Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Parisuhde kestää muutoksen, kun kumppani on puu, johon saa nojata

Marianna Stolbow ja Maria Jyrkäs.
Marianna Stolbow (vasemmalla) sanoo, että rakkaus on rohkeuslaji, sillä alttarilla emme voi ennakoida, mihin suuntaan oma tai puolison kasvuprosessi etenee. Marianna Stolbow ja Maria Jyrkäs. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle Muutoksen matkaopas,rakkaus,marianna stolbow

Onko muutoksen haluaminen itsekästä, jos se vaikuttaa myös puolisoon? Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow sanoo, että iän myötä kypsymme toisiksi ihmisiksi ja että se on – ei itsekästä – vaan väistämätöntä.

Ihmisen persoonassa on toki pysyviä piirteitä, mutta mielenkiinnon kohteet, tarpeet ja halut muuttuvat elämän myötä. Se, mitä parikymppisenä halusimme, ei ehkä pidäkään paikkaansa enää kun täytämme neljäkymmentä.

Joskus meidän on vaikea selvittää itsellemmekään, mitä haluamme. Mutta mitä tapahtuu, kun yhtälössä on mukana puoliso – omine kasvuprosesseineen?

Parisuhdekouluttaja, kirjailija Marianna Stolbow kertoi Muutoksen matkaoppaassa merkeistä, joista hän tietää, että nyt olisi muutoksen paikka,

– Tunnistan sen väsymyksestä ja pahoinvoinnista, sellaisesta pahoinvoinnista, että mikään ei tunnu miltään ja että aamulla on hankalampi lähteä työn pariin kuin tavallisesti. Ja yksinäisyyden tarpeesta.

Hän antaa itselleen kärsivällisesti harkinta-aikaa selvittää, mistä noissa tunteissa on oikeasti kyse ja mihin suuntaan kannattaa lähteä.

Hänen mielestään me emme voi kypsymiselle mitään kuten emme voi mitään ikääntymisellekään. Se, että me kypsymme toisiksi ihmisiksi, on täysin väistämätöntä.

Parisuhde kestää, kun kumpikin saa kukoistaa

Haluan kysyä Marianna Stolbowilta, miten estämme sen, ettemme itse kypsyessämme samalla kypsyisi puolisoomme.

Hän painottaa, että olemme aina tuntemattoman kanssa alttarilla, emmekä voi ennakoida, mihin suuntaan puolison – tai omakaan – kasvuprosessi kulkee.

– Rakkaus on rohkeuslaji, täytyy vain uskaltaa heittäytyä!

Peili ja avoimet keskustelut ovat hänen mukaansa tärkeitä työkaluja. Pitää katsoa peiliin eli tuntea itsensä ja reaktioidensa taustavaikuttimet.

Pitää uskaltaa kertoa tuntemuksistaan ja toiveistaan toiselle. Jos tunteitaan ja ajatuksiaan ei sanoita, toinen ei voi niitä tietää.

Asiat, jotka lakaistaan maton alle, muuttuvat räjähteiksi.

Tämä koskee parisuhteessa kumpaakin – puolisoaan pitää kuunnella.

– Jos toinen vastaa töykeästi tai ei ota kuuleviin korviinsa, niin toinen ei toista kertaa toiveitaan kerro. Aikuinen ei turhaan pyydä.

Marianna Stolbow sanoo, että asiat, jotka lakaistaan maton alle, muuttuvat räjähteiksi. Siksi auki oleminen ja puhuminen ovat välttämättömiä parisuhteen jatkolle.

Hän toivoo, että muutoksenkin keskellä kumppani on puu, johon voi nojata. Parisuhde on hänen mielestään lepopaikka, jonka tehtävä on antaa kummankin kukoistaa.

Haluatko tietää lisää? Kuuntele keskustelumme kokonaisuudessaan Areenassa: Onko parisuhde, joka syvenee ja sallii osapuolten oman muutoksen, maailman vaikein temppu?

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi