Hyppää pääsisältöön

22-vuotias Lassi Kotamäki on isompi muusikko kuin Darude, Alma tai JVG, ja et ole koskaan kuullut hänestä – “En tiedä, onko tämä ansaittua”

kuva Lassi Kotamäestä.
Lassi Kotamäki on opiskelija ja Suomen striimatuin muusikko. kuva Lassi Kotamäestä. Kuva: Lassi Kotamäki Idealism

Saanemme esitellä: Tässä on Lassi Kotamäki, Skotlannin Edinburghissa asuva parikymppinen suomalainen, joka opiskelee lääketiedettä ja pitää animesarjoista. Hänen musiikkiaan myös kuunnellaan Spotifyssa enemmän kuin JVG:tä, Sannia ja Pyhimystä yhteensä.

Maanantaina Lassi Kotamäki, 22, huomasi, että hän oli isompi kuin Darude.

Kesällä Kotamäki oli jo ohittanut Alman kuunteluissa, mutta Sandstorm-hitin tekijä oli tähän saakka ollut aina häntä pikkasen edellä. Nyt musiikkipalvelu Spotifyssa näkyi, että Darudea oli viime kuussa kuunnellut 100 000 ihmistä vähemmän kuin Kotamäkeä.

Kotamäki lähetti kuvan kuuntelijamääristä perheensä Whatsapp-viestiryhmään.

"Hahahaha numero 1 👌 👌 ✨"

Pari päivää sitten lähetin Flow'lle viestiä, että olisi aika makeaa soittaa heillä.

– Se tuntuu tosi oudolta. Olen tehnyt tätä vain pari vuotta ja omalla läppärillä. Näillä muilla artisteilla on ihmisiä taustalla, jotka tekevät niin paljon enemmän töitä.

Lassi Kotamäki, eli taiteilijanimeltään Idealism, kuvailee huvittuneena ja vähän hämmentyneenä muutaman viikon takaista maanantaita videopuhelussa.

– Kyllä olen siitä ylpeä.

Kotamäkeä kuunnellaan nyt Spotifyssa enemmän kuin yhtäkään valtavirran suomalaista artistia.


Yllä Idealismin twiitti faneille, kun hän täytti 22 vuotta.

Hän asuu Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa, Quartermilen kaupunginosassa. Kotamäen yksiö sijaitsee aivan Edinburghin yliopiston lähellä, jossa hän opiskelee lääketiedettä.

Hän ei ole eläissään soittanut yhtään keikkaa.

– Pari päivää sitten lähetin Flow-festivaalille viestiä, että olisi aika makeaa soittaa heillä. Se on niin mukava festivaali, ja mielestäni musiikkini sopisi sinne aika hyvin.

Mille lavalle Kotamäen musiikki sopisi?

– Backyardille, hän sanoo, viitaten yhteen festivaalin pienimmistä esiintymisalueista.

Kuva Lassi Kotamäestä.
Kuva Lassi Kotamäestä. Kuva: Lassi Kotamäki Idealism

Suurin osa Kotamäen kuuntelijoista ei ole suomalaisia. Idealismin musiikkia kuunnellaan eniten Yhdysvalloissa, tarkkaan ottaen Los Angelesissa, Chicagossa ja New Yorkissa.

Kotamäki tekee lofi hiphop -musiikkia. Musiikkilaji on pehmeisiin, rauhoittaviin biitteihin painottuvaa hiphopia.

Ja tällainen musiikki on nyt valtaisan suosittua. Idealismin kappaleita kuuntelee yli kaksi miljoonaa ihmistä kuukausittain pelkästään Spotifyssa. Yhteensä hänen kappaleillaan on yli 11 miljoonaa kuuntelukertaa kuukaudessa.

Ja genren suosio vain kasvaa. Tätä juttua kirjoittaessa toinen lofi-muusikko, Kupla, eli Lauri Achté ohitti myös Daruden kuuntelijamäärissä. Häntä kuuntelee 2,1 miljoonaa ihmistä kuussa, Idealismia 2,3 miljoonaa ihmistä.

Helsinkiläisellä Tomi Lahtisella, eli Tomppabeatsilla on yli miljoona kuukausittaista kuuntelijaa.

Näiden muusikoiden suosio on osoitus siitä, miten musiikkibisnes on muuttunut soittolistapainotteiseksi.

Ennen kuin Idealismin kappaleet soivat Spotifyssa, miljoonat kuuntelivat niitä Youtube-kanavilla, joissa striimataan 24 tuntia päivässä biittivetoisia kappaleita.

Kaikkein suosituimman kanavan ChilledCown “lofi hip hop radio” -video on ollut käynnissä vuodesta 2018 asti. Videolla kappaleet vaihtuvat livenä kuten radiossa. Kirjoitushetkellä videota katselee yli 13 000 ihmistä.

