arkiruokien moniottelija. Sitä voi käyttää kaikkeen pataruoista ja keitoista salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen täytteenä. Hapankaali sisältää sekä C-vitamiinia että maitohappobakteereja, kuin myös Andersin lanttukimchi. Voit lukea lisää maitohapatuksesta täältä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 5

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Vegevalinnan viimeisellä viikolla tarjolla on erinomainen vegepihvi kotimaisista härkäpavuista. Pihvi sopii mainiosti vegeburgeriin. Kiitos Anna-Karin Alménille, Linda Råholmille ja Anne Kiurulle resepteistä.

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

 • Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan

  Monikäyttöinen ja helposti muunneltava muhennos.

  Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan Helposti hyvää kauden raaka-aineista. Muhennos on monikäyttöinen, sopii myös esimerkiksi paistetun lohen seuraksi ( korvaa kasvisfondi kalafondilla ja lisää vielä 1/4 tl hienoa merisuolaa muhennokseen) Mutta toimii erinomaisesti sellaisenaan juuri perunan ja parsakaalin kaverina. Itse kehittelemä ohjeeni "simppelisti hyvää" periaatteella.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla

  Intialaista sormiruokaa Anders Samuelssonin tapaan.

  Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla Tässä muodossa et ole vielä koskaan maistanut perunaa. Nämä rapeat uppopaistetut pakorat ovat alkujaan peräisin Intiasta. Perunapakoroiden kanssa voi tarjota mieleisiään lisukkeita. Tässä niiden lisänä on maukasta vihreää chutneyta ja mangoldimuhennosta.

 • Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla

  Tästä on potentiaalia uudeksi arkiruokasuosikiksi.

  Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla Jos perheesi tykkää lasagnesta, taidatte myöskin pitää tästä. Tämä on oivallinen tapa käyttää munakoisoa arjessa.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

  Täyteläinen ja helppo piirakka.

  Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain Piirakka on täyteläinen, suht helppo tehdä ja punaviini tuo siihen kivan värin mausta puhumattakaan. Marianna Tiensuu Ainekset Pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 100 g voita 1 dl kylmää vettä.

 • Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla

  Proteiinit saat kaupan päälle.

  Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla Monet puhuvat siitä, että uudet lihakorvikkeet (oumph, kaura ja muut vastaavat) ovat tehneet kasvisruokaan siirtymisen helpommaksi. Oman kasvisruokavalioni mullisti kuitenkin papupasta, joka ilmestyi kauppoihin muutama vuosi sitten.

 • Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

  Ja muita vinkkejä itujen käyttöön.

  Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja raikkailla versoilla. Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna, mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin. Samuli Laurikain

 • Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta

  Tässä myös gluteenittomana versiona.

  [[section color=white&image=39-5958495d959e681beae &type=foreground]] Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta Resepti on helppo, mutta kuitenkin melkoisen juhlava, tätä on kiva tarjota vaikka alkupalaksi vieraille tai sitten juhlavanpana arkiruokana perheelle. Olen itse harrastaja ruokabloggari, joka kokeilee mielellään aina uutta.

 • Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja

  Perheklassikko uudessa asussa.

  [[section color=white&image=39-5958455d959e676c3a9 &type=foreground]] Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja Vegevalinta tarjoaa lapsiperheiden suosikkiruoan kasvisversiona. Minusta on hauskaa tehdä kokeiluja muissa ruokakulttuureissa hyväksi havaituilla konsepteilla ja tuoda niitä pohjoismaiseen keittiöön.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 3

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Olkaa hyvä - tässä Strömsön Vegevalintakampanjan kolmas viikkomenu, jossa tarjolla valikoima teidän parhaista arjen ruokaohjeista. Kiitos resepteistä Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert ja Markku Nurminen.

 • Vegevalinta – viikkomenu 2

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Vuohenjuustolla ja hunajalla gratinoidut perunat

  Helppotekoinen ruokalaji eilispäivän keitetyistä perunoista.

  Tämä helppotekoinen perunaruoka maistuu hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi lohen tai lampaanlihan lisukkeena. Jos haluat pitäytyä kasvislinjalla, voit tarjota sen myös juurikkaiden tai linssipihvien kera.

 • Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

  Tämä versio valmistetaan pelkistä kasviksista.

  Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

 • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

  Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

  Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”

  Fermentoitua teejuomaa on helppo tehdä itse.

  Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka on valloittanut maailman rytinällä. Tämä perinteikäs juoma on lyönyt itsensä läpi muun muassa siksi, että se sisältää maitohappobakteereja ja vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomat. Jos noudatat Strömsön ohjeita, voit tarjota kombuchaa muutaman viikon kuluttua.

 • Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

  Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

  Niina Hiltunen on suunnitellut ja kutonut kaulahuiveja, joiden innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet ohjeen niin, että kaikki voivat opetella kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

 • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

  Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

  Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

 • Kirjo oma Strömsö-sitaattisi ristipistoin

  Tämän hetken kuumin käsityötekniikka käy kuin leikiten.

  Lee esittelee uuden ristipistomallin, jossa on Strömsö-sitaatti. Inspiroidu siitä ja Pernilla Vikströmin nykyaikaisista kirjontatöistä ja tee oma poliittinen, feministinen tai humoristinen huoneentaulu.

 • Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

  Tee mehiläisvahaliina itse kankaasta ja mehiläisvahasta.

  Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalta ja josta tulee täysin vesitiivis. Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

 • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

  Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

  Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

 • Strömsövideo 5

  Särkeekö niskaa tai päätä? Saatat kärsiä someniskasta.