Hyppää pääsisältöön

Niina Hiltunen haluaa innoittaa muita kokeilemaan luovaa kudontaa

Niina Hiltunen on tekstiiliartesaani, joka kutoo taideteoksia ja pitää luovan kudonnan kursseja. Hän kehottaa unohtamaan vanhat säännöt ja tekemään kokeiluja ja leikkimään erilaisilla langoilla ja materiaaleilla kangaspuissa.

Luovassa kudonnassa suorat ja tasaiset reunat eivät ole pääasia. Jos unohtaa kutoa alun ja lopun yhdellä langalla, voi ommella sen kudokseen jälkeenpäin. Pintaa ei tarvitse myöskään leikata tasaiseksi. Kuten Niina sanoi minulle; "Anna sen olla, sillä voi olla, että haluat sen hapsottavan sitten, kun näet valmiin työn. Se antaa ehkä työllesi juuri sen tietyn särmän, jota se kaipaa."

sininen projekti kangaspuilla
Sinisävyinen projekti, jota Niina Hiltunen on kutomassa sininen projekti kangaspuilla Kuva: Yle/ Lee Esselström kudonta,kangaspuut,Strömsö

Niinan vinkit sylikangaspuilla kutomiseen

  1. KOKEILE ROHKEASTI, kutominen ei ole ollenkaan niin vaikeaa, kuin miltä se näyttää!
  2. ALOITA HELPOLLA LOIMIMATERIAALILLA, kerratulla eli monisäikeisestä perussukkavillalangalla/villasekoitelangalla, jolla on hyvä vetolujuus.
  3. PIDÄ ENSIMMÄISET LOIMET LYHYENÄ JA KAPEANA, noin 20 cm x 1,5 m.
  4. KOKEILE SAMAAN ENSIMMÄISEEN LOIMEEN MONENLAISIA LANKOJA; VÄREJÄ JA MATERIAALEJA, niin saat tuntumaa puihin ja kutomiseen. Näet samalla miten eri värit käyttäytyvät kutoessa. Tästä on apua myöhemmin, kun valitset lankoja ja materiaaleja muihin töihin.
  5. JÄTÄ KUDELANKA PIENELLE KOLMIOLLE, ennen kuin painat kuteen kiinni, eli jätä syötöstä jotta kangas ei kirusty tai kapene liikaa kutoessa.
  6. LASTASUKKULAAN SAAT PALJON LANKAA, KUN TEET KAHDEKSIKKOA REUNOILLE SUORAAN TÄYTTÄMISEEN SIJAAN.
  7. ÄLÄ OTA PAINEITA ONNESTUMISESTA, VAAN NAUTI ERI VÄREISTÄ JA MATERIAALEISTA JA KOKEILUISTA!
  8. LAINAA KIRJOJA KIRJASTOSTA, KÄY KURSSEILLA JA OPI LISÄÄ!
kangaspuut, työ kesken
Yksi Niina Hiltusen tekeillä olevista projekteista kangaspuut, työ kesken Kuva: Yle/ Lee Esselström kudonta,Strömsö

Niina näytti Leelle loimen laiton suoraan pieniin nauhapirtakangaspuihin. Se säästää paljon aikaa ja sopii hyvin aloittelijalle. Linkin kautta näet videon loimen laitosta sekä kuvia työvaiheista.

lähikuva kaulahuiveista
Niina Hiltusen kutomia kaulahuiveja lähikuva kaulahuiveista Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö,kudonta,Huivi

Jos haluat kutoa kaulahuivin, jossa loimi vaihtaa väriä kuten Niina kutomassa huivissa, löydät kuvauksen artikkelista Kudo kaulahuivi, jossa loimi vaihtaa väriä

Lähikuva kudotetusta huivista
Niina Hiltusen kutomia töitä on mielenkiintoista tarkastella. Lähikuva kudotetusta huivista Kuva: Yle/ Lee Esselström kudonta,Strömsö
kudottu kaulakoru
Niina Hiltusen kutoma kaulanauha kudottu kaulakoru Kuva: Yle/ Lee Esselström kudonta,Strömsö