Erilaiset lofi-kanavat ovat suosittuja etenkin opiskelijoiden keskuudessa. Ikuisesti jatkuvia biittikanavia kuunnellaan tentteihin valmistautumisen tai töiden taustalla. Tai sitten yöllä, kun ei saa unta.

Jossain puolella maailmaa on aamuyö, videon kommenteista selviää. Kuuntelijat ovat nuoria: Kommenttiketjuissa puhutaan tenteistä ja Twilightista. Joku kertoo olevansa “lowkey” surullinen.

“Onko oikeasti kello jo kolme?”, yksi kysyy.

“Law exam anyone?” toinen sanoo.

“Math help pls”

Idealismin Both of Us -kappale alkaa soida Youtube-videolla.

“Love this song”, joku kirjoittaa.

Videolla luuppaa animaatio tytöstä, joka kirjoittaa muistiinpanoja sateisen ikkunan ääressä. Välillä hän katsoo ulos ikkunasta, jonka ikkunalaudalla häntää heiluttaa kissa. Kappaleet vaihtuvat ikuisesti taustalla.

Kuva lofi hip hop radio -Youtubevideosta.
Kuvakaappaus ChilledCown lofi hiphop radio -videosta. Kuva lofi hip hop radio -Youtubevideosta. Kuva: Kuvakaappaus lo-fi music

Idealism on isompi kuin Sanni, Alma ja JVG

Pari vuotta sitten Spotify huomasi, miten suosittuja tällaiset Youtube-kanavat ovat ja alkoi tehdä lofi-biitteihin painottuvia soittolistoja.

Idealismin kappaleet soivat esimerkiksi nyt striimausjätin Lo-Fi Beats ja Jazz Vibes -listoilla. Lo-Fi Beats -listan on tilannut yli kaksi miljoonaa Spotifyn käyttäjää.

Kotamäki ei ole ehkä Suomen vaikutusvaltaisin muusikko – sellaisena voisi pitää vaikka Miley Cyrusin ja Ariana Granden kaltaisten artistien kanssa työskentelevää Almaa, eli Alma-Sofia Miettistä, 23. Tai vaikkapa hittinikkari Teemu Brunilaa.

Mutta kuunnelluin hän on.

JVG:n suosituinta Tarkenee-kappaletta on kuunneltu reilut 20 miljoonaa kertaa. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Kotamäen suosituimmalla singlellä, Rainy Evening -ep:n Controlla-kappaleella on yli 26 miljoonaa kuuntelukertaa.

Kuva Lassi Kotamäestä.
Kuva Lassi Kotamäestä. Kuva: Lassi Kotamäki Idealism

Isojen asioiden äärellä Kotamäki oli myös lapsena.

Kotamäki syntyi 1997 Ranskassa St-Julien-En-Genevoisissa aivan Sveitsin rajalla. Hänen lapsuusmuistoihin kuuluvat vierailut rajan takana tutkimuskeskuksessa, jossa rakentui talon korkuinen hiukkaskiihdytin.

Kotamäen vanhemmat työskentelivät 2000-luvun taitteessa Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cernissa, Sveitsin Genevessä. Kotamäen isä, tekniikan tohtori Miika Kotamäki, oli suunnittelemassa hiukkauskiihdyttimen Atlas-koelaitteistoa, jolla tutkitaan maailmankaikkeuden rakennuspalikkaa, Higgsin bosonia. Kotamäen äiti Eliisa Kotamäki oli Cernissa hallinnon assistenttina.

– Meidän perheessä on aina sanottu, että tehkää mitä haluatte. Opiskelemaan on kannustettu, mutta mihinkään ei ole pakotettu.

Kotamäki aloitti musiikkiteorian 5-vuotiaana ja rumpujensoiton 6-vuotiaana Ranskassa.

Teini-ikäisenä hän asui vanhempiensa töiden perässä vuoroin Ranskassa ja Suomessa, ja hän ei saanut tarpeekseen animesta. Erityisen rakas oli Samurai Champloo -niminen tv-ohjelma.

Animesarja sijoittuu vaihtoehtoisen Edo-kauden Japaniin, mutta se tuli tunnetuksi etenkin musiikistaan: japanilaisia samuraiseikkailuja rytmittää yhdysvaltalaisvaikutteinen hiphop, jossa oli viitteitä trancesta, jazzista ja trip hopista. Samalla kun verisuihkun värittämät kädet irtoilevat miekkojen halkaisemina, taustalla soi rauhallinen biitti. Se teki Kotamäkeen vaikutuksen.

– Monet lofi-artistit ovat katsoneet Samurai Champloo -sarjaa, ja siitä yhä puhutaan.

Kotamäki alkoi fanittaa ohjelmaan musiikkia tehnyttä Jun Sebaa, eli nuorena kuollutta hiphop-tuottaja Nujabesia. Sen kautta hän löysi toisen hiphop-tuottajan James Yanceyn, eli J Dillan musiikin.

Näiden innoittamana hän alkoi itse tehdä musiikkia tietokoneella. Ensin house- ja trap-vaikutteista hiphopia, sitten rauhallisempia biittejä.

– Lukiokaveri teki musiikkia, ja kokeilin sitä harrastuksena. Aloin joka päivä tehdä hitaita hiphop-biittejä.

Sitten niiden suosio räjähti.

Kuva Lassi Kotamäestä.
Kuva Lassi Kotamäestä. Kuva: Lassi Kotamäki Idealism

Helmikuussa 2017 Soundcloudissa julkaistu Hiraeth-ep oli ensi merkki siitä, että Kotamäen musiikille on kysyntää. Levyllä on kymmenen pianovetoista kappaletta, joita rytmittää biitti. Tunnelma on melankolinen. Kappaleiden taustalla kuuluu kadunääniä, ihmisten puhetta, paperien rapinaa, vinyylin rahinaa.

Hiraethia kuunneltiin parissa kuukaudessa satatuhatta kertaa.

Kotamäki analysoi ep:n suosiota näin:

– Se on helppoa ja samaistuttavaa kuunneltavaa. Ja on se kaunistakin, Kotamäki sanoo.

Relatable, eli samaistuttava on sana jota hän käyttää usein. Ulkomailla vietettyjen vuosien seurauksena Kotamäki puhuu finglishia, eli suomea maustettuna englanninkielisillä sanoilla.

Pian hänet nostettiin Spotifyn ja Youtuben soittolistoille.

Kuva Lassi Kotamäestä.
Kuva Lassi Kotamäestä. Kuva: Lassi Kotamäki Idealism

“Hissimusiikkia!”, joku lukija saattaa nyt parahtaa. Taustalle tarkoitettua muzakia! Muzakia on esimerkiksi hammaslääkäriasemien odotushuoneissa soiva rauhoittava musiikki, joka tyynnyttää ja peittää alleen operaatiohuoneen surinat ja huudot.

Kotamäkeä tämä naurattaa.

– Lofi hiphopista tuli iso meemi yhdessä vaiheessa. Että miksi tämä animoitu opiskelija ikkunan ääressä ei ole voittanut Grammy-palkintoa. Kyllä se itseäni enemmän naurattaa, hyvä vain että vitsaillaan.

Kun lofi hiphopin suosio räjähti, moni yritti Kotamäen mukaan apajille rahan kiilto silmissään.

– Mutta kyllä sen eron kuulee, onko musiikki tehty raha mielessä vai ei.

Kotamäki sanoo käsittelevänsä tunteitaan musiikin kautta.

– Moni puhuu frendeilleen, jos on hätä, mutta itse en koskaan tee niin. Olen tunteellinen ihminen, mutta en näytä sitä edes ystäville tai perheelle. Musiikki on minulle erittäin hyvä tapa saada omat tunteet näkyville, oli kyse sitten ilosta, surusta tai nostalgiasta.

Hän sanoo toivovansa, että ihmiset kuuntelisivat kappaleita kappaleina, ei vain taustalla.

Another Perspective -kappaleen Kotamäki esimerkiksi kirjoitti 2016. Hän oli juuri muuttanut uuteen kaupunkiin, eronnut kumppanistaan, ja musiikin teko auttoi vaikeiden tunteiden käsittelyssä. Moni fani on kysellyt, mistä kappale kertoo.

– Ihan joka päivä tulee palautetta, että musiikki on auttanut, ja sen ansiosta kuuntelijoille on tullut parempi olo itsensä kanssa. Että kiitos kauniista musiikista. Siitä tulee todella hyvä mieli.

Olen Suomen kuunnelluin artisti, mutta samalla olen vain opiskelija ja teen musiikkia omassa kämpässäni. Onko se ansaittua? En tiedä.

Kotamäen naapurusto Quartermile on varakkaiden asuinaluetta: opiskelijan naapureina on investointipankkiirien toimistoja ja joogastudio.

– Musiikin ansiostahan tässä kämpässä olen.

Viikon päästä alkaa viimeinen lukuvuosi. Keväällä Kotamäki valmistuu lääketieteen kandidaatiksi. Nyt hän miettii, mistä tekisi tutkielmansa: kiinnostavia aiheita ovat ainakin skitsofrenia ja hermorappeutuminen.

– Se on vaikeaa mutta todella kiinnostavaa. Valitsen nyt projekteja tutkintoa varten ja mietin väitöskirjaa.

Hän sanoo pohtivansa samoja asioita kuin monet ikätoverinsa.

– Olen tosi oudossa tilanteessa tällä hetkellä. En oikeasti ole varma mistään enää. On varmaan tosi normaalia mun ikäiselle ja opiskelijalle, ettei vielä oikein tiedä, mitä haluaa tehdä ja mihin keskittyä.

Harva Suomessa tietää, että Kotamäki tekee musiikkia. Suomessa hänestä ei ole tehty yhtään haastattelua.

– Perhe tietää sen, ja kaikki suomalaiset kaverit tietää sen.

Kuva Lassi Kotamäestä.
Kuva Lassi Kotamäestä. Kuva: Lassi Kotamäki Idealism

Hän sanoo, ettei halua mainostaa itseään läheisille. Hän puhuu mielellään musiikista, mutta vain jos siitä tullaan hänelle erikseen juttelemaan.

– Porukat ja kaverit on tosi iloisia ja ylpeitä. Olen heidän kanssaan koko ajan tekemisissä.

Kun Kotamäki kertoi perheelleen, että hän on nyt Suomen suurin artisti, äiti vastasi että “superjuttu!”

Huijarisyndrooma on sana, jonka Kotamäki tunnistaa. Samalla kun hänen kaverinsa tuskailevat työhakemusten kanssa ja asuvat opiskelija-asuntoloissa, Kotamäki nettoaa kuin investointipankkiiri tekemällä biittejä läppärillään. Muita töitä hänen ei tarvitsisi tehdä ollenkaan. Ihan hyvin hän pärjäisi, vaikka lopettaisi musiikinkin tekemisen.

Suoratoistopalveluiden avulla elannon hankkiminen on volyymipeliä. Spotify maksaa Kotamäen mukaan noin neljä dollaria tuhannesta kuuntelusta.

– Olen Suomen kuunnelluin artisti, mutta samalla olen vain opiskelija ja teen musiikkia omassa kämpässäni. Onko se ansaittua? En tiedä.

Kotamäki hakee sanoja.

– Olen samaan aikaan iloinen, ylpeä ja äh. Mietin, että onko tämä reilua.

Suosiolla on varjopuolia.

Alkuvuonna Kotamäki huomasi, että joku esiintyi viestipalvelu Discordissa hänen nimellään. Idealism#3253 kertoi nappailevansa kolmiolääkkeitä ja yritti viestitellä Kotamäen seuraajille. Tiettävästi henkilö deittaili netissä usean kuukauden ajan ihmistä, joka luuli että kyseessä on Idealism.


Sellainen pelottaa.

– Haluaisin ottaa musiikin tarpeeksi vakavasti, mutta en liian. On pelottavaa ja stressaavaa, jos koko elämä on siinä kiinni.

Ja suosio voi koska tahansa kadota, Kotamäki sanoo. Se tuntuu hassulta lauseelta ihmisen suusta, jonka kappaleita kuunnellaan miljoonia kertoja kuukaudessa. Mutta niin hän sen kokee.

Nyt hän on päättänyt, että tekee tutkinnon loppuun ja valmistuu. Sitten hän keskittyy musiikkiin, ehkä esiintyy Flow’ssa. Jos ihmisten tai oma kiinnostus lopahtaa, hän voi aina jatkaa opiskeluja ja mennä töihin.

– Jos menisin tutkinnon jälkeen jonnekin, se olisi laboratoriotyötä. Vaikka NHS:lle.

NHS on Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä.

Vaihtoehdot tuntuvat jatko-opintojenkin suhteen lähes loputtomilta: Kotamäki voisi erikoistua lääketieteen etiikkaan tai keskittyä hermoston tutkimiseen.

– Go with the flow. Se vain menee sillä tavalla.

Kuva Lassi Kotamäestä.
Kuva Lassi Kotamäestä. Kuva: Lassi Kotamäki Idealism

Lopettelemme puhelua.

Miltä Kotamäen loppupäivä näyttää?

– Periaatteessa valmistelen nyt koulun alkua. Laitan listaan projektit, deadlinet ja alan lukea materiaalia tätä kouluvuotta varten.

Omaa albumia hän on tehnyt viimeiset kaksi vuotta.

– Opiskelut vähän hidastaa sitä.

Spotify ei julkaise tilastoja kansainvälisesti kuunnelluimmista suomalaisista artisteista. Olemme laskeneet, että Kotamäkeä kuunnellaan enemmän kuin yhtäkään suomalaista valtavirran muusikkoa. On kuitenkin mahdollisuus, että Suomessa on joku muukin pienen piirin tuntema muusikko, jolla on vielä isommat kuuntelijamäärät. Jos tunnistat itsesi kuvailusta, ota yhteyttä hannes.nissinen@yle.fi.

Voit keskustella aiheesta kommenteissa viikon ajan artikkelin julkaisun jälkeen.

Kommentit